Hlavní obsah

Fernando Alonso se zbavuje svého nádherného a speciálně pro něj vyrobeného Ferrari Enzo, očekává se cenovka z jiného světa

Foto: Monaco Car Auctions

Dvojnásobný mistr světa prodává jeden ze svých klenotů. Enza se běžně prodávají za milion dolarů, cena tohoto exempláře však může být více než pětinásobná!

Fernando Alonso momentálně jezdí za stáj Aston Martin, z dob, kdy působil u Ferrari, mu však zůstalo několik zajímavých „upomínkových předmětů“. Jedním z nich je i výjimečný a na míru pro španělského jezdce a dvojnásobného mistra světa postavený vůz Ferrari Enzo.

Článek

I když ve startovním poli Formule 1 patří k nejstarším jezdcům, stále je ve skvělé formě. Poslední dobou se zdá, že 41letý Španěl, který je aktuálně jezdcem stáje Aston Martin, chytil druhý dech. Je nasnadě, že ve své sbírce ukrývá hned několik zajímavých vozů, červený vůz Ferrari Enzo z ní však brzy zmizí.

Rodák z města Oviedo pravděpodobně uvolňuje místo v garáži pro Aston Martin Valkyrie, neboť jeho exemplář Enza v klasickém rudém laku Rosso Corsa s nájezdem pouhých 4800 km je právě na prodej. Vůz má certifikát autenticity Ferrari Classiche a je v naprosto originálním stavu.

Alonso byl jezdcem Scuderie Ferrari v letech 2010-2014. Vzhledem k tomu, že model Enzo vyráběla automobilka v letech 2002 až 2004, musel být Alonsův vůz dovyroben na zakázku – ostatně výrobce uvádí rok výroby 2011. Pro osvěžení paměti připomeňme, že Alonso se stal dvakrát mistrem světa – v letech 2005 a 2006, v obou případech se stájí Renault.

Pod kapotou modelu Enzo se ukrývá 6,3l atmosférický dvanáctiválec o výkonu 660 koní, ten putuje výhradně na zadní kola přes šestistupňový robotizovaný manuál s řazením pádly pod volantem. Vůz ve své době zrychlil z klidu na stovku za 3,65 sekundy a výrobce udával maximální rychlost až 355 km/h.

Vozy se dnes poměrně běžně prodávají za zhruba 1 milion dolarů (asi 22 milionů Kč), ovšem vzhledem k tomu, že prvním majitelem je hvězda královny motorsportu, odhaduje se, že v tomto případě bude cena až pětinásobná. Vůz má být vydražen už 8. června v Monaku.

Reklama

Načítám