Hlavní obsah

Bezplatné řidičské kurzy pro mladé jedou i v roce 2021

Foto: Michal Jirák

Mladí, nebojte se řídit! Bezplatné kurzy vám ukážou, jak na to a co (ne)dělat v krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Start Driving, který je primárně určený k bezplatnému dopravnímu vzdělávání mladých řidičů (18–24 let), se rozběhl i v letošním roce. Tentokrát se však můžete těšit na jeho rozšířenou formu, doplněnou o kurzy s účastí rodičů mladých šoférů a o lekce zaměřené na instruktory/komisaře autoškol. Takže kdy a kde?

Článek

Detailní seznamku s tímto projektem určeným pro mladé řidiče ve věku 18–24 let jsme vám nabídli už vloni, a to nejen formou pozvánky, ale také reportáže z jednoho realizovaného kurzu. Mrkněte na to, v článcích se totiž dozvíte, jak taková událost vlastně vypadá v praxi a proč je důležitá (skladba/forma výukových bloků se oproti loňsku lehce pozměnila).

Pro úplnost vám však základní principy této vzdělávací akce připomeneme. Start Driving má na svědomí Asociace autoškol České republiky, Asociace center bezpečných jízd a Česká kancelář pojistitelů. Původní inspiraci našli organizátoři v Rakousku a díky finančnímu plnění z fondu zábrany škod jsou lekce pro všechny zúčastněné zcela zdarma.

Foto: Jakub Misík

Kurzy projektu Start Driving cílí na mladé řidiče a jsou zcela zdarma

Abyste si lépe představili, o co půjde, přikládáme letošní orientační program, který se skládá z (prozatím on-line) přednášek i z praktických cvičení na polygonech:

  • přednáška a představení Policie ČR
  • dopravně psychologický workshop akreditovaného dopravního psychologa
  • zážitkový workshop týmu silniční bezpečnosti
  • praktické evaluační jízdy v silničním provozu
  • teorie bezpečné jízdy a zvládání krizových situací
  • praktické zvládání krizových situací jakými jsou:

– krizové brzdění v různých rychlostech do úplného zastavení

– jízda zatáčkou

– brzdění na rozdílných površích (mokro, kluzko, sucho)

– bezpečný vyhýbací manévr

Foto: Jakub Misík

Mimo teorie si účastníci kurzu užijí také klouzavé praxe

Akce se koná v areálech osmi vybraných center bezpečné jízdy po celém Česku, konkrétně tedy v Hradci Králové, Jihlavě, Mostě, Ostravě, Příbrami, Sosnové, Třinci a ve Vysokém Mýtě. Pro letošní rok došlo ještě k rozšíření kurzů, takže současná nabídka čítá následující programy:

  • kurz pro řidiče ve věku 18–24 let
  • kurz pro rodiče zúčastněné mládeže
  • kurz pro instruktory autoškol a zkušební komisaře

Abyste se mohli předmětného školení zúčastnit, musíte nejprve zabrousit na webové stránky Start Drivingu, provést registraci k příslušnému kurzu a vyčkat, než vám dorazí potvrzovací e-mail. Stále platí pravidlo, že musíte dorazit vlastním autem, přičemž uvnitř něj mohou být maximálně dva úspěšně zaregistrovaní účastníci – oba držitelé řidičského průkazu skupiny B a věku nejvýše 24 let.

Foto: Jakub Misík

Projekt primárně cílí na mladé řidiče, sekundárně na jejich rodiče, a také na lektory/komisaře autoškol

Jestliže vás zaujaly spíše lekce pro rodiče zúčastněných „mlaďochů“, připomínáme, že se tyto kurzy konají souběžně s termíny mládežnických školení, avšak cílí na správné a zodpovědné vzdělávání vašich dětí. Instruktoři a komisaři autoškol se zase seznámí s novými trendy v oblasti edukace a připraví i na nečekané chování žáků během výcviku či výuky.

Organizátor ještě přidává upozornění ohledně současné covid situace, kvůli které se skladba i forma programu oproti loňsku lehce liší: „Při realizaci kurzu budou zohledněna všechna opatření ke covid-19 vydaná dle aktuálních usnesení vlády. O všech požadavcích budeme přihlášené individuálně informovat.“

Foto: Jakub Misík

Součástí programu je rovněž (prozatím on-line) dopravně-psychologický workshop s akreditovanými dopravními psychology

Opět se tedy můžete těšit na setkání (byť zatím on-line) s dopravními psychology i na povídání se zástupci Policie České republiky a samozřejmě na praxi realizovanou na polygonech. Dopravně-vzdělávací akce nabídne nejbližší termíny už 5. 5. 2021 pro komisaře a instruktory autoškol, respektive 6. 5. 2021 pro mládež a rodiče, přičemž tyto lekce se uskuteční v Sosnové u České lípy.

Další kurzy však klepou na dveře, zpozornět by měli Příbramští (14. 5. 2021), Královéhradečtí (19. 5. 2021) a Ostravští (21. 5. 2021). Znovu však apelujeme, abyste registraci a volná data řešili výhradně přes oficiální webové stránky projektu Start Driving.

Foto: Jakub Misík

My se akce zúčastnili vloni v červnu, a proto můžeme s klidným svědomím napsat, že takové projekty dávají smysl

Nestíháte? Obsazeno? Klid... Jelikož jsou termíny vypsané v podstatě až do konce letošního roku, troufáme si říct, že se dostane na všechny, kteří mají o tuto bezplatnou a dopravně velmi důležitou akci zájem. Mimo legrace a dobré atmosféry nasajete řadu užitečných poznatků, které jsou posléze v praxi (krizi) doslova neocenitelné. Tak neváhejte a využijte toho, má to smysl a je to zadarmo.

Reklama

Načítám