Hlavní obsah

Tucet článků z roku 2020, které byste si měli přečíst

Foto: Ondřej Kroutil

Konec letošního roku (toužebně vyhlížený) se kvapem blíží, a tak nastal čas na bilancování a vyhodnocování. I my si skrz svátky střihneme tady na Garáži malé bilanční kolečko, v němž se zaměříme na různé tipy článků, které by vám neměly uniknout.

Článek

V nadcházejících dnech si ukážeme nejen nejčtenější články obecně, ale taky nejčtenější testy, testy ojetin, testy motorek nebo osobnosti, které letos na našem serveru zazářily. Nejprve si však dovolíme naservírovat „naší volbu“ – tedy články, o nichž jsme se v redakci shodli, že bychom vám je chtěli doporučit. Zkrátka – jakkoliv samolibě to může znít – články, o kterých si myslíme, že se nám v průběhu roku skutečně povedly. Tohle jsou naše redakční tipy za uplynulý rok!

Böhmerland: Legenda ožívá pod českou taktovkou

Foto: Jakub Deml

Příběh muže a jeho stroje, který vytvořil coby pokračovatele historického originálu. Legendární české motocykly Čechie Böhmerland zná snad každý, ale četli jste o jejich novodobé interpretaci? Za ní stojí Peter Knobloch, za kterým zajel náš redaktor Dominik Valášek, aby je vyzpovídal, a dokonce se na novém ryze českém motocyklu i krátce svezl.

Dodge Challenger 392 SRT Scat Pack 50th Anniversary

Foto: Jakub Deml

„Nebudu nic zastírat – chci ho. Je velký, oranžový, americký, rozeřvaný a neomalený – chci ho a budu mu říkat Donald.“ Těmito slovy končí článek o pravém americkém „muscle car“ dnešních dní, ve kterém se Dominik rozplývá nad dětským snem, specifikovaným onou čtveřicí magických písmen: HEMI.

Jawa 350 – Historie a současnost legendy

Foto: Jakub Deml

Život legendární české kubatury se začala psát roku 1934 a my jsme pro vás zmapovali kompletní historii, která se nezastavuje ani v dnešních dnech. Věděli jste totiž o tom, že si novou Jawu 350 můžete koupit i dnes, a že se může jednat o dvě naprosto rozdílné motorky? Historickou část článku připravil Tomáš Hyan, Dominik Valášek potom přidává pohled na aktuální stav.

Jeden den s dálniční policií aneb Jak pracuje česká Kobra 11

Foto: Jakub Deml

„Jejich revírem je dálnice, nejčastěji ta z Prahy do Brna. Jejich tempo není ani tak vražedné, jako je spíš adekvátní dopravní situaci.“ Redaktor Kuba Deml se vydal zjišťovat, jak funguje česká dálniční policie. Co zažil během dne s její hlídkou, se můžete dočíst v jeho reportáži.

Jízda s Martinem Macíkem v dakarském kamionu

Foto: Marek Janeček

„Je to extrémně náročné. Řidič se aspoň může držet volantu a mechanik madla, ale já jen visím v pásech, snažím se číst noty a trefit prstem tlačítko na počítači. Peklo! Kdo říká, že miluje Dakar, ten kecák,“ říká navigátor Martina Macíka František Tomášek. Během tréninku přibrala tahle dvojka do závodního speciálu Iveco Powerstar i našeho redaktora Martina Jánského. Ten měl sice po pár minutách jízdy krk zralý na generálku, ale stejně to prý za to stálo.

Má smysl udržovat stará auta? Nemějme strach z restrikcí

Foto: Petr Krab Jeřábek

Náš Petr „Krab“ Jeřábek má rád stará auta. A vlastně nemusí být ani tak stará. Vždyť ani auta z devadesátek koneckonců nejsou zralá do hrobu a je spousta těch, která se vyplatí zachránit a následně dobrou péčí udržovat, aby skvěle fungovala a rozdávala radost. Jeho jen pár dní staré zamyšlení si určitě přečtěte.

McLaren v Le Mans 1995: Triumf na první dobrou

Foto: Ferrari

Patrik Hála říká, že když dokončil tenhle článek, mapující slavný závodní debut McLarenu F1 při 24 hodin Le Mans roku 1995, viditelně se mu prý kouřilo z hlavy. Každopádně přežil a vy si teď můžete přečíst o tom, jak to bylo s propršeným ročníkem legendárního závodu, jak se McLarenu podařilo triumfovat a jakou roli v tom sehrál legendární sprej WD40.

Měl dobýt Antarktidu, ale nakonec se ani pořádně nerozjel

Foto: United States Antarctic Service

Ne všechny příběhy jsou lemovány úspěchem, přesto však stojí za to je vyprávět. Ten o málo známém expedičním speciálu Snow Cruiser přináší ve svém článku Honza Červenka a jedná se o poměrně fascinující povídání o ambiciózním projektu, který pohřbila jedna fatální, a přitom zcela banální chyba. A tak tu máme zánovní pojízdnou laboratoř za hromadu peněz, která dodnes leží pohřbená na Antarktidě.

Nejčastější samolepky na autech. Co znamenají?

Foto: Jan Majurník

Občas i jediný znak či obrázek vyjadřuje poměrně sofistikované sdělení. O tom, jaká sdělení ukrývají samolepky, často vídané na autech okolo nás, hovoří článek Honzy Majurníka. Co znamená „Dítě v autě“, to si přeloží asi každý. Ale co znamená dvoubarevná šipka „Wakaba“ nebo silueta rybky „Ichthys“?

Pontiac Ventura Vista 1960 – Americký sen na kolech

Foto: Ondřej Kroutil

Vůz z doby, kdy svět zvedal hlavu k hvězdné obloze a kdy se americké automobilky předháněly v opulenci. Mimořádné rozměry zakončené nezbytnými ploutvemi, tichoučký šum karburátorového osmiválce, tenký volant v ruce a nekonečná silnice, která pohledem skrz obří panoramatické okno ubíhá jako v autokině. Dojmy z řízení sametově rozhoupaného Pontiacu Ventura Vista popsal Petr „Krab“ Jeřábek.

S hasiči otevřeně o elektromobilech: Je to průšvih?

Foto: Leoš Kučera/HZS ČR

Strašení hořícími nabouranými elektromobily či hybridy je častým argumentem lidí, kteří kategoricky odmítají elektromobilitu. Je ale skutečně všechno tak černé, nebo se jedná o povídačky? Přímo za hasiči se vydal redaktor Honza Majurník, který vyzvídal, jak se věci skutečně mají. A z jeho zpovídání plukovníka generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR vyplynulo pár zajímavých skutečností.

Tatra 87 – Jedno z nejkrásnějších československých aut

Foto: Martin Tolar

Ikona minulosti, úchvatná proudnicová karoserie ve stylu Art Deco a vůz, který obdivují po celém světě. Ve své garáži jej má i americký milovník automobilů Jay Leno, který od koupě klenotu z Kopřivnice nedá na Tatru dopustit. Tatra 87 je jedním z nejcennějších veteránů Československa, a když dostal Martin Tolar možnost seznámit se s jednou blíže, neváhal ani sekundu. A nebojte se, rozhodně to není jedno z těch aut snů, se kterými je lepší se reálně nesetkat.

Reklama

Načítám