Hlavní obsah

Chrysler Pacifica ukazuje, zač je toho plnotučné MPV. Kromě mocného šestiválce má i palubní vysavač

Foto: Tomáš Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na automobilku Chrysler už mnozí z vás oprávněně zapomněli, jelikož nás žádnou velkou novinkou už roky nepotěšila. Přesto má tato kdysi slavná značka v nabídce jednu stálici, která zaujme zejména rodiny. Jde totiž o výkonné, praktické a vysoce variabilní MPV jménem Pacifica. A že je vůz jiný, dokazuje fakt, že součástí palubní výbavy je i vysavač.

Článek

Auta typu MPV jsou u evropských výrobců prakticky na chvostu zájmu. Kdo by vymýšlel složitý rodinný obývák na útěku, když stačí vzít obyčejný hatchback, zvýšit jej a roztáhnout. Kupci se pak k takovým vozům nazvaným SUV hrnou sami, zatímco víceúčelové koráby pro všechny generace se prodávají stejně „snadno“ jako písek na Sahaře.

Foto: Tomáš Kopečný

Až definitivně skončí model 300, má být Pacifica cirka rok jediným modelem Chrysleru.

Není tedy divu, že „empévéček“ je na trhu méně a méně, nicméně jednou takovou stálicí je model Pacifica od automobilky, jejíž název jste pravděpodobně zapomněli. Ano, Chrysler stále žije, stále nabízí ikonickou (avšak končící) 300 a předmětnou rodinnou krabici k tomu.

Vynecháme-li její plug-in hybridní provedení, které Evropany zajímá asi jako semafory ve videohře Grand Theft Auto, máme tu standardní variantu s klasickým atmosférickým zážehovým šestiválcem nazvaným Pentastar. Čtete správně, tohle rodinné vozidlo nabídne zdvihový objem 3,6 litru, výkon 291 metrických koní, krouťák 355 Nm, devítirychlostní automat a pohon 4 × 4.

Foto: Tomáš Kopečný

Pod kapotou vozu pracuje poctivý benzinový šestiválec 3,6 litru.

Už slyšíme zaryté majitele koncernových TDI, jak menší Sharan a jeho sourozenci jezdí za osm litrů nafty na sto, plnou rychlostí, celým úsekem dálnice D1. Nechceme milovníky nafty úplně dráždit, ale benzinový šestiválec v Pacifice jezdí jen lehounce přes 10 litrů na sto.

Navíc je tohle plnotučné MPV opravdu dlouhé (5,1 metru) a široké (lehce přes dva metry), což má za následek luxusní prostor pro posádku vpředu i vzadu. Ne nadarmo ve Spojených státech amerických Pacificu označují jako minivan.

Foto: Tomáš Kopečný

Pacifica rozměry dohání základní evropské minivany.

Model sice nekypí kdovíjakými designovými kreacemi, nicméně za jeho přednost platí především cestovní komfort. Žehlení nerovností podvozku je slušné, akcelerace díky motorizaci solidní, odhlučnění na špičkové úrovni. Jde o ten typ vozu, do něhož nastoupí posádka svěží a podobně svěží vystupuje i po pár set ujetých kilometrech.

Sedačky uklidíte do podlahy

Kouzlo rodinných korábů se obvykle objevuje uvnitř, přičemž předmětný Chrysler není výjimkou. Do rukou se nám dostala nejvyšší výbava Pinnacle, což znamená komfort první třídy, který poznáte ihned po usednutí do vyhřívaných a ventilovaných kapitánských sedadel. V té chvíli přestáváte býti řidičem, ale spíše pilotem Pacifica Airlines.

Foto: Tomáš Kopečný

Cestovní komfort je vskutku prvotřídní.

Potěšení v nás vyvolal centrální panel s fyzickými tlačítky, praktickým otočným voličem převodovky a multimediálním systémem na bázi Android Auto. Jednak jde o rychlý software a jednak podporuje bezdrátovou mobilní konektivitu.

