Hlavní obsah

Nejmenší obytný Volkswagen, ze kterého uvidíte na hvězdy

Foto: Volkswagen

Jeden z prvních nákresů obytného Volkswagenu Caddy nové generace

Volkswagen představuje nejnovější a nejmenší obytný automobil. Uvidíte v něm na hvězdy, zvládne i rychlejší cestování a nikde nenarazíte na žádné omezení, se kterými se občas potýkají majitelé velkých bydlíků. Předchozí podobné provedení Caddy neslo vtipné označení Beach, u páté generace automobilka zatím mlčí.

Článek

Jako nadšený majitel Volkswagenu Caddy, který naplno využívá všech jeho výhod, a to včetně spaní v kabině, jsem byl samozřejmě na nový model náramně zvědav. Už jen proto, že svoje auto aktuálně prodávám a chci si koupit novější provedení.

Ještě před uvedením páté generace Caddy bylo jasné, že to bude méně dodávka a víc rodinné auto. A nikdo nepochyboval o tom, že z něj udělají i obytné auto, protože tenhle segment začíná Volkswagen zajímat čím dál častěji. California na bázi řady T už předtím dostala většího bratříčka Grand California, který je postaven na velké dodávce Crafter.

Bylo tedy jen otázkou, jakou cestou se Volkswagen vydá. Dostane Caddy vyklápěcí střechu, nebo to bude jen variace ve stylu předchozího modelu Beach? Bude mít postel nastálo, nebo sklápěcí? A vejde se do něj i sólo kuchyňka, nebo to bude řešené jen nějakou modulární vestavbou?

Foto: Volkswagen

Vyklápěcí střecha se sice nekoná, ale k mání bude velká prosklená střecha

Teď už téměř všechno víme, i když Volkswagen zatím pustil do světa jen skici. Takže žádná otevírací střecha, která by auto výrazně prodražila, ale alespoň panoramatické okno s velkorysým rozměrem 1,4 m2. To půjde samozřejmě zatáhnout stejně jako boční okna.

Kuchyňka se nekoná, ale místo toho najdete v Caddy sklápěcí dvoulůžko, které po vzoru obou Californií používá matrace s talířovými pružinami pro opravdu komfortní spaní. Pod postelí zbývá spousta volného místa a další úložné prostory řeší takzvané kapsáře, které se montují na boční okna. A nový obytný Caddy si s sebou poveze i dvě skládací židličky a venkovní stolek, to aby byl piknik dokonalý.

Třetí fotografie ukazuje, že Volkswagen připravil pro pátou generaci i velký venkovní stan, který zásadním způsobem zvětší užitný prostor. Z bydlení pro dva se tak stane rázem příbytek i pro rodinu. V předchozích generacích se podobný model nazýval Camper a byl mezi zákazníky oblíben, spousta cestovatelů pak ke Caddy přidává univerzální předstany, tak to třeba budu řešit i já. A postel si nechávám dělat na zakázku.

Foto: Volkswagen

Ze spaní pro dva se může poměrně snadno stát ubytování pro celou rodinu

Další podrobnosti ohledně obytné vestavby lze z fotografií už jen těžko vyčíst, ale jestli se mi něco na novém Caddy líbí, pak je to systém udržování vozidla v jízdních pruzích, což je ideální věc na dlouhé cesty. V případě že povezete karavan, bude mít Caddy i pomocníka pro jízdu s přívěsem a další vítanou novinkou je systém pro sledování mrtvého úhlu.

Všechny motory bez rozdílu budou mít filtry pevných částic, turbodiesely a dvojité vstřikování AdBlue. Jsem upřímně zvědav, jestli Volkswagen přispěchá i s variantou 4x4, případně rovnou s nějakou offroadovější verzí, protože jak všichni víme, tohle Caddymu prostě sluší.

Reklama

Načítám