Hlavní obsah

Policie zahájila tvrdou razii proti tunerům, na poslední sraz nasadila i vrtulník

Foto: Jan Majurník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není tomu tak dávno, co si partička tunerů jménem Prague Brikule (Pražské brikule) „spletla“ Nuselský most se závodní dráhou a jičínské náměstí s driftovací arénou. O víkendu (9.–10. 3. 2024) stejná skupina avizovala akci v Plzni, kterou ovšem na poslední chvíli zrušila. Policie tentokrát reagovala ve velkém a do akce nasadila i vrtulník.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nedávný sraz partičky tunerů zvaných Prague Brikule po sobě zanechal poškozené náměstí v Jičíně a neprůjezdný Nuselský most, který se na nějaký čas proměnil v závodní dráhu. Policie na takovou akci nedokázala adekvátně reagovat, za což si vysloužila oprávněnou kritiku.

Foto: Jan Majurník

Výjezdy obsadila policie. A kontrolovala ostošest.

Když stejná parta oznámila, že bude v sobotu 9. 3. 2024 srazovat v Plzni, kde probíhal jiný sraz organizovaný plzeňskými tunery, tamní policejní jednotky byly už připraveny a na místě.

Pražské brikule tedy otočily a tempem porušujícím rychlostní limity (svou nadlimitní jízdu si nahrávaly na mobil a zveřejnily) zamířily po dálnici D11 raději na druhý konec republiky, konkrétně až do Trutnova k Tescu, kde se přidaly na předem hlášený tuningový sraz skupiny Trutnovská srazová.

Na místě ovšem čekalo kromě přibližně třech stovek účastníků také několik desítek policistů, které ze vzduchu podporoval vrtulník kroužící nad parkovištěm a monitorující vozidla i okolí místa. Na akci jsme se dostavili i my osobně, abychom zjistili, jak ona opatření vypadají v praxi.

Tuningový víkend

O víkendu 9.–10. 3. 2024 se srazovalo po celé republice. Mimo Trutnova, kam se mělo sjet na 300 vozidel, se další akce monitorované policií zaměřené na setkávání vyznavačů upravených aut konaly v Plzni (100 aut), Stříbře (100 vozidel, následně přesun do Plzně), Frýdku-Místku (350 vozidel) a v Chomutově (300 vozidel, následně přesun do Mostu).

Výjezdy u obchodního domu byly obsazeny policejními hlídkami, které prováděly kontrolní činnost u vozidel, která přijížděla či opouštěla místo setkání vyznavačů tuningu. Policisté se zaměřili na technický stav vozidel, doklady a alkohol za volantem.

Mimo hlasité hudby a občasného střílení z výfuku probíhal sraz v Trutnově v poklidu, nicméně na nezúčastněných lidech, kteří si přijeli například nakoupit, bylo celkem vidět, že jsou z takového setkání vysloveně „šťastní“. Parkovacích míst totiž bylo velmi málo a řada pěších účastníků jednoduše blokovala část silnic.

Foto: Jan Majurník

Do Trutnova se sjelo asi na 300 aut.

Nálada mezi tunery nicméně nebyla špatná, a to zrušené spanilé jízdě navzdory, pouze se různé hloučky účastníků mezi sebou bavily o zásahu policie, potažmo si sdělovaly zkušenosti, kolikrát koho policie stavěla a za co. Zástupci uskupení Pražské brikule ovšem z takového zásahu patrně nebyli šťastní, proto se tvrdé jádro přesunulo směr Jičín, kam je policisté následovali.

Než jsme opustili Trutnov, zaskočili jsme na kus řeči k organizátorům Trutnovské srazové, kterým Pražské brikule očividně narušily předem hlášený sraz. Oficiálně se s námi zástupci organizace nechtěli bavit, nicméně mimo audiovizuální záznam nám sdělili, že jejich cílem je poklidně sdružovat zajímavá auta, která běžně nejsou vidět.

Foto: Jan Majurník

Cílem organizace Trutnovská srazová je sdružovat zajímavá auta.

Na otázku, co říkají na policejní opatření, jeden z organizátorů reagoval zklamaně. Údajně už takhle veřejný sraz dělat nechtějí, jelikož samotné setkání nebylo tak poklidné, jak trutnovští organizátoři plánovali.

Zástupci policie nám navíc potvrdili, že o trutnovském srazu věděli dopředu. Na druhou stranu jsme byli překvapeni nízkým věkem organizátorů trutnovského srazu a také jejich neznalostí ohledně odpovědnosti za akci. Napsat na sociální sítě nějaká pravidla neznamená, že organizátoři nejsou odpovědní za průběh srazu. Jsou a také mohou být za chování účastníků popotahováni.

Později v noci se Pražské Brikule, tedy skupinka tunerů pohybující se na hraně zákona, stáhla z Jičína do Mladé Boleslavi, nicméně i zde už byly policejní hlídky, které zajistily pořádek. Z velkého očekávání tak nebylo nic, na druhou stranu k tomu policie potřebovala několik desítek mužů a vrtulník, nicméně bezpečnost holt něco stojí.

Pakliže minulá akce této dynamicky rostoucí automobilové skupiny znamenala zničení části povrchu náměstí v Jičíně a zablokovaný Nuselský most, tedy 1 : 0 pro Pražské brikule, víkendové opatření policie skóre srovnalo na 1 : 1. Uplynulý víkend tak ukázal, že na hrubý pytel platí hrubá záplata. Kdyby takové srazy probíhaly v poklidu, ruka zákona by nebyla tak razantní.

Reklama

Načítám