Hlavní obsah

Jev zvaný gastrodemence ohrožuje řidiče. Špatnými stravovacími návyky se můžete projíst až k mikrospánku. A velký pozor na kávu!

Foto: Lukáš Kukla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojem gastrodemence jste nejspíše neslyšeli, tedy pokud nejezdíte u záchranky nebo za sebou nemáte nějaké poautoškolské vzdělávání na polygonu. Tento jev se však potenciálně týká takřka každého řidiče, který se před jízdou nebo během jízdní přestávky nají. Jídlo totiž může vyústit až v náhlý mikrospánek přicházející bez varování.

Článek

Slovo gastrodemence už je mezi některými záchranáři zavedený pojem. Zní sice legračně, ovšem jeho průběh, rizika a konečné následky mohou být fatální. O co tedy jde, která skupina řidičů je ohrožena a jak tomu předcházet? To vám na následujících řádcích vysvětlíme s asistencí renomovaného lékaře Martina Vavruši ze šluknovské privátní kliniky Xyrix.

Co je gastrodemence?

Znáte to, máte vyrazit na cestu nebo už jste na cestě, ale dáváte si pauzu a přepadne vás hlad. Inu, proč ne. Najíte se, vyrazíte, ale za pár (desítek) minut začnete pociťovat otupělost, snížené reakce, únavu a v nejkrajnějším případě na vás dolehne mikrospánek. Ovšem ne třeba ten pozvolný, ale náhlý, razantní a bez varování.

Co všechno může mikrospánek způsobit, asi netřeba vysvětlovat, nicméně kdo je viníkem tohoto jevu jménem gastrodemence? Vy a vaše špatné stravování.

Foto: Xyrix

MUDr. Martin Vavruša je zkušený lékař působící také v zahraničí.

Proč vzniká gastrodemence?

Jelikož není medicína náš obor, přizvali jsme si našeho dvorního doktora Martina Vavrušu, aby nám všem osvětlil gastrodemenci po medicínské stránce. Tedy co se v těle po jídle děje? MUDr. Vavruša odpovídá.

„Těsně po jídle hrají roli především dva patofyziologické procesy. První je nízký krevní tlak po jídle, tedy postprandiální hypotenze. Ta vzniká proto, že obsah přítomný v žaludku a v tenkém střevě vyvolá v krevním řečišti změnu hormonálního složení, což vede k roztažení cév v žaludku a střevech.“

Foto: Lukáš Kukla

Přejídáte se před jízdou? Možná proto se vám pak chce spát!

„Důvod je prostý, aby se dávka jídla zpracovala a cévním řečištěm dovedla k následné kontrole do jater. Vzniká tedy masivní poptávka po velkém objemu krve v trávicím traktu, což vede k tomu, že ona přesouvající se krev bude chybět někde jinde. Organismus si totiž neumí z minuty na minutu vytvořit další tři litry potřebné krve, takže si ji musí někde půjčit – typicky od svalů, kůže a jiných tkání.“

„Lidské srdce na přechodný pokles tlaku, než si tělní systémy mezi sebou krev vypůjčí, reaguje zvýšením tepové frekvence za minutu, takže se snaží do oběhu poslat více krve a tím pokles tlaku kompenzovat.“

Foto: Michal Jirák

Gastrodemence je spojená s vysokým rizikem mikrospánku, kolikrát náhlého, přicházejícího bez varování.

„Jenže, jedním z cílových orgánů, který může být relativním nedostatkem krve a tedy i živin a kyslíku postižen, je mozek. Absence potřebné krve se může projevit únavou, případně poruchami pozornosti, zejména u dehydratovaných řidičů, nebo až mikrospánkem.“

A my dodáme, že zde platí přímá úměra – čím větší objem potravy v žaludku, tím více tento efekt nastoupí. Cesta k efektivnímu mikrospánku tak vede skrze to, že se před jízdou lidově nafutrujete.

Další příčina gastrodemence

Mluvili jsme ovšem o dvou patofyziologických procesech, přičemž ten druhý nám opět popíše doktor Vavruša.

