Hlavní obsah

Dopravní policie má nová oddělení speciálního dohledu

Foto: Policie České republiky

Vůbec poprvé se u české dopravní policie objevují regulérní celorepublikové útvary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká dopravní policie před pár dny oficiálně představila dvě zbrusu nová speciální oddělení, přičemž to první má působnost po celých Čechách, zatímco to druhé řeší zbytek republiky. Co mají do těchto útvarů zařazení policisté na starost a jaká vozidla používají?

Článek

S úderem roku 2022 nastaly na české scéně změny, které se dotkly také naší dopravní policie. Jednou z nich bylo otevření dvou zbrusu nových Speciálních oddělení dohledu (SOD). Zatímco to první, které začalo vznikat už ve druhé polovině roku 2021, má na starost celé Čechy, druhé bude pokrývat zbytek republiky.

Foto: Policie České republiky

Policisté z oddělení SOD budou působit po celé České republice

Do těchto útvarů jsou a průběžně budou zařazováni pouze zkušení policisté, kteří se starají o dohled nad bezpečností silničního provozu v rámci celého pole působnosti. To znamená, že jednou může hlídka SOD strážit D1 u Prahy a další den bdít nad pořádkem na dálnici u Karlových Varů, zatímco jejich kolegové z Moravy budou brázdit cesty okolo Brna či Ostravy.

Každý motorista si nejspíš vybaví ilegální závody typu Gumball 3000, a přesně proti takovým akcím budou nasazeni členové hlídek SOD. Mimo toho budete moci tyto policisty potkat na různých kulturních a sportovních akcích, kde budou pomáhat krajským silám.

Foto: Jakub Misík

Taktéž na ilegální závody (nejen) luxusních vozů typu Gumball 3000 budou nasazeni příslušníci SOD

Velmi důležitou součástí náplně práce těchto specialistů je doprovod nadrozměrných nákladů, který se díky celorepublikové působnosti SOD značně zjednoduší a zkrátí. Totiž dosud si „nadměry“ na hranicích krajů přebírala vždy jiná (kraji příslušná) hlídka, což zahrnovalo také fyzickou kontrolu nákladu i dokumentace. Nasazením SOD toto více méně odpadá.

Mimo těchto doprovodů se příslušníci ze speciálního oddělení starají také o běžný dohled na dálniční síti, vypomáhají kolegům z dálničních oddělení v rekonstruovaných nebo jinak omezených úsecích dálnic, případně asistují během převozů orgánů v rámci transplantačních programů. V neposlední řadě se oddělení bude prezentovat také na veřejnosti nebo v médiích, a to v rámci edukativních či preventivních akcí.

Foto: Jakub Deml

Hlídky SOD budete moci potkat také při běžné hlídkové činnosti na dálnicích

A čím že budou tito zkušení matadoři jezdit? Tak prvně už teď používají všem dobře známé superby v kombíku a nedávno představené polepené BMW řady 5 v provedení sedan. Dále tito policisté osedlají motocykly BMW 1250 RT a čekají, stejně jako krajská dálniční oddělení, na „pomalované“ i tajné pětkové bavoráky v kombíku vybavené radarem.

Speciální oddělení dohledu jsou tak prvními celorepublikovými útvary služby dopravní policie u nás. Od běžných krajských hlídek by se však tito policisté neměli nijak odlišovat.

Foto: Policie České republiky

Ve vozovém parku SOD se nachází rovněž tento pětkový bavorák s třílitrovým šestiválcem

Primárně mají čerstvé síly pomoci zejména krajům v rámci doprovodu nadměrných nákladů nebo při hlídkové činnosti, kdy se lokální policisté budou moci plně věnovat například šetření dopravních nehod, zatímco dozor nad plynulostí silničního provozu převezmou jejich kolegové sloužící právě pod odděleními SOD.

Reklama

Načítám