Hlavní obsah

Karlmann King – skutečný král mezi nejdražšími SUV

Foto: Karlmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Laciných SUV chrlí každá továrna víc než dost, ale těch opravdu drahých je jen pár. Zapomeňte na Q8, X7 nebo GLS, ty nejsou dost drahé, dokonce ani Range Rover, Bentayga nebo Cullinan na to nejsou dost exkluzivní. Tady se bavíme o té nejvyšší lize, kde figurují firmy s názvy, které jste nejspíš nikdy ani neslyšeli – Dartz, Rezvani nebo teď Karlmann.

Článek

Přestože italsko-americkou firmu Karlmann určitě neznáte, její ambice jsou ty nejvyšší, což dokazuje název jejich SUV – King (Král). A také jeho cenovka, která začíná na 43 milionech korun a rychle šplhá vzhůru podle prostopášnosti přání budoucího majitele, klidně až k 70 milionům.

Za své peníze dostanete auto, jaké na silnici jen tak nepotkáte. Jeho ostře řezaný design plný lomených ploch provedených v černočerném laku (a buď z oceli a karbonu nebo balistických materiálů a karbonu) až nápadně připomíná americký „neviditelný“ útočný letoun Lockheed F-117 Nighthawk. Kdyby z něj po zastavení u chodníku vystoupil Batman ve své temné kápi, nikdo by nejspíš nebyl překvapený.

Daleko pravděpodobněji z něj ale vystoupí člověk v nablýskaném sáčku (respektive šejk ve sněhobílém hábitu) schovávající se za horou svých bodyguardů – tohle auto je totiž šité na míru těm nejbohatším, kteří jsou rádi viděni. I proto interiér spíš než Batmanovu jeskyni připomíná soukromý klub. K hustým koberečkům a jemné kůži se tak přidává kontrastní prošívání, lesklé kovy a jasné ambientní osvětlení sladěné s barevnou náladou celé kabiny. Je už na vás, jestli ta nálada bude „královská komnata“, „gentlemanský klub“, „zářivá diskotéka“ nebo „sado-maso salon“.

Většinu zákazníků to moc zajímat nebude, ale vás by třeba mohlo – pod stealth kabátkem je technický základ velkého amerického pick-upu Ford F-550 poháněného masivním motorem 6,8 V10 s výkonem 420 koní, který skoro šest tun vážícího mastodonta rozjede až na 220 km/h! Sice by si vás stejně nikdo netroufl předjet, ale takhle máte skutečnou jistotu.

Karlmann King má tedy všechny předpoklady, aby se stal skutečným králem mezi nejdražšími a nejexkluzivnějšími SUV. Ačkoliv tušíme, že by podobně koncipované speciály Dartz Prombron a Rezvani Tank k tomu rády něco podotkly. Docela by se nám líbil ostrý souboj o souboj o královský trůn. Takové superluxusní destrukční derby. Kdo je pro?

Reklama

Související témata: