Hlavní obsah

Kdy dostanete pokutu za rychlost: Na některé značky můžete kašlat, na jiných vás však pokuta nemine

Foto: Bezpecnecesty.cz, T. Kopečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychlost je opojná a ve své nepřiměřené podobě také nebezpečná, nicméně občas je policií / obecní policií či obcemi využívaná pro finanční příjem. Každopádně v silničním zákoně máme tři základní rychlostní značky, kdy má každá jiný vzhled i význam. Pokutu však jistojistě dostanete za porušení předpisu jen na jedné z nich.

Článek

Rychlost je opojná, riziko láká, mašina nějaká… Tuhle píseň od Dana Landy znáte, nicméně i přes své stáří je stále aktuální. Rychlá auta jsou pro mnohé řidiče extází, nicméně dojde-li k překročení rychlostních limitů, může to končit pokutou, což se občas využívá k přilepšení do rozpočtu. Porušení rychlostních limitů však může skončit i větším malérem, zejména je-li rychlost nepřiměřená.

Věděli jste ovšem, že máme tři základní rychlostní dopravní značky, nicméně každá z nich má jiný význam? Spolu s Pavlem Greinerem z Autoškoly King a portálem Bezpecnecesty.cz se na tyto značky podíváme blíže a povíme si, co znamenají a proč lze pokutu očekávat jen při porušení jedné z nich.

Nejvyšší dovolená rychlost

Kulatá zákazová značka s červeným lemem a černým číslem uprostřed je známou značkou, která určuje nejvyšší povolený rychlostní limit. Pokud jej porušíte a budete přistiženi a usvědčeni, můžete se za tuto nadlimitní jízdu těšit na pokutu, potažmo i trestné body.

Za překročení rychlosti o méně než 10 km/h v obci i mimo ni můžete dostat pokutu do 1 500 Kč na místě, případně 2 000 až 5 000 Kč ve správním řízení. Tento přestupek je bez bodů.

Foto: Bezpecnecesty.cz, L. Kukla

Tato značka zakazuje řidiči překročit rychlost v kilometrech za hodinu vyjádřenou číslem na značce.

Pokud přestřelíte rychlostní limit o 10 km/h a více v obci i mimo ni, čekají na vás dva body, pokuta na místě 1 500 až 2 000 Kč, popřípadě ve správním řízení ve výši 2 000 až 5 000 Kč.

Jestliže vaše nejvyšší naměřená rychlost v obci bude o 20 km/h a více nad limit, respektive o 30 km/h a více mimo obec, pak dostanete čtyři body do karty řidiče, pokutu na místě 2 500 až 3 500 Kč, případně ve správním řízení 4 000 až 10 000 Kč.

A pokud to v obci rozpálíte o 40 km/h a více nad limit nebo mimo obec o 50 km/h a více nad limit, pak se těšte na zákaz řízení (6 až 18 měsíců), šest bodů do karty řidiče a na pokutu ve správním řízení ve výši od 7 000 do 25 000 Kč.

Nejnižší dovolená rychlost

Kulatá příkazová značka s modrým pozadím a bíle vyznačenou rychlostí sice přikazuje řidiči jet nejméně rychlostí v kilometrech za hodinu vyjádřenou číslem na značce, nicméně má to své výjimky.

Tato minimální rychlost neplatí, pokud ji vylučují provozní podmínky (např. intenzita provozu, překážka provozu, bezpečnost provozu, počasí aj.). Dále víme, že pokutovat pomalého řidiče mimo kamioňáků na dálnici je u nás de facto nemožné.

Ono totiž obvykle stačí, když se na takovou rychlost prostě necítíte a s největší pravděpodobností vás za pomalou jízdu i v oblasti vymezené touto značkou nikdo pokutovat nebude. Pozor, platnost této nejnižší dovolené rychlosti ukončuje až kulatá příkazová značka s modrým pozadím a bílou číslicí, která je ovšem rozdělena červenou čárou.

Foto: Bezpecnecesty.cz, ŘSD

Tato značka přikazuje řidiči jet nejméně rychlostí v kilometrech za hodinu vyjádřenou číslem na značce. Její platnost ukončuje přeškrtnutá značka.

Říkáte si, že taková značka nemá smysl? Kdepak. Co taková tříproudá dálnice, kde je stoupání? V pravém pruhu se šinou kamiony, které dle zákona nedosáhnou do kopce rychlosti 60 km/h (pozor, nepleťte si to s minimální rychlostí 80 km/h po rovině), takže prostřední a levý jízdní pruh jsou pro předjíždění.

A aby se v tom středním nikdo neloudal, umístí se sem značka minimální rychlosti 80 km/h, potažmo do levého i klasických 130 km/h. To vše v zájmu bezpečnosti.

Doporučená rychlost

Informativní hranatá značka s modrým pozadím a bílou číslicí vyjadřuje číslem uvedeným na značce doporučenou rychlost v kilometrech za hodinu. Jde pouze o doporučenou rychlost, tedy o podřízenou rychlost například pravidlům jízdy v obci nebo mimo ni. Doporučenou rychlostí tedy jet můžete, ale také nemusíte.

Obvykle tato doporučující značka bývá před ostřejšími zatáčkami nebo v různých zastavěných oblastech. Je pochopitelně doporučené se takové rychlosti držet.

Foto: Bezpecnecesty.cz, M. Jirák

Tato dopravní značka vyjadřuje číslem uvedeným na značce doporučenou rychlost v kilometrech za hodinu.

No jo, ale co když je těchto značek po cestě v dané oblasti více? Tato dopravní značka také ukončuje platnost obdobné značky značící jinou doporučenou rychlost. Tedy platí-li doporučená 70 km/h, ale minete tu samou modrou hranatou značku, ovšem s 50 km/h, tak už je doporučená rychlost 50 km/h.

Pokud se tedy nebudete držet doporučeného značení, ale budete respektovat nadřazený rychlostní předpis o nejvyšší (teoreticky i nejnižší) povolené rychlosti, tak pokutu nedostanete.

Tak to byly tři různé rychlostní značky, každá s jiným významem. Tak se jimi nenechte zmást nebo nachytat, jezděte předvídavě a s ohleduplností.

Reklama

Načítám