Hlavní obsah

Doplňková zelená šipka na semaforu: Že můžu prostě odbočit/jet rovně? Omyl! Zapomíná se na zásadní pravidlo

Foto: Jan Majurník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na semaforu svítí červená, nicméně vedle ní rázem ožije zelená šipka umožňující odbočení vpravo či jízdu rovně. Řidiči se nadšeně vrhnou do křižovatky, ovšem mnohdy zapomenou udělat jednu zásadní věc. Víte, jak se věci s doplňkovou zelenou šipkou mají? A co když šipka svítí také rovně?

Článek

V Česku svítící, ale např. v Německu řešená třeba jen formou plechové tabulky. To je doplňková zelená šipka umožňující odbočení vpravo i v těch případech, kdy na hlavním semaforu svítí červená.

Mnoho řidičů ovšem zapomíná na zásadní věc – přednost v jízdě. Víte tedy, jak se pravidla mají? S Pavlem Greinerem z Autoškoly King vám je prozradíme.

Musíte dát přednost

Totiž, jakmile svítí doplňková šipka vpravo, vy sice můžete odbočit vpravo, ale musíte dát přednost všem vozidlům, která se do stejného směru blíží zleva. Zkrátka tehdy oni mají přednost a vy jim ji musíte dát.

V Německu navíc platí, že je před odbočením na plechovou zelenou potřeba na vyznačené hranici křižovatky zastavit, přesvědčit se, že při odbočování nikoho neohrozíte (vč. chodců) a až poté lze pokračovat.

Foto: Jan Majurník

Pavel Greiner ukazuje na plechovou doplňkovou šipku v Německu.

Plechové doplňkové šipky

U nás v Česku jsou zelené doplňkové šipky obvykle nastavené tak, že se rozsvítí v případech, kdy to je bezpečné a máte volnou silnici, nicméně v jiných evropských zemích tomu tak nemusí být, potažmo svítící šipku může nahradit obyčejná plechová tabulka umožňující permanentní odbočení.

Pozor, doplňková šipka může směřovat i rovně (nebo rovně a vpravo), a tehdy platí, že dáváte opět přednost všem, kteří by vám křížili cestu. Tedy čistě teoreticky i těm vozidlům, kterým by svítila plnohodnotná zelená a odbočovala by vlevo. Tento případ by se však v našich končinách neměl stávat.

Foto: Jan Majurník

Doplňková šipka umožňuje legální projetí křižovatky i v případech, kdy na hlavním semaforu svítí červená, ovšem pamatujte, že musíte dát přednost ostatním.

Takže nezapomeňte, na doplňkovou šipku (svítící, permanentní plechovou) smíte odbočit nebo jet do vyobrazeného směru, ovšem pokaždé dáváte přednost ostatním. Nebojte se tedy těchto šipek využít, jsou na místech instalovány právě pro urychlení dopravy.

Reklama

Načítám