Hlavní obsah

Telefonování s mobilem v ruce vás od ledna přijde pěkně draho. A nejde jen o vyšší pokuty, i o řidičák přijdete jedna dvě

Foto: Michal Jirák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě nikdy to nebylo snazší! Co? No přece přijít o papíry za manipulaci s mobilem nebo jiným hovorovým či záznamovým zařízením. Tak přesně na tohle se připravte od příštího roku, kdy tento druhý nejčastější bodovaný přestupek nabude na přísnějších postizích. Telefonování s mobilem v ruce vás totiž od ledna vyjde pěkně draho.

Článek

Držení telefonního nebo záznamového zařízení za jízdy je dle policie druhým nejčastěji bodovaným přestupkem hned za překročením rychlosti. Policejní statistiky říkají, že za rok 2022 dostalo pokutu za telefon 62 154 řidičů, což je cirka 170 hříšníků denně. Navíc podle společnosti Aures Holdings (AAA Auto, Mototechna, Auto Diskont) je dle názoru expertů telefon na vině až u 10 000 nehod ročně.

Až do konce roku 2023 dotyčný přichycený při „telefonním činu“ může vyhrát na místě pokutu tisícovku a dva body na konto k tomu. Pokud jde dotyčný do správního řízení a prohraje, tak tam čekají opět dva body a flastr 1 500 až 2 000 Kč.

Foto: Michal Jirák

V policejních statistikách je užití mobilu za jízdy druhým nejčastěji bodovaným přestupkem.

Úderem Nového roku (2024) tomu ovšem bude jinak, protože na místě hrozí pokuta od 2 500 do 3 500 Kč a 4 body k tomu. Prohraje-li daný řidič správní řízení, pak ho opět neminou čtyři body, ovšem finančně si pohorší o 4 000 až 10 000 Kč.

Navíc nezapomeňte, že bodové konto můžete naplnit jen do 12 bodů, tedy třikrát telefonovat s mobilem v ruce, být přichyceni a jdete na rok odevzdat řidičák.

Legální řešení je využívat k volání sadu handsfree, ať už starší montážní sady typu Parrot nebo FM transmittery, případně u modernějších vozidel použít vestavěné/dodělávané bluetooth. Legální je rovněž mít mobil v držáku (nedržíte ho v ruce), ovládat jej dotykem a používat hlasitý hovor, který ovšem nebude příliš kvalitní.

Ale co když vozidlo zastaví a stojí? Tady je třeba odlišit dvojí zastavení. První – zastavit vozidlo – znamená, že řidič zastavil nezávisle na jeho kvůli, třeba kvůli semaforům, koloně nebo před přechodem. Tehdy mít mobil v ruce rovná se porušit předpisy.

Foto: Michal Jirák

Telefon za volantem, a to nejen volání, ale i sociální sítě a další manipulace zkrátka rozptylují, což častokrát vede k přejetí do protisměru a nehodě.

Jestliže například sjedete na benzinku, tam zastavíte a stojíte, pak můžete zařízení legálně obsluhovat. Jen myslete na to, kde zastavíte a stojíte, protože vyřizovat hovor na dálnici v odstavném pruhu je jednak nebezpečné, hlavně ale nelegální.

Nakonec ještě upozorníme na telefonování skrze handsfree sady a bluetooth. To, že jsou legální, ještě neznamená, že jsou při řízení bezpečné. Naopak vás jakožto řidiče rozptylují a opozdí vaši reakční dobu, a to klidně o sekundu až sekundu a půl, což je v některých případech až příliš dlouhá doba.

Reklama

Načítám