Hlavní obsah

Nejlevnější sedmimístné osobáky na českém trhu 2022

Foto: Dacia

Vítěz nepřekvapí, ale co ostatní levné sedmimístky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co skupina Stellantis ukončila prodej oblíbených víceúčelových krabic typu Berlingo, Rifter a Combo se spalovacími motory, se trh s osobáky disponujícími sedmi místy k sezení za přijatelnou cenu poněkud zmenšil. Nicméně nejde o konec segmentu, neboť přibyli noví a neméně atraktivní hráči. Jací? A kolik vlastně stojí nejlevnější osobní sedmimístka na trhu?

Článek

Přišlo to jako rána z čistého motoristického nebe. Skupina Stellantis prakticky ze dne na den zařízla volný prodej víceúčelových krabicových MPV typu Citroën Berlingo, Peugeot Rifter a Opel Combo, které jsou vybavené spalovacími motory. Jedno z největších automobilových uskupení světa však na tyto praktické vozy nezanevřelo úplně, jelikož se u nás stále dají koupit buď v čistě elektrické variantě, anebo jako užitkové stroje schválené v kategorii N1.

Čistka spalováků
Stellantis se zbavil také větších osobních minivanů typu Traveller, Spacetourer a Zafira Life se spalovacími motory. Nechal nám tedy osobní čistě elektrické varianty, respektive užitkové verze se spalovacími motory i elektromotory.

Jenže co když nechcete ústupky, elektropohon ani jezdit lehkým náklaďákem a prostě potřebujete sedm sedaček za rozumnou cenu? Nezoufejte, stále se ještě několik takových vozů na českém trhu najde.

Nejlevnější sedmimístná auta v Česku: Dacia Jogger

Jestli má nějaký sedmimístný vůz šanci stát se českým bestsellerem své třídy, pak je to právě Jogger od rumunské Dacie. V podstatě jde o prodloužené Sandero Stepway, které se v sedmimístu prodává od 377 500 Kč vybavené 100koňovým litrovým tříválcem spalujícím benzin a zkapalněný ropný plyn (LPG). Převodovka je pak šestikvaltový manuál, zatímco v základu se nabízí šest airbagů, omezovač rychlosti, světelný senzor nebo centrál na dálku. Klima je poté za příplatek 12 500 Kč.

Foto: Dacia

Sedm míst pod 380 000 Kč s daní? Hledejte pouze u Dacie

Alternativně lze sáhnout ještě po sedmimístném modelu Dacia Lodgy Stepway za necelých 464 tisíc korun, ovšem zde máte k dispozici pouze jednu bohatší výbavu a jeden motor, a to 115koňovou vznětovou patnáctistovku.

Dongfeng Glory 580

Těsně pod hranicí 600 000 Kč s DPH se pohybuje čínský model Dongfeng Glory 580, který je na českém trhu poměrně nováčkem. Sedmimístné SUV nabídne přeplňovanou benzinovou patnáctistovku o výkonu 145 koní a síle 220 Nm, spárovanou s variátorem CVT. Auto láká na bohatou komfortní výbavu, avšak je například ošizeno na zadní nápravě (pouze torzní zavěšení) nebo na airbazích (pouze 4).

Foto: Bidli Auto

Co čínský Dongfeng? Jak by vám sedělo jeho sedmimístné SUV?

Citroën Grand C4 SpaceTourer

Tento vůz sem dáváme v podstatě jen jako čestnou zmínku, neb letošní rok bude jeho posledním. Rodinné MPV homologované v kategorii M1 se už více méně jen doprodává a startuje od necelých 650 000 Kč, což tedy není kdovíjak málo. Nástupce mít nebude.

Foto: Michal Jirák

Rodinná C4 skončí letos, a to bez nástupce

Toyota Proace City Verso

Všem těm, kterým Berlingo, Rifter a spol. chybí, nakonec poslouží Toyota Proace City Verso. Ta totiž z těchto modelů vychází, takže nabídne stejné vlastnosti i motory jako francouzské rodinné krabice. Rozdíl je ten, že u Toyoty (zatím) nekoupíte elektriku, ale pouze spalovací motory. Nejlevnější sedmimístná verze (střední výbava) vyjde na 616 000 Kč (598 000 + paket za 18 000 Kč) a nabídne zážehovou dvanáctistovku (110 koní) spárovanou s mechanicky ovládaným šestikvaltem.

Foto: Toyota

Chybí vám spalovací Berlingo, Rifter či Combo? Nezoufejte a kupte přestrojenou Toyotu Proace City Verso

Lada Largus

Za necelých 450 000 Kč s daní vám v Česku působící skupina AMC doveze a schválí sedmimístnou Ladu Largus, která disponuje čtyřválcovou zážehovou šestnáctistovkou o výkonu 90 koní a pětirychlostním manuálem. Zajímavou výbavu však nečekejte, auto je vesměs holátko, tedy pokud nepočítáme centrál s dálkou, palubní počítač a airbag řidiče. Klima je pak za příplatek cirka 10 000 Kč.

Foto: Lada

Pokud toužíte po primitivním osmiventilovém motoru, pak se nabízí Largus

BMW 218i Gran Tourer

Podobně jako u Citroënu nabídneme čestnou zmínku od BMW. Doprodejový model Gran Tourer řady 2 se v sedmimístné variantě prodává od necelých 730 000 Kč. V rámci základní pohonné jednotky nabídne tříválcovou patnáctistovku spalující benzin (136 k) a šestirychlostní manuál.

Foto: BMW

BMW 2 Gran Tourer se už doprodává, takže jestli chcete, spěchejte pro cenově dostupnější bavorskou sedmimístku

Volkswagen Caddy Maxi

Nejlevnější, a ještě navíc cenově akční osobní Caddyna se sedmi místy k sezení stojí lehce přes 707 000 Kč, takže opět jen čestně zmiňujeme, jelikož pojem levné či cenově dostupné se s tímto vozem skutečně nedá párovat. Nicméně pokud vás vozidlo zaujalo, pak za tyto peníze dostanete benzinový motor 1,5 TSI (114 k) a manuální šestikvalt.

Foto: Michal Jirák

Caddyna má řadu výhod, ovšem také vysokou cenu

Další sedmimístné osobní vozy už jsou podstatně dražší, neb nad částkami startujícími od 800 000 Kč a výše najdeme třeba Renault Traffic Combi, Nissan X-Trail, Seat Alhambra nebo třeba Mercedes-Benz GLB.

Foto: Jiří Čermák

Mercedes-Benz GLB se jeví jako povedené sedmimístné SUV, jenže stojí 900 000 Kč a výše

Zajisté se najdou i cenově dostupné užitkáče, rovněž disponující sedmi sedadly, nicméně stále jde o náklaďáky.

Co z toho vyplývá? Že jestli chcete cenově dostupné sedmimístné osobní auto, zajděte do Dacie a objednejte si Jogger. Nic levnějšího (nového) s tak rozumným poměrem cena/výkon u nás koneckonců neseženete.

Reklama

Načítám