Hlavní obsah

V Lysé se zase vetešilo a dražilo, horku navzdory

Foto: Jan Majurník

Na letní Retro Garáž 2020 dorazilo okolo 2 000 návštěvníků, kteří mohli vidět živé aukce, obdivovat veterány, případně nakoupit nějaké ty díly nebo veteš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

V sobotu 8. srpna 2020 sice teploty na území Česka převyšovaly i 30 stupňů Celsia, nicméně to neodradilo prodejce, vetešníky ani širokou veřejnost k návštěvě tradiční Retro Garáže. Na Výstavišti v Lysé nad Labem tak propukla nákupní horečka, konaly se živé dražby, tombola a nechyběly též prezentace řemesel či veteránských spolků. Tušíte, za kolik se na místě prodala Škoda Octavia z roku 1968?

Článek

Před vchodem na Výstaviště v Lysé nad Labem jste mohli zažít klasickou atmosféru pravých bleších trhů. Na otevřeném prostoru bylo možné zakoupit veteš, militárie, modely autíček, literaturu, nářadí, starožitnosti, různé náhradní díly pro auto-moto, případně navštívit stánky s občerstvením.

Foto: Jan Majurník

Venkovní prostory byly obsazeny prodejci nejrůznější veteše, vojenských předmětů, náhradních dílů nebo občerstvení

Hlavním dějištěm však byla krytá hala B. Tam se prodávaly lístky do tomboly, přičemž na výherce hlavní ceny čekala jednorychlostní Babetta 207. V rámci živých aukcí se dražilo celkem pět vozidel a poměrně překvapující prodejní výsledky přinášíme v tabulce níže.

Výsledky aukcí – Retro Garáž 2020
Škoda Octavia Combi (1968)110 000 Kč
Jawa 50/23 Mustang25 500 Kč
Jawa 50/555 Pionýr25 000 Kč
Jawa 50/550 Pionýr (pařez)35 000 Kč
Jawa 350/634 Konopnice64 000 Kč

Mimo to jste si v této budově mohli prohlédnout veterány z Evropy i Ameriky, navštívit stánek české Jawy, okoukat závodní Škodu 130 LR, s níž chce jezdec Ondřej Klymčiw vyrazit na Dakar, případně obdivovat vymazlený Fiat Uno Turbo i. e., o kterém jsme psali nedávno.

Foto: Jan Majurník

Tahle závodní Škoda 130 LR se chystá na Dakar. Její cestu můžete podpořit i vy prostřednictvím crowdfundingovové kampaně

Vybral si každý

Další krytá hala s označením A se podobně jako venkovní prostory nesla v duchu vetešnictví, starožitností, auto-moto dílu, všemožných sběratelských modelů, knížek i naprostého harampádí. Na své si zkrátka přišli všichni.

Foto: Jan Majurník

V krytých halách jste mohli natrefit na mnoho stánkařů, kteří nabízeli nejrůznější modely aut i motorek

Před vstupem do haly C lákali návštěvníky k odpočinku stánkaři s různými pochutinami. Kdo odolal, nebo se zdržel, tak či onak neminul budovu plnou dekorací, náhradních dílů, motocyklů, bicyklů, pneumatik, cedulí, fotografií, obrazů, klubových nebo komerčních prezentací, ale i různých automobilů.

Foto: Jan Majurník

Obří hala C hostila veterány, motocykly a spoustu dalších starožitností nebo dekorací

Mezi přítomnými kabriolety nechyběl Volkswagen Golf první generace nebo Mercedes-Benz 450 SL. Zazářily také severoamerické vozy, například Lincoln Continental z roku 1978.

Na podzim znovu

Celková návštěvnost letní Retro Garáže, která se uskutečnila dne 8. 8. 2020 na Výstavišti v Lysé nad Labem, dosáhla zhruba dvou tisíc návštěvníků. Na podzim loňského roku se na této burze ukázalo okolo 4 000 lidí. Pavel Kočí, hlavní pořadatel, však akci hodnotí vesměs kladně. Nesmíte totiž zapomenout, že mnoho lidí odradilo horko, případně opar vládních restrikcí.

Naopak samotné dražby dopadly nad očekávání dobře a do budoucna dojde k jejich rozšíření. Zájemci se hlásí už nyní. Pokud jste událost nestihli, nevadí. Už 28. 11. 2020 se na stejném místě uskuteční podzimní Retro Garáž, plánovaně vylepšená o výstavu obrazů a literatury. Tak neváhejte a zapište si tohle datum do kalendáře.

Reklama