Hlavní obsah

Nejstylovější obrněná auta světa

Foto: Rezvani Motors

Mysleli jste si, že obrněné vozy musejí být jen ošklivé pancéřové krabice? Chyba lávky – doba pokročila, a tak některé z těchto vozů jsou nejen impozantní, ale některé dokonce, světe div se, i elegantní

Obrněné vozidlo nutně nemusí vzbuzovat strach na stovky honů – i když, některá ano. V našem výběru jsou však i kousky, které dokazují, že to jde i překvapivě nenápadně, a co hlavně – také elegantně. Pravda, jsou to jen výjimky, na druhou stranu má každý z těchto „obrněných transportérů“ něco do sebe. Který byste zvolili vy, kdybyste si chtěli zahrát na „Diktátora“, ať už filmového, nebo skutečného?

Článek

1. Paramount Group Marauder

Foto: Paramount Group

Paramount Group vyrábí všechno možné – od obrněných vozů přes tanky, až po bojové čluny, lodě… nebo třeba drony a stíhačky.

Že vám jihoafrická společnost Paramount Group nic neříká? Název Marauder už by ale mohl – tento vůz se jednou objevil v Top Gearu, jen měl červenou barvu, pamatujete? Richard Hammond s ním tehdy odtáhl, ehm, odtahovku.

Nejen, že má Marauder (tedy v překladu Lupič) slušnou tažnou sílu, má také veškerou potřebnou dávku ochrany od projektilů až po střely z raketometu. Ba co víc, svoji posádku ochrání dokonce i před protitankovou minou, nebo 8 kilogramy TNT. Znáte to, jeden nikdy neví, na co cestou do obchodu najedete… Najednou se ta cena 485 tisíc dolarů (přes 11 milionů korun) nezdá zase až tak hrozná.

2. Rezvani Tank

Foto: Rezvani Motors

Rezvani Tank dostává extra body za styl

Tank za nás získává ocenění „Nejstylovější postapokaliptické auto roku“, kdyby tedy taková soutěž existovala. Ovšem jeho přitažlivost netkví jen v napůl stylovém, napůl brutálním vzhledu – můžete ho mít také s motorem z Dodge Challenger Hellcat, vyladěným na 1000 koní! A to „jen“ za 350 tisíc dolarů, tedy 8,1 milionu. No nekup to! Standardní Tank potom začíná podle stránek výrobce na „skromných“ 155 tisících dolarů…

Povinná ochrana je samozřejmostí – pokud byste na něj vypálili z AK-47 nebo třeba z RPG, měli byste smůlu. Rezvani Tank však disponuje také chráněnou elektronikou, takže i kdyby vypukla jaderná válka, můžete uvnitř stále na internetu sledovat seriály. Má dokonce ochranu před EMP střelami – tedy elektromagnetickými pulzy, které mají za úkol vyřadit veškerou elektroniku svého cíle. Pro „cestování“ v noci je tu ještě navíc termovize.

3. Trasco Aston Martin DB11

Foto: Trasco Bremen GmbH

Ať už máte zájem o „vylepšenou“ limuzínu, sedan, SUV nebo dokonce sporťák, německá společnost Trasco vám vyjde vstříc

Že to musí být nějaký omyl? Ale kdeže… Ve společnosti Trasco, sídlící v německých Brémách, si řekli, že by nebyl špatný nápad dát lidem možnost cestovat bezpečně a zároveň elegantně. Nikoliv ovšem nenápadně, protože Aston Martin přece jenom není úplně auto, které by zapadlo v davu.

Tato DB11 má ochranu, která má v Trascu pracovní název „Stupeň 4“ – zahrnuje takové samozřejmosti jako ochranu před palnými zbraněmi, nebo dokonce před únosem a krádeží samotného auta. Jen počítejte s tím, že to bude asi stát „o trochu víc“, než zařízení vozidel proti krádeži, které znáte z reklam. Brnění sice přidá na hmotnosti 150 kilogramů, ale aspoň se nemusíte bát zahrát si na opravdového Jamese Bonda.

Úprava za 220 tisíc dolarů (5,1 milionu) se nemusí omezovat jen na Aston Martin DB11, upraví vám klidně i vozy jako Volvo XC90 nebo BMW řady 7.

4. AddArmor Audi RS7

Foto: ADD ARMOR

Na stránkách společnosti doslova stojí: „Měníme běžná vozidla v pojízdné bunkry“

Nejste na „bondovky“? V tom případě doporučujeme zavolat do AddArmor – tam vám připraví obrněnou RS7, s motorem posíleným na 760 koní a 1 100 newtonmetrů. Kromě této „palebné síly“ pod kapotou je tu také neviditelný štít z polykarbonátu, který obklopuje celé auto – ten je údajně 10krát odolnější než ocel, ovšem je o 60 procent lehčí.

Jsou tu zajímavé vychytávky jako madla dveří, která jsou trvale pod napětím pro případ nevyžádaných rádoby pasažérů; dále zabudovaná dýmovnice, siréna o hlasitosti až 120 dB, a pepřový sprej zabudovaný ve vrchní části každých dveří. Ten se spouští tak, že zmáčknete pojistku schovanou v popelníku na středovém tunelu, hned před voličem převodovky. V AddArmoru mají, zdá se, zvláštní smysl pro humor… Úprava údajně stojí přes 200 tisíc dolarů, tedy minimálně 4,8 milionu.

5. Karlmann King

Foto: Karlmann King

„Karlmann King je špičkové na zakázku vyráběné SUV, opravdový pozemní „neviditelný“ bombardér, navržený těmi nejlepšími návrháři z Evropy, který kombinuje vynikající kvalitu zpracování s nezaměnitelným vzhledem a nevšedním řidičským zážitkem pro automobilové nadšence z celého světa,“ tvrdí výrobce

Pokud Rezvani Tank dostal extra body za styl, tak Karlmann King je jednoznačným vítězem soutěže „Těžká váha roku“. Tenhle drobek je totiž navržen tak, aby co nejvěrněji připomínal neviditelný bombardér. A v podstatě se mu podobá i svou hmotností – váží přes 6 tun.

Pod touto „neviditelnou“ karoserií se možná skrývá „jen“ Ford F-550, ale jeho 6,8l desetiválec tu byl vyladěn z 292 na rovných 400 koní. Jeho cena je údajně 1,9 milionu dolarů, tedy přes 44 milionů korun.

Reklama

Načítám