Hlavní obsah

Porsche 928 z filmu Riskantní podnik udělalo aukční rekord

Foto: Barrett-Jackson

Právě se díváte na nejdražší Porsche 928 všech dob! A věděli jste, že Tom Cruise se kvůli němu musel naučit s manuální převodovkou?

Docela pěkné a zachovalé Porsche 928 se dá běžně koupit od tří set tisíc českých korun. Jenže tohle se prodalo za necelé dva miliony dolarů! Vůz s cenou 1 980 000 USD, tedy cca 43 500 000 Kč, se stal nejdražším modelem 928 v historii.

Článek

Filmová auta mají svůj příběh, který notně dokáže navýšit jejich cenu. Jenže v případě Porsche 928 z filmu Riskantní podnik s Tomem Cruisem v hlavní roli se vyšplhala o notný kus výš, než si kdokoliv pomyslel, a vůz se tak stal nejen držitelem světového rekordního aukčního prodeje jakéhokoli Porsche 928, ale nepochybně i nejdražším modelem 928 na světě.

K tomu autu se váže hned několik zajímavostí. Pro účely filmu byly použity hned tři modely 928, ale nebojte se, tento konkrétní kus není tím, který na konci filmu končí na dně Michiganského jezera. Jde o jeden z dalších dvou, které byly použity pro natáčení filmové honičky.

Tom Cruise při natáčení přiznal, že to bylo auto, které ho naučilo jezdit s manuální převodovkou, velkou část jízdních scén pak zvládl sám. Kdo ale četl článek Tom Cruise je lepším řidičem, než byste si mohli asi myslet, toho to nepřekvapí.

Foto: Barrett-Jackson

Vůz byl celé roky v soukromé sbírce

Další zajímavostí je, že producenti chtěli do filmu Porsche 911, ale scénárista a režisér Riskantního podniku Paul Brickman si vybral 928, protože známější model mu připadal příliš obyčejný. Zelenou 928 ale nechali přelakovat. Podle všeho to byla jedna z nejdražších věcí na celém filmu, protože Riskantní podnik byl filmem, ve kterém herci hráli ve svém oblečení a všichni bydleli v laciných motelech.

Foto: Barrett-Jackson

Interiér je netknutý, stejně jako zbytek auta

Aukční dům Barrett-Jackson nezveřejnil jméno bohatého kupce, ale pochlubil se, že aukce v Houstonu měla stoprocentní míru prodeje a že padlo hned 34 světových aukčních rekordů. Každopádně nový majitel filmové 928 vlastní kus hollywoodské historie, protože film Riskantní podnik byl tím snímkem, který nakopnul Cruisovu kariéru!

Reklama

Načítám