Hlavní obsah

Na prodej je Porsche 911 Turbo z filmu Mizerové

Foto: Mecum Auctions

Pokud čistě náhodou někomu začala hrát v hlavě úvodní znělka z filmu, naprosto to chápeme

Téměř zaručený investiční potenciál mají dva druhy aut. Jedním z nich jsou zachovalé youngtimery, ze kterých se brzy stanou vyhledávané a ceněné veterány. Druhým případem jsou auta, která se objevila ve známém filmu, ideálně se s ním svezl hlavní hrdina, případně hrdinové. Jenže co když se tyto dva faktory setkají v jednom a tom samém autě? A co když to nejsou hrdinové, ale mizerové?

Článek

Hvězda filmu Mizerové je na prodej. Porsche 911 Turbo generace 964 je auto, které ve své době patřilo ke špičkovým sportovním vozům – 3,6l přeplňovaný plochý šestiválec dával výkon 360 koní, na stovku zrychlilo za 4 sekundy a řadilo se tu poctivým pětistupňovým manuálem. Model 964 Turbo je také poslední „turbínou“, která měla zadní pohon – 911 Turbo následující generace 993 už měla ve standardu stálý pohon všech kol, tato 964 Turbo je tedy svým způsobem už teď klasikou.

Foto: Mecum Auctions

Vůz je v žádané verzi s 3,6l motorem z roku 1994. Šlo také o jednu hlavních hvězd filmu Mizerové z roku 1995. Vůz dokonce svého času vlastnil režisér Michael Bay

Dnes má Porsche 964 Turbo velmi dobře nakročeno k tomu stát se ceněným veteránem – a u tohoto konkrétního kousku to platí dvojnásob. I přes rok výroby 1994 je ve vynikajícím stavu, najeto má pouze 34 396 mil, tedy nějakých 55 tisíc kilometrů a vypadá jako nové. Což je téměř neuvěřitelné vzhledem k tomu, že film Mizerové režíroval Michael Bay, který se ve svých filmech tu a tam neubrání záběrům zpomalených explozí auta, robotů či kombinací obojího.

Zajímavé je, že dokonce sám Bay auto vlastnil. Pár let od skončení natáčení Porsche od režiséra koupil filmový producent Pat Sandstone. Ten pak vůz kupodivu prodal současnému majiteli, který jej v roce 2008 prodal soukromému sběrateli, aby jej odkoupil v roce 2014 zpět.

Od té doby se vůz účastnil hned několika přehlídek youngtimerů a veteránů, kde často sbíral vavříny, většinou za první místo. K vozidlu je pochopitelně kompletní dokumentace včetně certifikátu o pravosti přímo od Porsche. Druhý certifikát je potom od filmařů, který potvrzuje, že se vůz opravdu objevil ve filmu Mizerové od režiséra Michaela Baye. V lednu 2020 se auto rovněž objevilo na premiéře dosud posledního dílu „Mizerové navždy“.

Vůz z roku 1994 je zejména v USA o to vzácnější, neboť za velkou louži se svého času podívalo pouze 350 kusů 911 Turbo 964 s motorem 3,6 l. Je v původním stavu na klasických litých kolech Speedline, vzadu potom zaujme ikonické křídlo, kterému se často přezdívalo „velrybí ocas“. V interiéru je ještě starý kazetový přehrávač! Klimatizace i tovární střešní okno jsou plně funkční. Součástí výbavy je i původní nářadí – šroubováky, klíče, kombinačky – no prostě radost pohledět.

Aukční síň neuvádí odhadovanou cenu. Opravdu pěkné kousky 964 Turbo s motorem 3,3 litru se však pohybují okolo čtyř milionů Kč. V případě verze s 3,6l motorem, což je náš případ, to může být klidně i o milion víc. Ovšem co teprve, když u tohoto exempláře přičteme slavnou historii, neskutečný stav a neuvěřitelně nízký nájezd? Vzhledem k velkému investičnímu potenciálu tak může být výsledná částka klidně i sedmimístná.

Reklama

Načítám