Hlavní obsah

Mobilní konektivita: Jak funguje Android Auto a Apple CarPlay

Foto: parlanteste / Shutterstock.com

Moderní auta jsou čím dál víc našlapaná digitálními technologiemi, v podstatě jsou to velké počítače na čtyřech kolech. Proto dává velký smysl propojit se s těmi malými počítači, které nosíme v kapse – chytrými telefony.

Článek

Chytré telefony se staly středobodem našich životů, vstáváme a usínáme s nimi, neobejdeme se bez nich dokonce ani za volantem. Automobilky si to uvědomují a pro lepší komfort i vyšší bezpečnost hledají cesty, jak jejich oblíbené funkce integrovat do svých automobilů.

Jak připojit auto k mobilnímu telefonu

Nejjednodušší způsob integrace mobilního telefonu, který do infotainmentu automobilu přenese váš telefonní adresář a většinou také krátké zprávy (SMS), je bluetooth. S ním můžete telefonovat přes mikrofony a reproduktory automobilu a číst zprávy na palubním displeji. Bluetooth se také využívá na přehrávání hudby z vašeho telefonu (stažené do zařízení i online streamované).

Konektivita bluetooth je málo energeticky náročná (tedy nesežere vám baterii telefonu), funguje pouze na krátké vzdálenosti (řádově jednotky metrů), takže jakmile z auta vystoupíte, telefon se odpojí. Vzájemná konektivita telefon–automobil závisí na konkrétních systémech, připojení je však unifikované a nemělo by dělat problémy. Pokud se vám nedaří přístroj s autem propojit, zeptejte se u vašeho servisního technika, případně na help lince výrobce automobilu.

Android Auto – připojení aplikace

Foto: Jakub Deml

Mapy.cz zrcadlené prostřednictvím Android Auto.

Vyšší formou konektivity je zrcadlení chytrého telefonu. Díky němu máte na obrazovce palubního infotainmentu přístupné vaše oblíbené aplikace ze světa mobilních telefonů – navigaci, hudbu a podcasty, instantní zprávy a mnoho dalšího (z bezpečnostních důvodů tam nepatří hry nebo přehrávání videa). Nemusíte se tedy spoléhat na stárnoucí nebo nepřehledné aplikace automobilky, můžete vesele využívat neustále aktuální aplikace, které znáte a máte rádi.

Výhody používání zrcadlení telefonu:

  • Aplikace, které důvěrně znáte
  • Navigace s online daty o dopravě
  • Vždy aktuální, na rozdíl od infotainmentu auta nezastarají
  • Bezpečnější a pohodlnější používání funkcí telefonu

Aplikace Android Auto slouží k propojení telefonů se systémem Google Android. V telefonu tak musíte mít staženou aplikaci Android Auto (k dispozici zdarma ke stažení v obchodě Google Play), následně stačí telefon připojit datovým kabelem ke konektoru ve vozidle a vše by mělo automaticky začít fungovat – na obrazovce infotainmentu vám naskočí zobrazení Android Auto a už vesele můžete klikat na ikony svých oblíbených aplikací, případně vše ovládat hlasovými pokyny prostřednictvím Google asistenta.

Apple CarPlay – připojení aplikace

Foto: Patrik Svatoš

Apple CarPlay.

Stejným způsobem funguje zrcadlení pro chytré telefony Apple iPhone. K dispozici tak máte oblíbené aplikace ze světa Apple – tedy ty, které máte stažené ve svém telefonu. To primárně zahrnuje navigace, přehrávání médií a podcastů, zprávy apod. Samozřejmě nesmí chybět podpora hlasové asistentky Siri.

Nevýhody používání zrcadlení telefonu:

  • Možná nestabilita připojení
  • Elektrifikovaná auta nemohou využívat chytré plánování trasy a informace o dojezdu
  • Možné přehřívání telefonu a nabíjení „do plna“

Apple tradičně těží z uzavřenosti svého systému, což zjednodušuje práci také automobilovým vývojářům – připojení iPhonů všech generací by tak mělo být snadnější a stabilnější, než tomu bývá u Google Android.

Android Auto a Apple CarPlay bezdrátově

Nejmodernější automobily už dokážou propojit chytrý telefon s autem bezdrátově, takže vám na středovém tunelu nebude překážet kabel, přitom máte k dispozici plnou funkčnost. Má to ale problém: k propojení se využívá wifi, což spolu se zapnutými daty v telefonu (pro online data o dopravě a streamování hudby potřebujete) hodně žere baterii telefonu. Na krátké cesty to příliš nevadí, ale při těch delších to může být problém, který řeší indukční nabíjení (pokud je jím váš telefon a vaše auto vybavené), nebo se musíte vrátit zpátky ke kabelu. Současné bezdrátové zrcadlení a nabíjení se pak může projevit vyšším zahříváním telefonu, což je sice přirozené, ale pro telefon nepříliš dobré.

Co když Android Auto a Apple CarPlay nefunguje?

Problémů může být celá řada, bohužel (vítejte v IT světě, kde všechno může být problém). V první řadě záleží na verzi systému vašeho telefonu (problémem může být nejen moc starý telefon, ale také příliš nový) a na schopnostech konektivity vozu (to snadno zjistíte v manuálu). Dále může být problém v kabelu nebo konektoru v autě (některé umí jen nabíjet a neumí přenášet data; některé značky dokonce vyžadují vlastní certifikované kabely). V některých autech musíte také mobilní telefon nejprve připojit přes bluetooth, než je vůz ochoten akceptovat zrcadlové propojení přes kabel.

Mohu konektivitu Android Auto a Apple CarPlay získat do vozu zpětně?

Jedním řešením je instalace moderní jednotky (originální, nebo neoriginální), která tuto konektivitu podporuje. Pro starší infotainmenty bez nativní podpory Android Auto a Apple CarPlay se dnes také nabízejí malé adaptéry, které dokonce umí nabídnout bezdrátovou konektivitu. Jejich ceny začínají kolem dvou tisíc, ale stoupají klidně až k deseti – podle výrobce a rozsahu funkcionality.

Pečlivě ale vybírejte, protože některé jsou určené pro originální infotainmenty automobilek, jiné zase pro neoriginální systémy. Za kvalitu spojení a zaručenou kompatibilitu však ruku do ohně dát nemůžeme, bude to možná chtít vyzkoušet pár různých kousků.

Reklama

Související témata:
Android Auto
Apple CarPlay
Načítám