Hlavní obsah

Vzhůru do Batmobilu! Velký přehled všech filmových vozů temného rytíře

Foto: Warner Bros.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do kin právě přichází nový film ze ságy o temném rytíři pojmenovaný prozaicky The Batman. Netopýří muž v něm bude potírat zločin v Gothamu také za volantem zcela nového Batmobilu, což je skvělá příležitost zrekapitulovat si všechny předešlé ikonické vozy série ze stříbrného plátna. Nezbývá než zvolat: „Vzhůru do Batmobilu!“

Článek

Navrhnout Batmobil je pořádný designérský a konstruktérský oříšek. Musí být totiž dost rychlý a obratný, aby dokázal včas dorazit na místo činu, zároveň však musí odolat všem nástrahám a překážkám, které na něj padouši přichystali. Nejenže musí zločincům už na první pohled nahánět strach, ale především si divák při pohledu na něj musí pomyslet: „To je cool, takový bych chtěl taky!“

Tak se pojďme podívat, jak se s tím filmoví tvůrci popasovali…

1943 Batman

Foto: Columbia Pictures

Na samotném začátku jezdil Batman v docela obyčejných dobových autech, třeba jako je tohle Mercury Eight Convertible

V úplně původním televizním seriálu se netopýří muž Lewis Wilson proháněl v civilním Cadillacu, který řídil i Bruce Wayne – ten se však nemusel bát o své prozrazení a jezdil se staženou střechou. Nu, na tehdejší padouchy to možná stačilo, ale šlo o vyloženě skromné začátky. Pro pokračování si filmový Batman, stejně jako jeho komiksová předloha, postavil skutečné speciály.

1966 Batman

Foto: 20th Century Fox

Původní model byl lakovaný na temnou černou, jenže pak si tvůrci uvědomili, že lesklý černý lak a rudé linie dělají mnohem efektnější dojem

V šedesátých letech v Americe byli lidé automobily posedlí, proto Batman při své premiéře na velkém plátně (a v televizních obrazovkách) musel řídit auto, ze kterého se všichni posadí na zadek. Adam West proto naskočil za volant speciálu vycházejícího z konceptu Lincoln Futura od karosárny Ghia, který úpravce George Barris přetvořil z elegantní limuzíny na temnou silniční stíhačku (všimněte si dvojice kapkovitých kabin, velkých křídel na zádi a trysky „turbínového motoru“, filmové auto ale bylo poháněno normálním V8) vyzbrojenou spoustou vychytávek (tak trochu okopírovaných z Bondova Astonu Martin DB5 z filmu Goldfinger). Zajímavostí je, že celé auto vzniklo za pouhých pár týdnů s velmi omezeným rozpočtem!

1989 Batman

Foto: Warner Bros.

Designéři v podstatě zapomněli na dveře pro nastupování, vše ale elegantně vyřešili odsouvací kabinou po vzoru stíhaček

Výjimečná výtvarná stylizace všech filmů Tima Burtona se naplno projevila i ve dvojici filmů z batmanovského světa (Batman a Batman se vrací) s Michaelem Keatonem v titulní roli netopýřího muže – a také na jeho Batmobilu. Inspirací pro tvůrce Antona Fursta byly rychlostní speciály pokořující rekordy (což byla v podstatě letadla bez křídel), to je jasně patrné na obrovském centrálním sání proudového motoru, který měl filmový Batmobil pohánět (v reálu šlo znovu o poctivý V8) a velkých stabilizačních křídlech na zádi. To vše pěkně temné a brutální, stejně jako celý film. Výsledek je impozantní a ohromující. Dodnes je pro většinu fanoušků tím pravým Batmobilem.

1995 Batman Navždy

Foto: Warner Bros.

Velké křídlo na zádi se při vysokých rychlostech rozevřelo na dvě části po vzoru supersonických stíhaček

Když filmování dalšího dílu o netopýřím muži převzal Joel Schumacher, požádal o pomoc geniálního tvůrce H. R. Gigera proslulého svými propracovanými, děsivými vizemi. Jeho návrh pak převzal Tim Flattery a vytvořil fascinující vůz, do kterého přímo vidíte – mechanické části jsou karbonovou konstrukcí kryté jen částečně a navíc jsou modře podsvícené (včetně batmanovského loga v každém kole). Výsledek je tak nejen drsný, ale zároveň sexy. I díky němu pak mohl Val Kilmer přemoci Hádankáře (Jim Carrey) a Dvě tváře (Tommy Lee Jones) se svými nohsledy naráz.

