Hlavní obsah

80letý Rakušan si k narozeninám koupil své 80. Porsche

Foto: Porsche

Když si někdo za život koupí pět šest modelů od jedné značky, dá se to popsat jako celkem důvěrná obliba. Pokud jich je osmdesát, je to něco, co naprosto přepisuje všechna měřítka běžného fanouškovství. A v případě sportovní značky Porsche to platí stonásobně. Přesto existuje muž, který si ke svým 80. narozeninám koupil těžko uvěřitelné už 80. Porsche.

Článek

Ten příběh je neuvěřitelný a fascinující zároveň. Vídeňan Ottocar J. je značkou Porsche v dobrém smyslu posedlý. Jeho celoživotní vášeň zažehl v roce 1972 model Speed Yellow 911 E. Od té doby si Ottocar začal modely od automobilky s celým názvem Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG kupovat pravidelně. Občas nějaké prodal a pak si koupil nové.

Pro svá milovaná auta si dokonce zařídil speciální… no, garáž by asi nebylo úplně přesné. To spíš byt, protože na části podlahy, kde má svou sbírku aut, jsou dokonce koberce a stěny zdobí nejrůznější historické relikvie – plakáty, staré značky nebo modely autíček.

Jeho sbírka dokonce zaujala i samotné Porsche, které jeho příběh na sklonku letošního roku prostřednictvím tiskové zprávy představilo celému světu. Ottocar si nenechal všechna Porsche, která si kdy pořídil. Ale pořád jich má 38, což je velice pěkná sbírka.

Nemá je přitom jenom na okrasu, a tak, krom těch úplně nejstarších, s většinou pravidelně jezdí – vedle Boxsterů například také se vzácným 911 R generace 991 nebo 911 Speedster. Které auto je jeho nejoblíbenější, ale tento netradiční senior říct nechce.

V Ottocarově sbírce je nyní 38 modelů od Porsche včetně takových lahůdek, jako jsou modely 917, 910 s osmiválcovým motorem, 956, 904 nebo 964 Cup. Údiv budí i to, že tento muž vlastnil devět verzí modelu Carrera RS.

Jeho posledním „úlovkem“ je modrý Boxster Spyder s atmosférickým čtyřlitrovým šestiválcem a manuální převodovkou. Převzal si jej přímo v továrně Porsche ve čtvrti Zuffenhausen. Je to už tradice, do Stuttgartu si pro nově koupená auta jezdí už od roku 1977, kdy si pořídil 911 Carrera 3.0.

Osmdesátiletý muž si život s auty chce užívat i ve vyšším věku – plánuje projet slavnou 47 tisíc kilometrů dlouhou Panamerickou dálnici, která vede z Jižní Ameriky až na Aljašku. Ottocar bude samozřejmě řídit Porsche, konkrétně v SUV Cayenne. Inu, Ottocar žije podle hesla „až se ti v hlavě promítne celý svůj život, ať je na co koukat“.

Reklama

Související témata:
Načítám