Hlavní obsah

Předvoj dálničních bavoráků půjde už brzy do akce

Foto: Policie České republiky

Předvojem policejních dálničních kombíků od BMW je sedan v provedení 540i xDrive

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na Seznam.cz.

Není tomu tak dávno, co jsme vám přinesli překvapivou informaci o tom, že česká dálniční policie přesedlá ze stíhacích superbů na pětkové bavoráky v kombíku. Dnes vám ovšem ukážeme jejich předvoj ve formě sedanu, který už je oblečený do policejních barev a zanedlouho vyrazí bdít nad silničním pořádkem. Bude důvod se ho bát?

Článek

Koncem října jsme publikovali zprávu o tom, že česká policie přesedlá v rámci dálničních oddělení do pětkových bavoráků v kombíku, vybavených třílitrovým šestiválcem a pohonem všech kol. A co víc, také jsme se dozvěděli, že v každém provedení – tajném i služebním – bude instalovaná zbrusu nová měřicí technika, neodhalitelná antiradary.

Foto: Policie České republiky

Vše začalo tímhle sedanem od BMW, který se policii osvědčil

Nyní vám můžeme oficiálně představit původní předvoj dálničních pětek s batohem na zádech, a to jejich kolegu v sedanu s označením BMW 540i xDrive, který rovněž nabídne 333koňový zážehový šestiválec spárovaný s osmirychlostním automatem a pohonem všech kol.

Toto vozidlo bylo policii od dealera BMW (Stratos Auto) nejprve zapůjčeno k testování, zejména kvůli prověření jeho jízdně-technických vlastností. Po vrácení vozu došlo ze strany dealera k nabídce na odkup auta za výrazně sníženou cenu, což policie akceptovala a v souladu se zákonem o veřejných zakázkách předmětné BMW skutečně získala.

Foto: Policie České republiky

Pod kapotou pracuje přeplňovaný řadový zážehový šestiválec o výkonu 333 koní

Důvod je zcela prostý – po sérii testů bylo jasné, že se mnichovská řada 5 může u dálniční policie skutečně uchytit a že splňuje požadavky policistů.

Vůz oblečený do policejních barev už tedy spadá do majetku Ministerstva vnitra a momentálně slouží vesměs pouze k propagačním účelům, ačkoli to se má začátkem roku změnit. Pětkové „bávo“ totiž ještě čeká vylepšení ve formě zástavby kamerového měřicího zařízení Soitron MOSY m*SpeedDetV, disponujícího full-HD kamerou vpředu i vzadu.

Foto: Policie České republiky

Bude polepený švihácký sedan umět měřit rychlost? Ano, a to zepředu i zezadu

Máme se tedy předmětného sedanu bát? Ano, jelikož tovární model 540i xDrive vystřelí z nuly na sto za 4,9 sekundy (kombík za 5,2 sekundy) a na nejméně sto metrech vás změří zepředu i zezadu. Vozidlo by pravděpodobně mělo mít dokonce celorepublikovou působnost, takže jej nejspíše bude možné potkat na všech tuzemských dálnicích.

Na základě publikovaných snímků si tedy můžeme udělat představu, jak asi budou vypadat polepené policejní kombíky ve služebním kabátku. Vozy pro skrytý dohled mají být naopak daleko méně nápadnější než současné superby, čemuž napovídá třeba potenciální absence vnější přídavné antény. Debaty se vedou i ohledně zadních okenních fólií vs. majáků.

A co vy? Vítáte ve vozovém parku české dálniční policie stíhací automobily jiné než tuzemské značky? Hlasujte v anketě níže a dejte nám vědět váš názor do komentářů pod článkem.

Co říkáte na to, že česká dálniční policie používá automobily jiných značek než těch českých?
Mělo by jít o různý mix značek včetně českých
3,2 %
Mělo by jít výhradně o zahraniční značky
0,7 %
Česká policie má používat výhradně české automobily
35,3 %
Je to jedno, primárně záleží na ceně/užitné hodnotě
60,8 %
Celkem hlasovalo 8638 čtenářů.

Reklama