Hlavní obsah

Rodinný Citroën C4 SpaceTourer končí, nástupce nebude

Foto: Michal Jirák

Kulaté MPV od Citroënu? Zapomeňte, už nebude...

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská automobilka Citroën odepisuje praktické a cenově dostupné MPV C4 SpaceTourer, a to bez nástupce. Rodinný obývák na útěku má před sebou poslední zhruba rok produkčního života a pak bude nejspíše navždy odejit. Důvodem ukončení tohoto modelu ovšem nejsou ony proklaté flotilové emise, nýbrž něco úplně jiného…

Článek

Neví se, v jakém měsíci, ale je více než jisté, že v průběhu roku 2022 zavelí francouzský Citroën k odchodu a pošle (bez náhrady) do důchodu cenově dostupné MPV C4 SpaceTourer (začíná na 520 tisících Kč). Lidé toužící po tomto motorizovaném obýváku by si tedy měli s nákupem pospíšit, jelikož není vůbec jisté, zdali budou mít prodejci dostatek automobilů. Na sklad se totiž berou vozy vesměs jen na základě konkrétních poptávek.

Foto: Michal Jirák

Pokud toužíte po nové rodinné C4, pospěšte si, za rok už nemusí být

Nechystá se ani žádná speciální nebo rozlučková edice, jelikož celý segment vozů typu MPV prostě a jednoduše upadá. Jen mezi lety 2019 a 2020 hlásí Citroën propad o 45 %. Vyjádřeno čísly – předloni se u nás udalo 440 rodinných C4 SpaceTourer, zatímco vloni jich bylo jen 215. A to je sešup dolů jako z tobogánu.

Češi si nejvíce oblíbili dieselové motory, přičemž nejčastěji volí modely vybavené dvoulitrovým BlueHDi a osmirychlostním automatem. Pro úplnost dodáme, že zážehové jednotky tvoří třetinu prodeje. Z výbav nejvíce frčí střed (Feel – 65 %) a z barev stříbrná, písková nebo bílá.

Foto: Michal Jirák

V Česku se lidem nejvíce zalíbila střední výbava s dvoulitrovou naftou pod kapotou

Všem otcům, matkám, strýcům, tetám, babičkám, dědečkům a dalším rodinně orientovaným lidem automobilka nabízí jako alternativu sedmimístné Berlingo ve verzi XL, případně minivan SpaceTourer produkovaný ve třech různých délkách.

Oficiálním důvodem konce C4 SpaceTourer je propad zájmu zákazníků – přeliv z MPV do SUV. Tedy žádné emise nebo jiné unijní vynálezy, ale zcela obyčejný tržní nezájem. Za nás říkáme škoda a už necháváme vázat smuteční kytici na hrob povedeného francouzského vozu. Jenže…

Foto: Michal Jirák

Jako alternativu za končící rodinnou čtyřku nabízí Citroën krabicové sedmimístné Berlingo

Zázraky se dějí nejen o Vánocích, což dokazuje například španělský Seat, který na základě klientské poptávky vrátil do prodeje víceúčelovou Alhambru. Kulatých MPV se zatím nevzdali ani ve Fordu a do segmentu větších praktických sedmimístných vehiklů se nedávno přidala taktéž Dacia, díky svému Joggeru. Familywageny tedy brzy přijdou o jednoho schopného hráče z Francie, nicméně tím zápas ještě zdaleka nekončí…

Reklama

Související témata:
Citroën Grand C4 SpaceTourer
Načítám