Hlavní obsah

Nejlepší kvízy roku 2023 podle Garáž.cz: Poznejte tatrovky, co všechno můžete řídit s béčkem, české sporťáky nebo méně známé kontrolky

Foto: L. Kukla, T. Kopečný, L. Volšický, Asociace autoškol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok se s rokem sešel, v hlavě některých ještě zní výbuchy korkových špuntů a pyrotechniky, nicméně hodí se si trochu osvěžit nejen hrdlo, ale i mysl. A proč ne trochou kvízování? Vybrali jsme pro vás ty nej motoristické kvízy za rok 2023, tak si připravte mozkové závity a šlápněte na vědomostní plyn!

Článek

Je to tak, rok 2023 je už minulostí a my si teď musíme zvyknout na to, že naše planeta zase jednou oběhla kolem Slunce, že se připravuje emisní norma EURO 7 a že staré kouřící diesely vycházejí z módy. Navíc letošek je ve znamení spousty změn, a to jak v pravidlech silničního provozu, tak třeba ve výstavbě silnic.

Pojďme se ale ohlédnout za uplynulých 365 dní, a to na naše motoristické kvízy, které prověřovaly vaše znalosti po celý rok. Tady je výběr těch nej podle nás, Garáže.cz. Tak zařaďte kvalt a jedeme!

Poznejte tatrovky

Značku Tatra asi netřeba představovat, jde o národní poklad, který ovšem pověsil osobní auta na hřebík na konci druhého milénia. Labutí písní osobáků byla Tatra T700, nicméně náklaďáky přežily a válí dodnes. Poznáte ovšem osobní a nákladní tatrovky podle jejich částí či detailů?

Poznejte škodovky

To samé, akorát v bleděmodrém. Nebo spíš ve škodováckém. Také Škoda Auto je totiž významnou českou automobilkou, ovšem vybavíte si její moderní i historické vozy? Kvíz o škodovkách vám protáhne synapse.

Co smíte řídit s B?

Řidičák skupiny B není jen o řízení auta osobního do 3,5 tuny, ale skýtá spoustu dalších možností. Jde například o řízení tříkolky, motorky nebo traktoru, ovšem pozor na národní a evropskou legislativu. Připomeňte si vše díky kvízu o řidičáku skupiny B.

České sporťáky

Ať už jde o veterány, nebo moderní vozy, Česká republika je zemí, kde vzniklo spoustu sportovních automobilů. A nešlo jen o karbonem poseté monoposty, ale i domácí závodní vozítka postavená na sídlišti. Více v kvízu!

Přezdívky

Miata, Chromka, Godzilla? Kdeže, žádný film, ale přezdívky známých automobilů. Pojďte se znovu ponořit do různých názvosloví a uhádněte, jak se kterému vozu říká.

Pravé retro

Během roku 2023 se nám od Asociace autoškol podařilo získat archivní otázky a odpovědi k testům na získání řidičáku skupiny B z let 1989 a 1990. A kdekdo se v historických otázkách našel. Takový klenot rozhodně na našem seznamu nesmí chybět, nemyslíte?

Veterány a moderna

Poznat auto podle textové nebo obrázkové nápovědy je poměrně výzva, zvláště když hádáte nejenom moderní vozy, ale i ty historické. Na druhou stranu je tento průlet dějinami skvělým oživením toho, jaké vozy nás všechny bavily a kolikrát baví doteď.

Méně známé kontrolky

Kontrolku motoru, která je ovšem správným názvem závada v systému řízení emisí, zná asi každý. Jenže co ty méně známé kontrolky, jež se sem tam na vánočním stromečku jménem přístrojový štít rozsvítí? Víte, co značí třesoucí se auto, blinkry s číslem 1 nebo písmena EPC? Připomeňte si to.

Zimní provoz

Je to s podivem, ale v zimě padá sníh. Ačkoli tímto překvapujícím zjištěním mnohdy docela neprávem častujeme silničáře, jsou reálně ti překvapení obvykle jen nepřipravení či nezodpovědní motoristé, kterým je skutečně divné, proč to v prosinci na cestách klouže. A právě o zimním provozu je i náš poučný kvíz, tak si osvěžte znalosti.

Seriálová auta

Nejen Návštěvníci či Sanitka, ale i protagonisté seriálu Teorie velkého třesku či Dr. House jezdili auty. Uhádnete ovšem jakými? To připomene série kvízových otázek.

Do nového roku 2024 vám tedy přejeme jen to nejlepší, vyjeďte vždy pravým kolem napřed a všemi čtyřmi zůstávejte dole. A těšte se na další dny a měsíce na Garáž.cz, kvízy budou pokračovat a budou neméně zajímavé jako letos!

Načítám