Hlavní obsah

Do aukce míří vzácné americké muscle káry. Chcete je?

Foto: Barrett-Jackson

Měsíc květen bude ve znamení aukcí a dražit se bude mimo jiné i pětice vzácných severoamerických bouráků

V dnešním světě plném hybridů, elektromobilů a tříválců čas od času uvítáme potěšení z nějakého pořádného žíznivého osmi a více válcového motoru. Greta Thunberg sice nejásá nadšením, ale milovníci severoamerických bouráků bouchají šampaňské. Do on-line aukce společnosti Barrett-Jackson totiž míří mnoho zajímavých vozů včetně pěti úžasných muscle aut.

Článek

Lidé, dělejte si radost! To platí teď a v nadcházejících letech dvojnásob. Dostáváme se do éry plné elektromobilů a hybridů, kde slovíčko eko nabývá na jiném, dnes už povinném významu.

Naštěstí je na světě dost aut, která vykouzlí dozajista široký úsměv na tváři, a pár z nich se bude od 8. května dražit v on-line aukci společnosti Barrett-Jackson. Mezi skvosty najdete i pět vzácných severoamerických muscle aut, která vám blíže představíme a vysvětlíme, v čem jsou výjimečná.

Ford Mustang Boss 302

Úchvatný žlutý Ford Mustang z roku 1970 prošel kompletní renovací a získal 2. září roku 2018 významné ocenění od prestižního severoamerického Mustang klubu. Povedený Boss 302 má pod kapotou vidlicový osmiválec a čtyřrychlostní manuální převodovku. Předpokládaná cena nebyla zveřejněna, ale víme jistě, že nízká nebude.

Foto: Barrett-Jackson

Tenhle Ford Mustang Boss 302 vyhrál prestižní ocenění severoamerického Mustang klubu

Chevrolet Corvette C4 ZR1

Sportovní Chevy C4 jako nový neposbíral kdovíjaká ocenění, přece jen šlo o takový lidový sporťák. Dnes ho však sběratelé oceňují pro jedinečný styl a výkon. Především pak verzi ZR1 s osmiválcovým motorem o objemu 5,7 litru, vyladěným ve spolupráci s Lotusem.

Foto: Barrett-Jackson

Motor této Corvetty C4 ladil také Lotus

Modelu Corvette C4 ZR1 modelové řady 1990 vzniklo 3 049 kusů, z toho tento kousek má najeto necelých 22 tisíc kilometrů. Mezi další výbavu patří klimatizace, elektrické ovládání oken, dveřních zámků a sedadel.

Dodge Viper Roadster

Asi nejvzácnější nabízené vozidlo – Dodge Viper Roadster po hvězdném NFL (americký fotbal) quaterbackovi Johnu Elwayovi. Hráč si jedno z 285 vozidel této série koupil jako nové v roce 1992 a nyní jej s nájezdem necelých 13 tisíc kilometrů prodává.

Foto: Barrett-Jackson

John Elway si v roce 1992 tenhle Viper koupil jako nový, teď ho s nájezdem necelých 13 tisíc kilometrů prodává

Viper sice většinu života strávil v Elwayově autosalonu v Coloradu, nicméně teď přichází ta pravá šance i pro vás, abyste mohli rozdovádět zastavěný osmilitrový vidlicový desetiválec s výkonem přes 400 koní.

Foto: Barrett-Jackson

Motor dělá auto. V tomhle případě jde o mocný desetiválec

Ford Mustang Cobra SVT

Mustangy jsou v Severní Americe oblíbené asi jako cheeseburgery ve fastfoodech, proto není s podivem, že vzniklo mnoho zajímavých edicí. Jedna z nich se jmenuje Cobra SVT a je postavená na čtvrté generaci statného koně od Fordu.

Foto: Barrett-Jackson

Ford Mustang Cobra SVT vychází ze čtvrté generace Mustangu

Za dva roky se vyrobilo jen 760 exemplářů. Tento černý kousek z roku 1995 disponuje nájezdem 174 kilometrů a originálním pětilitrovým osmiválcem naladěným na výkon 309 koňských sil. Řazení zajišťuje šestirychlostní manuál, takže jde rozhodně o impozantní automobil do sbírky.

Foto: Barrett-Jackson

Na prodej je jeden ze 760 vzácných kousků Mustang Cobra SVT

Dodge Challenger Drag Pak Race Car

Drsný Challenger je sice z roku 2010, ale jde o tovární závodní úpravu společnosti Drag Pak. Speciál disponuje 8,4litrovým vidlicovým desetiválcem z Viperu a dvourychlostní automatickou převodovkou Powerglide.

Vůz má jen jedno sedadlo, odlehčená litá kola a speciální závodní pneumatiky na zadní nápravě. Výhodou je též homologace pro několik oficiálních závodů typu sprint. Když bylo auto nové, stálo asi 800 tisíc korun. Konečná cena je tedy otázkou dražby, tudíž zatím ve hvězdách.

Foto: Barrett-Jackson

Na silnici si s tímhle autem moc neužijete, ale při sprintech zažijete hodně legrace

Mimo těchto aut si budete moci udělat radost dalšími kousky typu Sunbeam Tiger, Jeep Wrangler  nebo Chevrolet Camaro. Aukce začíná 8. května 2020 a končí 17. května 2020. Poprvé v historii bude on-line a všechna auta budete moci sledovat (nebo na ně přihazovat) díky živému vysílání z pohodlí domova.

Reklama

Související témata:
Načítám