Hlavní obsah

Nejrychlejším obrněným autem světa je 771koňová Audi RS7

Foto: AddArmor

Audi RS7 Sportback dostalo od APR tuningový balíček, proto jede přes 325 kilometrů za hodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Pro přestavbu na obrněné speciály se většinou používají luxusní sedany nebo velká SUV, ovšem za jejich volantem je zábava asi jako při řízení školního autobusu. Severoamerická společnost AddArmor našla lék na nudu a představila nejrychlejší pancéřový vůz světa – Audi RS7 Sportback.

Článek

Sériové Audi RS7 Sportback se čtyřlitrovým dvakrát přeplňovaným osmiválcem se dostalo nejprve do rukou úpravce APR, který motorizaci vylepšil tuningovým balíčkem. Díky tomu se křivka nejvyššího výkonu posunula na hranici 771 koní a točivý moment vzrostl až k 1 085 Nm. Maximální rychlost vozu přesáhne hranici 325 kilometrů za hodinu a ke zrychlení z místa na stovku stačí pancéřovému sporťáku rovné tři sekundy.

Pokud vás neuchvátila technická data, společnost AddArmor jistě zaujme provedenou přestavbou. Technici firmy použili namísto ocelových plátů polykarbonátový vrstvený kokon, který je desetkrát silnější než balistická ocel a váží zhruba o 60 % méně. Klasická okna nahradila víceúrovňová balistická skla s příměsí polykarbonu. Celé pancéřování přidá pouhých 91 kilogramů na hmotnosti a dosahuje ochranné úrovně B4 – zastaví i projektily z ručního kanónu ráže .44 Magnum.

Foto: AddArmor

Auto odolá i projektilům ráže .44, které všeobecně patří k velmi ničivým střelám

Pokud by vás přece jen svištící střely zastavily, výrobce do auta ukryl ještě několik specialit. Jde například o venkovní dávkovače pepřového spreje – ideální metoda k rozehnání davu okolo vozu – nastavitelný systém kouřové clony a sonický zvukový kanón. Audi RS7 Sportback disponuje také leteckými stroboskopy, pneumatikami typu runflat a klikami dveří, které jsou pod elektrickým proudem a fungují jako paralyzér – všichni chmatáci tak v případě sáhnutí na kliku ochutnají sílu elektřiny.

Senzory umí také odhalit exploze nebo miny, kamerový systém s nočním viděním poskytne panoramatický výhled okolo celého auta a čidla plynných látek hlídají vnitřní ovzduší – pokud detekují nebezpečí, spustí kyslíkové masky a z nádrží do nich začne proudit čerstvý vzduch.

Foto: AddArmor

Uvnitř se ukrývá ještě přídavná výbava – například pepřové spreje nebo kouřová clona

Přijde vám to málo? Přední nárazník tohoto speciálního modelu Audi jde použít jako beranidlo bez obav o zničení chladičů. Pokud všechno selže, jsou v kufru připraveny ještě nosiče pro pistole nebo útočné pušky se čtečkami biometrických údajů. Když dojde na přestřelku, vestavěná služba Global 911 upozorní bezpečnostní složky v dané zemi o vašem problému. Otázkou zůstává, jestli to je pro majitele této pojízdné pevnosti vždy žádoucí. Vysoký nadstandard reflektuje také pořizovací cena – upravená Audi RS7 Sportback vyjde v přepočtu na 4,7 milionu korun.

„S novým modelem AddArmor APR RS7 jsme chtěli ukázat, jak dnešní technologie pancéřování umožňuje řidičům vybírat ze široké škály automobilů, které nejsou obvykle spojovány s obrněnými vozidly,“ prohlásil Jeff Engen, prezident společnosti.

Reklama

Související témata: