Hlavní obsah

Prohlídka auta na dálku: Videohovory i virtuální realita

Foto: Jan Majurník

Vedle webových konfigurátorů a videoprohlídek je virtuální realita neméně zajímavým nástrojem, jak si auto prohlédnout do detailu

Prohlížení desítek snímků, zkoumání trojrozměrných kompozicí nebo hodiny strávené u konfigurátorů možná brzy skončí. Prodejci nových i ojetých vozidel našli způsoby, jak auta ukázat také na dálku nebo vám předvést vaši vysněnou specifikaci do posledního detailu. Účinným nástrojem jsou totiž videohovory, případně propracovaná virtuální realita.

Článek

Vzrůstající pohodlí vyspělé civilizace otevírá nové možnosti, jak co nejvíce věcí vyřešit komfortně a efektivně. Dnes už není problém v rámci surfování na internetu nakoupit různé zboží, zaskočit do kina/muzea, vyřešit pojištění nebo se zúčastnit nějakého webináře.

Ale co závažnější rozhodnutí, jakým je například nákup nového či ojetého vozu? Lze tohle realizovat bez nutnosti fyzické návštěvy salonu/bazaru nebo přítomnosti samotného automobilu? A co individuální konfigurace plné personalizovaných prvků? Díky technologickým pokrokům se i na takové požadavky našlo několik řešení. Čtěte dále, některá z nich vám představíme blíže.

Grafické konfigurátory

Abyste si mohli lépe představit, jak bude váš vysněný vůz vlastně vypadat, patrně projdete desítky fotek, a nakonec skončíte u grafického konfigurátoru. Počítačové aplikace zvládají vykreslit auta v poměrně reálných podobách, umožňují měnit barvy jejich karoserií, střídat kola, přidávat různé pakety nebo nahlížet dovnitř.

Foto: BMW

Některé konfigurátory už zvládají vykreslit auta v celkem reálných podobách

Interiérové zpracování je na webech některých automobilek dostupné i s 360stupňovou vizualizací, proto můžete zkoumat detaily čalounění stropu, proporce zadních sedadel nebo třeba rozmístění ovladačů. Jdete-li po individuálních doplňcích, pak zajisté přijde vhod vidět, jak bude vypadat sportovní volant, souprava anatomických masážních sedadel, případně kůži obšitá palubní deska.

Foto: BMW

Webová prohlídka interiéru kolem dokola? Pro některé výrobce žádný problém

Drtivá většina konfigurátorů umí v posledním kroku vygenerovat kromě cenové nabídky taktéž kód, se kterým stačí naběhnout do nejbližší značkové prodejny, případně do e-shopu a s bojovým pokřikem „takhle to chci!“ se těšit na přesně vyspecifikovaný auťák. Povedené internetové vizualizace mají například BMW, Ford, Škoda Auto nebo Renault.

Foto: Škoda Auto

Škoda Auto vám zase naservíruje vybranou specifikaci pomocí fotek z vícero úhlů

Videoprohlídky

Pokud má prodejna nových či ojetých aut z nějakého důvodu pro veřejnost zavřeno anebo prostě jen nechcete vytahovat paty z domu, nabízí se prohlídka/prezentace formou videohovoru, kterou lze završit testovací jízdou realizovanou v místě vašeho bydliště. Více zjišťoval náš kolega Pavel Kolář, manažer produktového týmu divize Služby portálu Seznam.cz.

„Vybraní prodejci automobilů se s ohledem na loňské omezení rychle přizpůsobili situaci a zaměřili svoje aktivity na on-line prezentaci i navázání kontaktů se zákazníky na internetu. Mnoho z nich začalo nabízet přistavení vozu pro zkušební jízdu na místo a čas určené zájemcem, přičemž tato služba je na Sauto.cz značená jako Auto domů.“

Foto: Auto ESA

On-line prezentace nabírají už od roku 2020 na obrátkách

„Další změnou v chování klientely i prodejců jsou poslední dobou hojně využívané asistované prohlídky konkrétních vozů prostřednictvím videohovorů.“

Foto: AAA Auto

Takhle nějak vypadá videoprezentace realizovaná on-line

„Potenciální kupci tak mohou vytipované automobily okouknout pohodlně na dálku a v případě zájmu rovnou navázat na podrobnější on-line videoprezentaci. Samotný prodej s podpisem smlouvy se ovšem stále realizuje fyzicky na smluveném místě, a to po reálné prohlídce vozu i absolvování testovací jízdy.“

