Hlavní obsah

Tento Mercedes Sprinter je vlastně pojízdný bunkr

Foto: ADD ARMOR

Výbavu, kterou skrývá tento Mercedes Sprinter, by mohl závidět leckterý obrněný transportér. A také leckterá limuzína…

Klika, že v jednadvacátém století už na světě máme diktátorů podstatě méně, než tomu bylo dřív, protože díky dnešním technologiím by poměrně bez problému byli schopni uniknout ze země a ukrýt se ve svém horském hnízdě – pardon, sídle – a nadále tak unikat spravedlnosti. Společnost Add Armor, která sídlí v americkém Wyomingu, se totiž specializuje přesně na tento druh „tuningu“ – tedy udělat z aut svých klientů v podstatě mobilní pevnosti.

Článek

Jeden by nevěřil, jak se této odnoži automobilového průmyslu v dnešní době daří – na světě je zkrátka spousta důležitých, případně naopak někomu nepohodlných lidí, kteří mají rádi jistou aktivní bezpečnost. A když na to dojde, tak dostanou i tu pasivní, od americké společnosti Add Armor rozhodně. Firma se totiž specializuje na bezpečnostní úpravy nejrůznějších vozů – ovšem běžný účastník silničního provozu má minimální šanci takto upravené vozidlo poznat.

Add Armor svůj „sortiment“ dělí do několika kategorií. V té první jsou základní bezpečnostní úpravy, jako výměna továrních skel za silnější, a tím pádem odolnější vůči rozbití nebo střelbě. Již to nejzákladnější o síle 0,8 palce ochrání svoji posádku před výstřely ze staré dobré „devítky“ nebo revolveru ráže .44 Magnum. Na druhou stranu to nejsilnější o tloušťce dva palce pak odolá dokonce ráně z odstřelovací pušky. Není divu, že mu u Add Armor přezdívají „transparent armor“, tedy průhledné brnění.

Dále je k mání zpevnění panelů karoserie, odolných nejen proti střelným zbraním, ale i ručním granátům nebo trhavinám – zkrátka podle potřeby, případně i obojí. Kdo by však navrch k tomu chtěl „posílit“ luxus na palubě, také nepřijde zkrátka. U Add Armor si tak můžete interiér svého obrněného vozu vybavit obří televizí, pohodlnými křesly, minibarem, roletkami pro větší soukromí a připojením na internet. Výjimkou nejsou ani opatření jako rozprašovač pepřového spreje, elektrická madla dveří nebo speciální odolné run-flat pneumatiky.

Všechny tyto vymoženosti může Mercedes Sprinter od Add Armor mít, plus něco navrch. Problémem nejsou ani pouzdra na zbraně, úniková dvířka ve střeše, či dokonce takzvaný „sonický kanón“, pro krátkodobé omráčení narušitele.

Foto: ADD ARMOR

Možnosti výbavy u společnosti Add Armor

Zrovna u těchto Sprinterů je však velmi těžké věc generalizovat – v drtivé většině případů jsou upravovány přímo na míru zákazníkům. V galerii lze třeba vidět zajímavý kousek s opravdu útulným interiérem, který má sedadla čalouněná prémiovou černou kůží s kontrastním prošíváním, doplněnou o namodralé ambientní osvětlení. Aby toho nebylo málo, po levé straně je pak skříňka ukrývající šampaňské a pár skleniček. Druhý model s bílým čalouněním pro změnu více tíhne ke stylu business class.

A jelikož je Add Armor firma neomezených možností – tedy, pokud nemáte omezený účet rozpočet – opravdu vám splní téměř každé přání. Údajně je možné si konkrétně z vozů Sprinter udělat takový obrněný obytný vůz – ano, to znamená, kuchyňku, sprchu, případně prostor pro spaní.

Co si budeme povídat, tento styl „tuningu“ není zrovna o poutavém designu nebo nevšedních aerodynamických řešeních, právě naopak, produkty od Add Armor musejí být pokud možno co nejvíc nenápadné. Kdo ví, třeba už jste kolem jednoho takového Sprintera projeli a neměli o tom ani tušení. Tyto obrněné „pakety“ potom cenově začínají na částce 28 tisíc dolarů, tedy na naše 645 tisíc korun. Ovšem vybavení, které vidíte na fotografiích, bude cenově mnohem víc. Vlastně bychom se nebáli skromným odhadem říct, že takové vybavení bude dokonce atakovat dvojnásobnou částku. A auto si přivezte vlastní, to dá rozum.

Reklama

Načítám