Hlavní obsah

Deset let od tragické nehody hvězdy Rychle a zběsile Paula Walkera. Jeho láska k autům se mu stala osudnou

Foto: Universal Pictures

Paul Walker a jeho filmový parťák GT-R R34 z filmu Rychle a zběsile 4.

Mnozí znali Paula Walkera jen jako hollywoodskou hvězdu, která se proslavila především sérií Rychle a zběsile. Jenže v civilním životě byl také skutečným nadšencem do aut, šikovným řidičem a fajnšmekrem s rozsáhlou sbírkou čtyřkolových lahůdek. Jeho život však skončil tragicky, a právě v autě…

Článek

30. 11. 2013 byla neděle jako každá jiná. Kalifornie se koupala v teplých paprscích podzimního slunce a v Santa Claritě na předměstí Los Angeles se chystala charitativní akce Reach Out Worldwide na podporu obětí tajfunu Haiyan. Paul Walker na ni málem zapomněl, ale nakonec usedl na sedadlo spolujezdce do červené Carerry GT řízené jeho kamarádem, finančním poradcem a bývalým závodníkem Rogerem Rodasem. Neměl to být žádný dramatický závod, jen obyčejná vyjížďka, ale skončilo to docela jinak. Vysoká rychlost, nechytatelný smyk, strom u cesty a strašná rána…

Foto: Archiv redakce

Poslední fotky Paula Walkera, když usedá do Carrery GT před osudnou jízdou.

Asi každý by si přál umřít při něčem, co rád dělal, ale tuším, že zůstat uvězněný v hořícím rozstřeleném supersportu by to nejspíš nebylo. Paul i Roger byli na místě mrtví a šokující zpráva o jejich nešťastné nehodě obletěla svět. Tragický konec Paula Walkera byl fanoušky náležitě oplakán a nebýt táhnoucích se soudních sporů rodiny Walkerových proti automobilce Porsche (které potvrdily to, co jsme tušili: auto za nic nemohlo, šlo o řidičskou chybu částečně zapříčiněnou faktem, že kousavá Carrera GT měla v tu chvíli obuté staré a málo ježděné gumy), většina by už dávno zapomněla. Jeho přátelé však nezapomněli.

Foto: Universal Studios

Přátelství Paula Walkera a Vina Diesela začalo již v roce 2001 při natáčení prvního dílu Rychle a zběsile.

Z filmů Rychle a zběsile se stal v tuningové komunitě kult a jejich představitelé pravými hrdiny. Samotné protagonisty však natáčení sblížilo natolik, že se z nich stala – jak Vin Diesel aka Dominic Toretto rád zmiňuje – rodina. Právě proto dotočili již rozpracovaný sedmý díl Rychle a zběsile s Calebem a Codym Walkerem, bratry Paula Walkera, a jejich tvář digitálně pozměnili na Paulovu. A na konci filmu proběhlo dojemné, ale důstojné rozloučení s letitým kamarádem a bratrem ve smyku.

Mladý herec (vždyť Paulovi bylo pouhých 40 let!), který přišel o život v Porsche – ten osud trochu připomíná Jamese Deana. Pojďme si však na rovinu přiznat, že Paul nebyl tak velký herecký talent, neměl tak silné charisma a série Rychle a zběsile možná kdysi nastartovala tunerskou komunitu, ale postupně toho měla s auty společného čím dál tím méně. Paul Walker však v srdci zůstal pravým autíčkářem.

Foto: Universal Pictures

Paul Walker byl nadšený autíčkář tělem i duší.

Jeho postava z Rychle a zběsile Brian O'Conner řídil především otuněné japonské sporťáky v podobě oranžové Supry (F I) a modrého R34 GT-R (F IV) a sám Paul jednu dobu skutečně vlastnil 1300koňové GT-R R35. Jeho sbírka (spoluvlastněná s Rogerem Rodasem) však čítala daleko zajímavější čtyřkolové skvosty – kupu mustangů různých generací (například Eleanor, Fox body od Saleenu i poslední GT500), řadu Porsche 911 (prvogenerační kousek, 930 Turbo nebo 997 GT3 RS), několik BMW (M1, M3 E30, M3 E36 Lightweight nebo 850 CSI v manuálu) a pár Ferrari (360 Challenge Stradale, 512 Testarossa, 355 Spider Fiorano), Corvette C1, Ford GT s kompresorem, Saleen S7 a řadu dalších úžasných kousků. Jen se podívejte na video z jejich sbírky.

Foto: Universal Pictures

Paul Walker a Escort RS1600 (ve skutečnosti to byla replika) při natáčení Rychle a zběsile 6.

Paul Walker možná byl filmovou hvězdou, ale také to byl jeden z nás – blázen do aut. Stačí se podívat na video z jeho návštěvy japonského tunera Mine's.

Navíc byl Paul sympaťák, pracovitý herec, zodpovědný táta od rodiny a nadšený surfař. A tenhle svět by byl o kus veselejším místem, kdyby po něm mohl stále chodit.

Reklama

Související témata:
Načítám