Hlavní obsah

Šestiválcová Mazda a indická Škoda Slavia – Týden v Garáži

Foto: Mazda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny automobilky chrlí jeden elektromobil za druhým a vývoj klasických spalovacích motorů hodily do koše, protože se nám nad hlavami vznáší hrozba zákazu jejich prodeje. Najdou se ale značky, které si stále kráčí svou vlastní cestou…

Článek

Mazda se nevzdává. O přežití poctivého atmosférického benzinového motoru bojuje už hezkých pár let a její nejnovější projekt bude oslavou tohoto vzdoru. Příští model řady 6 má být totiž elegantní sedan s pohonem zadních kol a šestiválcem pod kapotou, o němž jsme vám přinesli detailnější informace tento týden. A to přesto, že prodeje sedanů jsou mizivé, všichni chtějí spíš čtyřkolky a nejlépe rovnou v elektrice, protože jiný pohon už v dnešním prostředí není příliš průchozí. Výchozí situace tak pro novou šestku není právě vstřícná…

Ale Mazda na předpoklady vždycky kašlala, jinak by atmosférický motor už dávno pohřbila (pořád není třeba házet ho do starého železa, jak můžeme potvrdit) a Wankelův rotační motor nechala jen na rýsovacím prkně (vrátí se již brzy jako prodlužovač dojezdu elektrické Mazdy MX-30) – a zatím jí ta sázka na nejistotu docela vychází, ekonomicky se jí daří. Jasně, nedávno oznámila hned pět nových SUV (protože je potřeba vydělávat peníze), ale projekt šestiválcové Mazdy 6 s pohonem zadních kol stále žije a na silnici ji uvidíme nejspíš už příští rok. Otázka je, kolik lidí si ji skutečně poběží koupit.

Foto: Mazda

Tohle je zatím jen koncept, ale naznačuje podobu sériového auta

Ale než se na stejnou otázku zeptáme vás, pojďme si projít to nejlepší čtení za minulý týden. Velmi vás zaujal test zahrnující nové otázky z autoškoly – chválíme, že jste si chtěli vyzkoušet, zda budete znát odpovědi! Otestovali jsme velký obytňák VW Grand California 680 „na Pražáka“, poprvé jsme usedli za volant modernizované Dacie Duster a nového elektromobilu Kia EV6, porovnali jsme dvě dodávkové náhrady za rodinná MPV od Fordu a VW a prověřili jsme, jestli se nám čínská motorka Voge 500 nerozpadne pod rukama. Také jsme provedli test autovlaku Českých drah s velmi zajímavým výsledkem, zprostředkovali jsme vám první pohled na maskovanou Škodu Slavia pro indický trh a přinesli jsme vám informace o specialistech na obytné auta Vansmith.

Ale nyní zpět k původní otázce: Pořídili byste si novou Mazdu 6?

Půjdete si koupit novou Mazdu 6, sedan se šestiválcem a pohonem zadních kol?
Jasně, už mám našetřeno
61,5 %
Ne, raději SUV
4,7 %
Ne, už jedině elektřinu
2,8 %
Ne, prostě na ni nemám
31 %
Celkem hlasovalo 2960 čtenářů.

Reklama

Načítám