Hlavní obsah

Ryba, lístek, wakaba, JBMNT… Co znamenají samolepky, které Češi vozí na autech? Uvádíme přehled těch nejčastějších

Foto: Bigtrip.cz

Na autech můžeme vídat různé samolepky nebo vzkazy, některé se velmi často opakují, jiné zase zaujmou originalitou. Část těchto polepů má však informativní hodnotu pro ostatní řidiče, nebo dokonce záchranáře. Znáte význam nejčastěji aplikovaných samolepek? Máme pro vás stručný manuál, jak se v nich vyznat.

Článek

Rozličné samolepky můžeme vidět na starých vracích, vehiklech mladých tunerů, běžných autech nebo na rodinou narvaných MPV. Někdy jde o recesi, jindy příslušnost ke klubu, ovšem často také o informativní sdělení pro vás ostatní řidiče nebo záchranné složky. Připravili jsme pro vás stručný přehled nejčastěji používaných samolepek a vysvětlíme vám jejich význam.

Dítě v autě

Dítě v autě nebo Baby on board sice může evokovat dojem, že se dotyčný snaží sdělit světu, že si pořídil dítě, a tudíž se jeho život značně změnil. Jenže ve většině případů tomu tak není. Samolepka totiž slouží hlavně jako informace pro záchranné složky v případě nehody. Na druhou stranu informace o tom, že jdou záchranáři k autu se samolepkou jako první, je pouze mýtus a v zákoně oporu nemá.

Foto: Profimedia

Tato samolepka znamená, že uvnitř vozu může být převáženo malé dítě.

Adámek a Natálka

Opakem informativní samolepky dítě v autě je nepochopitelná nutnost sdělit světu, že ve svém MPV vozíte dvě, tři, čtyři nebo dokonce více dětí. Někteří benzinoví nadšenci tvrdí, že těmito samolepkami dáváte světu akorát najevo, že jste splnili své společenské povinnosti, váš řidičský život vyhořel a čekáte už jen na smrt.

Na druhou stranu v případě nehody mohou záchranáři uklidňovat vaše děti oslovením jménem. Ale opravdu stojíte o to, aby křestní jména vašich dětí znali i všichni ostatní?

Foto: Libor Luňáček

Samolepky se jmény dětí najdete dost často na autech typu MPV.

Začátečník

Pokud uvidíte trojúhelníkovou samolepku s písmenem Z, zbystřete. Za volantem se pravděpodobně nachází řidič začátečník, který se může dopustit nečekaných chyb nebo udělat nějaký nestandardní manévr. Držte si od těchto vozů bezpečný odstup, předvídejte a zároveň buďte trochu více tolerantní.

Foto: Ministerstvo dopravy České republiky

Nezkušení řidiči si na svá vozidla občas nalepí samolepku s písmenem Z v trojúhelníku.

Pokud tuto samolepku uvidíte na nějakém objektivně nadupaném voze a za volantem nebude sedět někdo, kdo vypadá, že právě dovršil osmnáctý rok života, jde nejspíš o recesi ze strany veselého řidiče.

Neslyšící

Označení vozidla řízeného osobou sluchově postiženou je většinou zajištěno modrou samolepkou s protnutým uchem. Takový člověk trpí sluchovým handicapem, takže je potřeba tento fakt brát v potaz. Tato osoba se totiž může dopustit určitých chyb, které mají souvislost s absencí sluchu.

Foto: Ministerstvo dopravy České republiky

Takto se označuje vozidlo, které řídí osoba sluchově postižená.

Vozíčkář

Tělesně postižené osoby mají vlastní speciální kartu, která se umisťuje za čelní sklo automobilu. Na základě tohoto oprávnění mají invalidé vyhrazená parkovací místa nebo v určitých případech možnost užívat dálnice bez nutnosti koupě dálničního kuponu. Čas od času můžete na tuto samolepku natrefit i na autě. Ta varuje, že za volantem sedí postižený člověk nebo že je v autě převážen, což je opět informace pro záchranné složky.

Foto: Shutterstock/ felipequeiroz

Pokud uvidíte tuhle samolepku na nějakém MPV nebo minivanu, nechte za autem o něco více prostoru než obvykle.

Jestliže tuto nálepku uvidíte na malé dodávce, pravděpodobně půjde o upravenou variantu s nájezdy, aby mohl vozíčkář vjet do auta zezadu. V takovém případě nechte při parkování za tímto vozem dostatečný prostor před vámi.

Wakaba

Žlutozelený lístek se nazývá wakaba (shoshinsha), což v překladu znamená mladý list. Jde o značení používané v Japonsku, které mají na svých autech řidiči začátečníci. Tuhle samolepku můžete vidět i u nás, mnohdy na starších autech původem ze země vycházejícího slunce.

Foto: Karel Košíček

Žlutozelený lístek se jmenuje wakaba a v Japonsku symbolizuje vozidlo řízené začátečníkem.