Foto: Auto ESA

On-line prodeje v Česku nabírají na obrátkách a firmy tomu postupně přizpůsobují svoje webové stránky

Virtuální realita

Zatím asi nejpropracovanější technologickou metodou prezentace nových vozů jsou brýle pro virtuální realitu. Malou ochutnávkou této sekce je digitální showroom, jejž předloni otevřel plzeňský dealer Škoda Auto. Místo plné tabletů i obrazovek tak umožňuje hlubší seznámení rovněž s modely, které zrovna nestojí na salonu. Ve vybraných autech na vás čekají také příslušné brýle, kdy po jejich nasazení začne simulovaná jízda, prohlídka některých funkcí vozu nebo předvedení práce asistenčních systémů.

Jenže to není všechno, co virtuální realita nabízí, může totiž posloužit i jako detailní konfigurátor. Na základě počítačové simulace lze skákat z modelu do modelu, měnit jejich barvy, čalounění, přidávat výbavu nebo si všechno prostě jen „osahat“.

Foto: Jan Majurník

Osoba s brýlemi je momentálně v jiném světě, právě totiž sedí ve virtuálním automobilu

Předmětnou vychytávku používají též automobiloví designéři nebo konstruktéři. Myslíte si tedy, že jde v případě nás, obyčejných lidí, o sci-fi? Kdepak, inovativní způsob personalizace/prohlídky vozů dorazil i do pražského DS Store, kam jsme se vydali na výzvědy.

Lidé si chtějí svůj budoucí vůz častokrát individualizovat, takže je mnohdy ke koupi skladového modelu nezláká ani cenově výhodná nabídka. Ostatně podobně to funguje také u DS Automobiles, kde se vás po příchodu do salonu ujme školený prodejce, poukáže na přednosti značky i její historii a převede dostupné modely.

Foto: Jan Majurník

Co vidíte vy, vidí i prodejce, takže vás provádí celým poznávacím procesem

Ještě podrobnější seznamku však poskytnou brýle virtuální reality, které spolu s pohodlnou koženou sedačkou navodí dojem, jako byste seděli ve skutečném autě. Stačí si jen zvolit model, motorizaci, interiér a začít nasávat digitální dojmy na liduprázdném Place de la Concorde (náměstí Svornosti) v Paříži.

My skočili po nové DS 4 a zprostředkovaně ochutnali její inovativní zpracování, detaily, funkci head-up displeje, přihrádky nebo práci střešního okna. Program umožňuje i změny výbav, interiérů, podsvícení, ale také nasimulované vystoupení z vozu.

Foto: Jan Majurník

Vidět auto přímo před sebou se s klasickými 3D konfigurátory nedá absolutně srovnat

Pokud tak učiníte, auto se vám postupně předvede ze všech vnějších úhlů. Na vás bude volba barev karoserie, změna kol, rozsvícení světel nebo třeba otevření a prohlídka kufru.

Jde skutečně o zážitek, pokud se totiž fyzicky nakloníte, obraz se přiblíží, čímž lze dosáhnout například lepší představivosti o hloubce zavazadelníku nebo zpracování určitého detailu. Po celou dobu je k dispozici prodejce, který jistí napájecí kabel zařízení, ale i vás samotné. Pohlceni virtuálními dojmy totiž můžete snadno zapomenout na fakt, že jste vlastně stále v českém autosalonu.

Foto: Jan Majurník

Zvenčí to vypadá asi tak, že chodíte po části salonu s brýlemi a kabelem, zatímco v digitálním světě zkoumáte třeba kufr auta

Vyladěnou specifikaci lze odeslat na e-mail, případně si ji na základě vygenerovaného identifikátoru ještě upravit v klasickém webovém konfigurátoru. Jenže ten už vám po zkušenosti s virtuální realitou přijde stejně sofistikovaný jako pevná linka z 90. let.

Rozšířená digitalizace bude spolu s interaktivními prvky hrát v budoucnu důležitou roli také v rámci vzdělávacích školení, servisních úkonů a v dalších odvětvích. Ani futuristické showroomy, on-line prodeje, videoprohlídky, případně doručování nových i ojetých vozů až ke dveřím neupadnou v zapomnění.

Dříve či později třeba přejdeme z virtuálních brýlí rovnou na celé projekční místnosti a kdoví, jestli nás vlastně ještě bude bavit řídit a zdali to vůbec bude možné nebo nutné. My jsme ale přesvědčeni, že ano!

Reklama

Načítám