Vysoce praktickou vychytávkou je též rodinná kamera. Zapomeňte na přídavné zrcátko, zde máte stropní kameru a možnost zoomovat si na jednotlivé sedačky. Můžete tak snadno rozsoudit, kdo z dětí (či dospělých) si začal, komu byla zcizena hračka, a tudíž který hříšník nepůjde odpoledne do lesa stavět bunkr nebo pařit Gran Turismo.

Foto: Tomáš Kopečný

Zapomeňte na zrcátka, Chrysler nabídne rodinnou kameru.

Aby se společenství vzadu během cesty nenudilo, má k dispozici dvojici televizorů s vestavěnými aplikacemi typu Amazon, Disney+, YouTube a dalšími. Nechybí ani HDMI, USB vstupy nebo Blu-ray mechanika. Cestující v prostředních kapitánských židlích s výhřevem se tak nemusí bavit pouhým pohledem z okna, ale klidně sledovat - tak jako my v rámci testu - údržbu psa (komondor nejspíše), jehož srst připomíná mop.

Do toho má Pacifica další luxusní prvek, a to možnost sklopení sedadel do podlahy. Zapomeňte na pracné vyndávání sedaček. Vůbec. Vzadu jednoduše mechanicky/elektricky, v prostřední řadě vždy mechanicky, sedadla snadno zapustíte dovnitř. Tedy pouze u nejvyšší výbavy Pinnacle to kvůli šířce sezení není ve druhé řadě možné, nicméně i tak je nabízený plochý prostor královský.

Foto: Tomáš Kopečný

Sedadla jdou zapustit do podlahy. Dle výbavy elektricky/mechanicky. Kufr nabídne v základu přes devět set litrů.

Rodinné káry sloužící pro převoz dětí jsou rovněž zdrojem instantního nepořádku, k čemuž má Pacifica vestavěný palubní vysavač s účinným filtrem. Ten sice neslouží pro generální úklid, ale drobky, prach nebo menší nehody s ním hravě zachráníte.

A pokud si k tomu ještě přidáte vlastní ovládání ventilace dozadu, velkou panoramatickou střechu, držáky nápojů, odkládací prostory, elektricky ovládané boční dveře, dálkový start motoru a další rodinné „fíčury“, vyjde vám, že je Chrysler Pacifica docela fajn prostorný rodinný XXL koráb s takovými atributy, o kterých si mohou některá evropská MPV mnohdy nechat jen zdát.

Cenově pak Pacifica začíná od dovozce Tucar.cz od nějakých 1,2 milionu korun s DPH za zánovní kousky a v rozmezí od 1,4 do 2,1 milionu korun s daní za nové vozy. Přestože jsou MPV všeobecně upozaďována právě kvůli SUV, stále mohou nabídnout řadu nenahraditelných vlastností, proto rodinné obýváky na útěku nemá smysl hned zatracovat ani v takových případech, kdy jsou původem od dnes už nepříliš profláknutého výrobce z Ameriky. Ono to řidičské štěstí holt pokaždé neleží přímo na hlavní silnici…

Technické údajeChrysler Pacifica Pinnacle
Motoratmosférický vidlicový šestiválec
Palivobenzin
Zdvihový objem3 605 cm3
Výkon287 HP (291 k) při 6 400 ot./min.
Točivý moment355 Nm při 4 000 ot./min.
Převodovkaautomatická, 9 stupňů
Pohon4x4, automaticky připojitelný
Pohotovostní hmotnost2 215 kg
Spotřeba (kombinace)11,76 l/100km
Max. rychlost174 km/h
Objem palivové nádrže72 l
Kola a pneumatiky245/50 R20
Rozměry (délka/šířka/výška)5 189/2 021/1 795 mm
Rozvor3 088 mm
Objem zavazadlového prostoru915/3 978,5 l

Reklama

Související témata:
Chrysler Pacifica
Načítám