Někteří majitelé těchto vozů vám budou kolikrát tvrdit, že jde o značení JDM (Japanese domestic market), tedy o identifikaci vozidla, které bylo vyrobenu v Japonsku a pro japonský trh. Tato interpretace je však mylná.

Foto: Lukáš Pavelka

Wakaba v žádném případě neoznačuje vozidlo vyrobené v Japonsku a určené pro japonský trh, jak se mnozí mylně domnívají.

Jako zajímavost uvádíme, že japonští řidiči senioři musí mít na autech samolepku koreisha, což je takový čtyřbarevný čtyřlístek. Tuto povinnost bychom směle zavedli i u nás.

Foto: Shutterstock/ Blue daemon

Tato varianta samolepky koreisha od roku 2011 v Japonsku označuje, že za volantem sedí senior.

No airbags…

Kontroverzní samolepku vídáte většinou na starých vracích nebo postsovětských autech. No Airbags We Die Like Real Men je ve skutečnosti docela smělé tvrzení. V překladu totiž znamená: Žádné airbagy, zemřeme jako opravdoví muži. Pokud tohle myslí někdo vážně a nemá nálepku jen z recese, pak mu doporučujeme nějakou cvičnou autonehodu nebo zhlédnout pár autentických videí ze zásahu od hasičů.

Foto: Radka Chalašová

Tato recesivní samolepka se často objevuje na starších autech, která nedisponují airbagy.

Klubová příslušnost

Před nástupem sociálních sítí existovala víceméně jen diskuzní fóra, kde se formovaly různé kluby. Každá značka měla většinou jedno nebo dvě uskupení, svoje srazy i identifikátory. Velkým a aktivním klubem je sdružení majitelů a fanoušků značky Honda – velmi silná komunita, díky které jsme mohli naživo porovnat takřka všechny modely Type-R.

Foto: Jakub Misík

Povšimněte si decentní samolepky vpravo, která určuje příslušnost vozidla ke klubu fanoušků značky Honda.

S rozmachem Facebooku se začaly formovat nové kluby všech možných značek, modelů nebo regionálního umístění. Čas od času tedy natrefíte na samolepku hlásající určitou příslušnost k danému uskupení.

Foto: Jan Majurník

Jistou zvláštností jsou také komunitní samolepky, tohle například vozí na zrcátku někteří řidiči vozidel značky Subaru.

Pokud takové auto potkáte, jistě najdete na stránkách oné skupiny sekci, kde se řeší, kdo a kde koho potkal nebo viděl. Často jde však o velmi absurdní příspěvky, jejichž velkou zásobu najdete například na facebookovém Volvo klubu nebo Ford Mondeo klubu.

JBMNT

Pětipísmennou zkratku JBMNT můžete potkat nejen na autech, ale i na oblečení. Nejde však o nic motoristického, nýbrž název písně slovenské hiphopové skupiny Kontrafakt.

Foto: Jan Musil

Touto samolepkou JBMNT měl autor fotografie zkrášlenou svoji škodovku.

Zkratka znamená „jebem na to“, takže opět může jít o radikálnější vyjádření názoru nebo prostě jen legraci – zvlášť v případech, kdy tento polep najdete na závodním automobilu.

Foto: Jan Nešpor rally sport

Na závodním voze ona satirická samolepka doslova září.

Ichthys

Pokud uvidíte tuhle rybu na autě, neznamená to, že dotyčný je nutně milovníkem rybaření. Samolepka se jmenuje Ichthys a z řečtiny se překládá jako ryba. Tento symbol byl využíván v raném křesťanství jako tajné heslo příslušníků tehdy hojně pronásledované církve, proto se mu také přezdívá Ježíšova ryba. Takže pokud uvidíte Ichthys na autě, pravděpodobně ho řídí křesťan.

Foto: Shutterstock/Dariush M

Ryba na autě neznamená vždy nadšení do rybolovu. Ichthys je symbolem křesťanství.

CZ

Tuhle nálepku si jistě pamatujete z dob, kdy ještě neexistovaly sjednocené evropské registrační značky. Pro výjezd do zahraničí jste pak potřebovali identifikovat svoje vozidlo samolepkou země, kde je auto registrované.

Foto: Jan Majurník

Pokud jedete autem registrovaným v ČR na Ukrajinu, doporučujeme na karoserii umístit samolepku CZ.

Dnes už tato povinnost v zemích EU, ale i jinde, neplatí, ovšem pozor například při vjezdu na Ukrajinu. Tam doporučujeme vozidlo klasickou samolepkou CZ osadit, místní policisté vás mohou za její absenci pokutovat.

Samolepek na autech v ČR, ale i mimo naší zemi, potkáme samozřejmě celou řadu. Jaké často potkáváte vy? A máte snad nějaké, u nichž marně tápete po významu? Napište nám do komentářů a sejde-li se dostatek podnětů, určitě se objeví ve druhém díle našeho samolepkového manuálu!

Reklama

Načítám