„Číslem dvě je postprandiální hypoglykemie, při níž trávicí trakt reaguje na přítomnost cukrů a karbohydrátů, především těch s rychlým účinkem. Čím více rychlých cukrů pozřeme, tím více stimulujeme trávicí trakt, který ze slinivky břišní vyplaví do oběhu inzulin.“

Foto: Lukáš Kukla

Sladkým nápojům se před jízdou/během jízdy spíše vyhněte, ve finále škodí.

„Inzulin je pomocník, který má za úkol všechen do oběhu vstřebaný cukr či glukózu dovézt až do buněk a k něčemu kloudnému je použít. Problém je ovšem v časovém zpoždění obou procesů a následných efektů. Nejprve se nám do těla vyplaví hodně cukru, což zvedne hladinu glukózy a povolá do akce inzulin, a to hladinu glukózy zase stabilizuje, ovšem inzulinový efekt přetrvává dál i poté, co je hladina cukru v krvi už v normě. Inzulin tedy dál živí buňky, čímž ovšem vyvolá takzvanou hypoglykemii, tedy nízkou hladinu krevního cukru v krvi.“

„Jde tedy o paradox – přestože jste po jídle, máte málo cukru v krvi. Takže čím více sladká jídla a nápoje konzumujete, tím více se efekt posílí. Průběh je rovněž zajímavý, zprvu díky cukru přichází euforie a poté kvůli jeho absenci únava.“

Foto: Lukáš Kukla

Čím více rychlých cukrů do sebe dostanete, tím více podpoříte pozdější únavu.

„Běžným tkáním dočasný nedostatek krevního cukru neublíží, umí si vypomoci z jiných zdrojů, ovšem některé orgány bez krevního cukru zkrátka nefungují tak, jak mají. Mozek například. Takže si dejte dohromady, že mozek strádá na krvi kvůli nízkému tlaku a vzhledem k nízké glykemii se mu dostává ještě méně glukózy, než by mělo.“

Nástup gastrodemence

Obecný popis gastrodemence však nelze paušalizovat na každého člověka. Podle Martina Vavruši jde o silně individuální věc. Někdo efekt nepocítí, jiný zase brzy přejde do silné únavy.

„Čím mladší a sportovnější jedinec je, tím silnější má kompenzační mechanismy a umí se s tímto efektem snáze vyrovnat. Ohrožení jsou pak starší lidé, diabetici či kardiaci, u kterých se tyto neblahé efekty mohou projevit s větší razancí,“ vysvětluje Vavruša.

Foto: Lukáš Kukla

Káva lidské tělo dehydratuje, proto když už ji pijete, měli byste k ní přidat ještě něco k pití, ideálně vodu.

A my pro vás máme navrch ještě jedno varování. Velký pozor si dejte na tradiční nápoj řidičů – kávu. Proč? Má močopudné účinky a tělo odvodňuje. Jestliže jste dehydratovaní, nastoupí výše vypsané procesy s větší razancí. Takže další paradox – kávou a nevhodným jídlem se můžete probojovat opět až k mikrospánku.

Jak předejít gastrodemenci?

Proti efektům gastrodemence se lze bránit jednak dostatečnou hydratací ideálně vodou a jídlo zvolit v podstatě jakékoli, které nepatří do kategorie „junk food“ (nezdravé jídlo). Lepší je také menší množství jídla a bez rychlých cukrů (zmrzlina, dortíky, čokolády, bonbony, sladké nápoje a jiné). Vhodné jsou potraviny obsahující bílkoviny (např. maso), které tyto neblahé projevy gastrodemence trochu brzdí, nicméně nemusíte pohrdnout ani těstovinami s čerstvou zeleninou.

Foto: Lukáš Kukla

I v řetězcích rychlého občerstvení či na vybraných pumpách koupíte zdravější jídla, například saláty s grilovaným masem.

Dejte tedy na tento jev pozor a před jízdou nebo v rámci jízdní pauzy zvažte, co budete jíst. V dnešní době už se dá zdravější jídlo (byť omezeně) pořídit na lepší benzince, a dokonce i v řetězcích rychlého občerstvení (saláty, bezlepkové burgery bez majonéz). Případně prostě z dálnice sjeďte a zvolte nějakou blízkou obec, kde už budou vařit takříkajíc „normálně“.

Reklama

Související témata:
Postgastrální demence
Načítám