Hlavní obsah

Poklad z garáže Seana Conneryho: Aston Martin DB5 rád řídil, chyběla mu jedna bondovská vychytávka

Foto: Alex Penfold/Broad Arrow Group

Tento konkrétní Aston Martin sice nemá ani kulomety ani vystřelovací sedačku… ale jde o jediný Aston Martin DB5 na světě (!), který kdy Sean Connery vlastnil

Aston Martin DB5 je poměrně známý veterán, a to zejména díky filmům s agentem Jejího Veličenstva, Jamesem Bondem. Přestože se typ DB5 objevil i v několika nových „Bondovkách“, filmoví fanoušci i odborníci si jej už navždy budou spojovat se Seanem Connerym. Kdo by se chtěl cítit doslova „jako James Bond“, má nyní možnost, vůz bude na prodej.

Článek

Byl šarmantní, byl charismatický, měl vkus a byl… prostě jedinečný. Herce Seana Conneryho, který Jamese Bonda ztvárnil jako vůbec první, dodnes filmoví nadšenci považují za toho nejlepšího agenta Jejího Veličenstva.

Foto: Alex Penfold/Broad Arrow Group

Sean Connery byl údajně kupodivu rád, že jeho vlastní DB5 kulomety neměla – prý by s nimi byl vůz „těžký na předek“. Jeden „Bondovský zlepšovák“ by však ve svém autě uvítal – tipnete si, který?

Možná je to tím, že byl prostě první. Možná je to tím, že uměl stárnout s grácií. A možná je to charismatem, před kterým i takový George Clooney blednul závistí. Zajímavé je, že tyto kvality jsou kupodivu vlastní i vozu, který ztvárnil roli jeho „služebáku“. Aston Martin DB5 totiž podobně jako první James Bond zraje jako víno a s postupem času se jeho pověst ikony jen posiluje. A kdo se chce cítit jako on, může. Hercův vůz bude brzy k mání.

Několik let po natáčení filmu Goldfinger z roku 1964 si Connery dokonce pořídil svoji vlastní DB5 a uvedl ji do specifikace, přesně odpovídající originálnímu filmovému vozu – ovšem bez vystřelovací sedačky nebo kulometů. Údajně měl dokonce doma zarámovanou onu ikonickou fotografii, jak se opírá o filmovou DB5 s vrcholky švýcarských Alp v pozadí.

Tohle období nepochybně mělo v Conneryho srdci zvláštní místo, jak ostatně později potvrdil i jeho syn Jason: „Táta byl schopný o tom autě básnit celé hodiny, měl ho moc rád,“ pochlubil se 59letý syn slavného herce. „Podle mě si jej také spojoval s určitým obdobím svého života, na které velice rád vzpomínal.“

Foto: United Artists

Přesně tuto fotografii měl Connery zarámovanou u sebe doma – dle slov jeho syna mu prý připomínala staré časy

Zajímavé je, že při koupi byl vůz stříbrný, nikoli šedý. Je pro to velmi dobrý důvod – filmové vozy Aston Martin DB5 měly s těmi produkčními jen málo společného, šlo totiž převážně o prototypy, které vycházely z předchozího typu DB4. To je částečně důvod, proč ve filmu vidíme vozy v barvě Snow Shadow Grey, ve které se DB5 oficiálně neprodávala. Connery tedy nechal vůz krátce po koupi přelakovat z původního laku Silver Birch právě na zmíněnou šedou, aby vůz odpovídal jeho filmovým parťákům.

Foto: Aston Martin

Sean Connery (vlevo) a Jackie Stewart byli velmi dobrými přáteli. V ceně vozu je dokonce i jízda a instruktáž vozu v podání legendárního skotského závodníka. Na fotografii s pozdějším modelem DB7

Není ale škoda, že vozu chyběly „zlepšováky“ jako kulomety nebo vystřelovací sedadlo? Jak se to vezme – podle Jasona Conneryho se zejména s vozy vybavenými zbraněmi v předních blatnících příliš dobře nejezdilo. „Dle slov otce byly zejména vozy s kulomety v předních blatnících velmi těžké na předek – ale bez nich prý byla s autem radost jezdit!“

Jinými slovy – standardní Aston Martin DB5 byl vlastně z řidičského hlediska dokonce lepší než filmový originál. Existuje však jedna vymoženost, kterou by Sean Connery měl rád i ve svém autě: „Moc se mu líbilo to vystřelovací sedadlo,“ vzpomíná jeho syn Jason. „Nikdy mi však neprozradil, na koho by jej rád použil.“

Takže jen pro upřesnění – jde o filmový vůz, se kterým se Sean Connery proháněl po Alpách a potíral zločin? Ne. Jde o vůz, který osobně parkoval ve své garáži a jediný na světě, který kdy opravdu vlastnil? Ano! A právě tím je tento konkrétní exemplář jedinečný a mohou mu závidět i filmová auta vybavená kulomety. Cenu odborníci z aukční síně Broad Arrow Auction odhadují na 1,4 až 1,8 milionu dolarů (33,6 až 43,2 milionu Kč).

Velká část výtěžku z prodeje tohoto legendárního vozu poputuje do nadačního fondu „The Sean Connery Philanthropy Fund“, který funguje od roku 1971, kdy skotský herec jeho prostřednictvím daroval na charitu celý svůj honorář – milion dolarů – za film Diamanty jsou věčné.

Edit: Nakonec se Conneryho „služebák“ prodal za sumu 2,4 milionu USD, tedy 57,6 milionu Kč.

Který z herců podle vás nejlépe zahrál Jamese Bonda?
To je přece jasné – Sean Connery je jen jeden!
67,5 %
George Lazenby, i když hrál pouze v jednom filmu
1,6 %
Za mě byl nejlepší Roger Moore
3,1 %
Timothy Dalton, ten chlap měl prostě něco do sebe
1,5 %
Pierce Brosnan, až na nepovedený snímek „Dnes neumírej“ měl skvělé Bondovky
13,7 %
Daniel Craig, navíc je Jamesem Bondem nejdéle ze všech
12,6 %
Celkem hlasovalo 875 čtenářů.

Reklama

Načítám