1997 Batman a Robin

Foto: Warner Bros.

Na filmařské auto neexistovaly pneumatiky, proto museli tvůrci využít speciální testovací gumy bez vzorku – a nechali do nich vyrýt batmanovská loga, která pak zůstávala otisknuta do asfaltu

Pro svůj druhý film nechal Joel Schumacher přepracovat design z původního filmu do podoby jednomístného roadsteru poháněného šesti raketovými tryskami a blikajícího neony jako diskotéka. Výsledek byl tak drahý, že pro účely natáčení vzniklo pouze jedno auto a kaskadérské scény se musely natáčet s miniaturami, což se na výsledném vizuálním efektu nepříznivě podepsalo. Stejně jako George Clooney v roli Batmana a Arnold Schwarzenegger jako Mr. Freeze, o slabém scénáři ani nemluvě. Batmobil tak zůstává jedním z mála světlých bodů celého filmu.

2005 Batman Začíná

Foto: Warner Bros.

Tumbler vypadá reálně a opravdu je – drtivou většinu záběrů (jízda ze schodů a do schodů, skoky, prorážení zdí nebo přejíždění přes auta) ve filmu auto skutečně zvládlo, filmařská auta s ním někdy sotva stíhala držet krok

Po silně stylizovaných předchozích filmech vsadil režisér Christopher Nolan ve své trilogii o Temném rytíři na surovou realističnost – kulisy tvoří skutečný svět, padouchy jsou vyšinutí blázni a Batman je obyčejný člověk, který docela obyčejně krvácí. Hrubému charakteru netopýřího muže v podání Christiana Bala odpovídá i jeho povoz: je to prostě tank!

Těžce obrněný kolový vůz s klínovitým profilem (jako Humvee křížený s Lamborghini a neviditelnou stíhačkou) se podle scénáře narodil jako vojenský speciál, Tumbler však v rukou Batmana úspěšně děsí všechny gothamské padouchy (a přitom se obejde bez křídel, neonů nebo batmanovských znaků). Cílem Nolana (prvotní návrh byl přímo z jeho hlavy) bylo vytvořit něco, co by skutečně fungovalo a v reálu šlo postavit – a přesně to se týmu kolem designéra Nathana Crowleyho a konstruktéra Andyho Smithe také podařilo (a inspirovalo řadu filmových fanoušků, aby si postavili vlastní) a pozitivně se podepsalo na úspěchu celé trilogie.

2016 Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti

Foto: Warner Bros.

Na rozdíl od vratkého scénáře, Batmobil na plátně opravdu fungoval

Když chcete bojovat s (takřka) nezničitelným nadčlověkem (a dalšími nebezpečnými padouchy), potřebujete zbraně velkého kalibru. A jednou z nich byl také nový Batmobil. Oproti Nolanovu Tumbleru použili ve filmu Zacka Snydera futuristický design (z hlavy Patricka Tatopoulose), který si však ponechal charakter tanku – to jasně ukazuje otočná kulometná věž na přídi a obrněná konstrukce. Ani s ním ale neměl Ben Affleck proti Henry Cavillovi šanci, nakonec musela pomoci teta May…

2022 Batman

Foto: Warner Bros.

Batman v nejnovějším filmu usedne za volant silně upraveného muscle caru

Nejnovější batmanovský film režiséra Matta Reevese hlásí návrat ke kořenům a má mít velmi temné ladění – nejnovější Batmobil je tak silně upraveným poctivým americkým muscle carem (jde o stavbu na míru kombinující prvky z Chargeru, Camara nebo Mustangu) vyzbrojeným řadou vychytávek, za jehož volant usedne Robert Pattinson. Na výsledek jsme sami velmi zvědavý, co vy?

Který Batmobil máte nejraději?
1966 Batman
1,2 %
1989 Batman
26,9 %
1995 Batman navždy
1 %
1997 Batman a Robin
1 %
2005 Batman
61,1 %
2016 Batman vs Superman
2,5 %
2022 Batman
6,3 %
Celkem hlasovalo 1526 čtenářů.

Reklama

Načítám