Hlavní obsah

Mercedes Sprinter, který je připraven na cestu kolem světa

Foto: WEROLLWITHIT.com

Těžko byste hledali lepší pojízdný dům než tento zásadně upravený Sprinter

Už celá desetiletí se lidstvo snaží spojit dohromady myšlenku domu a auta. Výsledkem jsou karavany, obytné vozy a další. Pravda, dá se v nich cestovat křížem krážem, ale doma se vždy lépe vyspíte. I když kdo ví – možná, že se tomuto americkému páru podařilo postavit dokonalý expediční vůz, který je zároveň pojízdným domem. Vybavení koneckonců v leckterých ohledech opravdu připomíná dům.

Článek

Pokud nás momentálně čte nějaký dobrodruh, jehož snem je procestovat celou Evropu v autě, ale doposud hledal tu správnou inspiraci, tak tady ji bezesporu najde. Tento „terénní pojízdný dům“ má jméno Bruce (inspirace Brucem Bannerem, jinak známým jako velký zelený silák Hulk) a začal svůj život jako celkem běžná dodávka – původně šlo o Sprinter 170 s pohonem dvou kol. Jenže teď je z něj neohrožený parťák, který se nezalekne opravdu ničeho – ostatně jako onen chlapík z komiksové ságy, když se naštve.

Foto: WEROLLWITHIT.com

Nápravy jsou zpevněné a rozšířené, vícedílné terénní ráfky obouvají terénní pneumatiky o průměru 37 palců

Se jménem vlastně do určité míry souvisí nové barevné schéma tmavě zelené a černé, ale každému hned dojde, že tato stavba není jen o nátěru a polepech. Vpředu nelze přehlédnout nový ocelový nárazník s ochranným polorámem, který kryje chladič a ve kterém je integrovaná svítilna z LED diod. Jsou tu také integrované háky pro naviják a další, ovšem podstatně větší svítilna je na střešním nosiči – respektive v tomto případě už jde o plnohodnotnou světelnou rampu.

Samotná střecha je uzpůsobena pro ukotvení všemožného vybavení, plnohodnotná nářaďovna je potom umístěna vzadu společně s rezervou. Aby se „Hulk“ mohl dostat i do těžko přístupných lokací, dostal plnohodnotný pohon 4x4 s uzávěrkami diferenciálů. A nejen to – bystré oko si na tutovku všimlo, že je zvýšená i světlá výška, konkrétně o 8,5 palce (cca 22 centimetrů).

Přední i zadní část mají nové, odolnější nápravy od společnosti Dana, která v minulosti již dodávala nápravy pro americké sportovní vozy jako Pontiac GTO, Dodge Viper nebo Chevrolet Corvette, ale i pro pravověrné teréňáky jako Jeep Wrangler nebo Ford Bronco. Vpředu je konkrétně typ Dana 60 a vzadu Dana 70, kde číslovka vždy označuje rozchod v palcích. Na každé nápravě je potom dvojice širokých ráfků obutých do mohutných 37palcových terénních pneumatik pro maximální trakci.

Jelikož majitelé mají v úmyslu zavítat do poměrně nehostinných destinací, je tomu přizpůsobena i bezpečnostní výbava vozu – to znamená naviják o nosnosti 5,5 tuny, pomocné terénní podložky do hlubokého bláta a samozřejmě takové ty nezbytnosti jako hever a tak dále. Nesmí chybět ani speciálně uzpůsobené lékárničky jak pro lidskou, tak pro psí část posádky.

A přestože je exteriér „teréňácky“ strohý, interiér působí naopak velmi útulně. Nechybí vybavení jako postel, integrované skříně, kuchyňská linka nebo malý konferenční stolek, ke kterému lze natočit i přední sedadla. Koneckonců na vnitřní výbavu se račte podívat do galerie výše!

Pravda, běžný „karavanista“ musí nad podobným výmyslem jen nevěřícně kroutit hlavou. Ale na druhou stranu – to dobrodružství musí být nezapomenutelné. Tento rok pár prý plánuje projet celé Spojené státy, své zážitky sdílejí také na sociálních sítích pod profilem „WeRollWithIt“. A co dál? Příští rok údajně dle informací na webových stránkách plánují Austrálii! Tak držíme palce!

Reklama

Načítám