Hlavní obsah

Velikonoce za volantem: Opilci i kloboukáři vyráží na silnice, mladí fatálně bourají

Foto: Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoce sice nejsou na rozdíl od Vánoc prezentované jako svátky klidu a pohody, nicméně my Češi jakožto národ máme i během těchto dnů tendence dodržovat zajeté tradice, které se ovšem kolikrát neslučují s bezpečným řízením motorového vozidla. A co víc, na silnice v tomto období vyráží i kloboukáři, zatímco mladí zvýšeně bourají. Někdy i fatálně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Konečně jaro. Zima je pryč, pomalu můžeme začít přezouvat na letní gumy, teploty rostou, stejně tak dojezdy elektromobilů. K tomuto období ovšem patří rovněž Velikonoce, které jsou v rámci dopravy spojeny s několika zvýšenými riziky.

Upozornila na ně pojišťovna Uniqa, takže se pojďme společně podívat na to, na co si musíte dát jakožto motoristé během Velikonoc pozor.

Pondělí

Velkým rizikem velikonočního období je právě pondělí, kdy koledníci vyrážejí s pomlázkami, popřípadě s jinými nástroji koledovat, čímž mají zajistit navštíveným dámám zdraví po celý rok. Odměnou za to jsou koledníkům vajíčka, sladkosti, ale mnohdy také alkohol.

Foto: Tomáš Kopečný

Pozor na to, aby vám podnapilí koledníci nepadali před kola.

A pokud je ho víc, tak je to problém. Koledníci vyskytující se ve zvýšené míře poblíž silnic totiž vlivem narušené koordinace mohou uklouznout či zakopnout, čímž mohou ublížit zejména sobě. Malér je, pokud zakopnou před vaše auto

Alkohol

U alkoholu zůstaneme, protože ten se v rámci Velikonoc objevuje za volantem ve vyšší míře, na základě čehož policie obvykle reaguje zvýšenými kontrolami, nicméně i tak se stane mnoho dopravních nehod.

Foto: Michal Jirák

Pití za volantem má v Česku tradici jako vykoledování si panáka na Velikonoce.

Nezapomeňte ovšem, že pokud nadýcháte, tak pojišťovna s největší pravděpodobností sice bude plnit škody způsobené vaším provozem vozidla, ale onu částku pak po vás bude zpětně vymáhat.

K tomu připomeneme, že za jízdu pod vlivem alkoholu přicházíte o papíry až na 18 měsíců, dostanete pokutu tučnou jako tvary BMW XM, a pokud se vám potvrdí hladina alkoholu nad 0,3 promile, tak i 6 bodů do karty řidiče. Kromě toho je rizikový také zbytkový alkohol, nicméně ne tolik kvůli míře, ale kvůli únavě.

Klobouky

O Velikonocích očekávejte zvýšený provoz na cestách, kde mohou nastat kolony, potažmo i jiné dopravní komplikace spojené s hustým provozem. Velkým fenoménem Velikonoc jsou rovněž sváteční řidiči neboli kloboukáři. Tito šoféři, většinou senioři vybaveni typickou pokrývkou hlavy, vyjedou na silnice, nicméně protože řídí málokdy, tak tomu odpovídá i jejich styl a rychlost.

Foto: Shutterstock

Sváteční řidiči ovšem nemusejí být jen senioři, ale zkrátka všichni, kteří vyjedou párkrát do roka.

Obrňte se proto trpělivostí, předvídejte i za druhé, očekávejte neočekávané. A také nasaďte ohleduplnost, bez ní to prostě nepůjde.

Diskotéky

Fenomén „disco crash“, který jsme detailně rozebírali v tomto článku, mocněji nabývá na významu právě v období Velikonoc, kdy se mladí chtějí bavit na mejdanu do pozdních nočních či brzkých ranních hodin.

Foto: Michal Sakař

Disco crash kolikrát končí fatálně.

Následná cesta plným autem domů vedoucí obvykle silnicemi druhých a třetích tříd občas skončí nárazem do stromu, kolikrát fatálním. Ať už kvůli únavě/stavu řidiče nebo kvůli jeho autu, které sice nosí znak BMW E36, ale technicky jde o vrak.

Cizina

Prodloužené volno láká na výlety do zahraničí včetně Slovenska, kde se můžete setkat jednak s nehodou, na což je vhodné mít kromě platného povinného ručení i cestovní pojištění, ale také s tím, že vaše vozidlo zkrátka vypoví službu. Vyplatí se proto mít pojistkami pokryté i případné odtahy ze zahraničí.

Přejeme vám, aby Velikonoce skutečně byly klidnými svátky bez karambolů nebo poruch. Tak šťastné kilometry!

Reklama

Načítám