Hlavní obsah

Investice desetiletí? V New Yorku se bude dražit Lamborghini z filmu Vlk z Wall Street

Foto: Jeremy Cliff ©2023 Courtesy of RM Sotheby's

Vůz, který tak nehezky dopadl po noční jízdě hlavního hrdiny ztvárněného Leonardem DiCapriem, kupodivu nebyla maketa. Na fotografii však vidíme automobil využívaný ke statickým záběrům, jenž (naštěstí) zůstal nedotčen. A jde do dražby!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památná scéna z filmu Vlk z Wall Street, kde realitní makléř Jordan Belfort, senzačně ztvárněný hercem Leonardem DiCapriem, pod vlivem (nejen) alkoholu usedne za volant svého sněhově bílého Lamborghini a v tomto politováníhodném stavu jej pak řídí (dá-li se to tak nazvat), nejspíš vejde do dějin kinematografie.

Článek

Má vůbec cenu ptát se, kdo viděl film Vlk z Wall Street? Vidíme docela hodně zvednutých rukou, tak by se asi dalo říct, že téměř všichni. Film režiséra Martina Scorseseho, jenž byl natočen podle zpovědi skutečného Jordana Belforta, knihy zvané Vlk z Wall Street, byl natočen v roce 2013 a do českých kin zamířil hned zkraje roku 2014. Mimochodem – ten čas letí, že?

Snímek byl tehdy kasovním trhákem, tržby celkově dělaly přes 400 milionů dolarů. Zda na tom má zásluhu jen těžko uvěřitelná zápletka napsaná životem, skvělé herecké obsazení, či snad náhled do světa neomezených možností amerických burzovních makléřů na přelomu osmdesátých a devadesátých let, to už necháme na čtenářích. Rozhodně však jde o ikonu světového filmu.

Je hned několik důvodů, proč je konkrétní vůz Lamborghini z tohoto filmu výjimečný – a nejde jen o fakt, že se objevil na stříbrném plátně po boku Leonarda DiCapria. Mimo jiné jde o jednu z finálních verzí ikonického Lamborghini Countach – verzi s přídomkem 25th Anniversary, jež proti předešlým měla řadu vylepšení, o která se zasloužil automobilový guru, velký Horacio Pagani.

Foto: Jeremy Cliff ©2023 Courtesy of RM Sotheby's

Filmový štáb měl při natáčení k dispozici dva vozy Lamborghini Countach – tento zůstal nedotčen a je nyní na prodej. Ten druhý, jenž takové štěstí neměl, kupodivu zůstal neopraven a dodnes je ve vlastnictví produkce.

Dalším faktorem, jenž nepochybně zahýbe s cenou, je fakt, že jde o vůz ve velmi ojedinělé specifikaci – má se za to, že jde o jeden z pouhých dvanácti exemplářů určených pro americký trh, které vznikly ve specifikaci kombinující sněhově bílou barvu karoserie s čalouněním v bílé kůži. Dle odborníků se jich do dnešních dní dochovala přinejlepším polovina.

Že jde o americkou verzi, znalci dost možná odhalili už na první pohled. Karoserie tehdy totiž byla doplněna nezbytnými (čtěte ohyzdnými) nástavci nárazníků, které narušovaly jinak nádherně klínovitý tvar modelu Countach – avšak americká legislativa to na přelomu 80. a 90. let minulého století vyžadovala.

Filmoví znalci si potom jistě vzpomínají, že vůz, který hlavní hrdina Jordan Belfort ve snímku „řídí“, nedopadl vůbec dobře – byl prakticky na odpis. Poškození bylo opravdové, kupodivu i vůz samotný – kvůli autenticitě bylo téměř zničeno opravdové Lamborghini Countach, vůz je dodnes ve vlastnictví produkce a stále nebyl opraven. Vůz s číslem šasi KLA12722, který vidíme na fotografiích, se účastnil pouze statických záběrů.

Model Countach je v dnešní době ceněným investičním artiklem sám o sobě a sběratelský potenciál šasi KLA12722 je umocněn rolí ve slavném filmu po boku jednoho z nejlepších herců na světě – a již brzy si najde nového majitele. Jeho dražba má totiž proběhnout už letos v prosinci na velké aukční slavnosti v New Yorku. Odhad ceny je 1,5 až 2 miliony dolarů (33 až 44 milionů Kč).

Jelikož je opakování matka moudrosti, připomeňme si, že film Vlk z Wall Street je zčásti kriminální thriller a zároveň černá komedie pojednávající o nespoutaném životě burzovních makléřů z Wall Street na přelomu 80. a 90. let minulého století.

Vzduchem létají bankovky, návykové látky i spodní prádlo spoře oděných slečen. Jordan Belfort a jeho kumpáni si však neuvědomují, po jak tenkém ledě se pohybují. A v době, kdy si to uvědomí, je pozdě – tou dobou už se totiž jejich obchodními praktikami zabývá FBI.

Reklama

Načítám