Hlavní obsah

Pohodlně kempovat se dá i s „nepraktickým“ sporťákem

Foto: Grant Hindsley

Mohlo by se zdát, že na pohodlné kempování potřebujete velkou dodávku, kterou přeměníte na velký pojízdný byt. Ale ve skutečnosti můžete vyrazit na dobrodružnou dovolenou v přírodě i s autem, které je považovaná za nejméně praktické – se sporťákem.

Článek

Říká se, že na dovolenou se sportovním autem si můžete vzít jen kartáček na zuby a kreditku – víc se do jeho kufru prostě nevejde. Ale to je samozřejmě nebetyčně přehnané. Většinou někam vmáčknete i plavky, abyste se mohli na cestách aspoň smočit. Jenže následující příklady názorně ukazují, že při troše skromnosti a vynalézavosti můžete ze své pýchy a radosti udělat i nečekaně praktického parťáka pro kempování!

Řešení č. 1: Zahrádka

Model F40 byl posledním kouskem, na který dohlížel samotný Enzo Ferrari, byla to jeho pýcha a ultimátní vyjádření toho, co by silniční vozy Ferrari měly být – nekompromisní závodní auto na značkách. Starého pána by tedy asi dost překvapilo, že jeden z majitelů F40 nasadil na střechu zahrádku se stanem a zavazadly, na kola upevnil řetězy a vyrazil kempovat do zasněžených hor…

Foto: Kunihisa Kobayashi, Edward Khoma

Ferrari F40 letící bokem. Na sněhu. Se zahrádkou na střeše. COOL!

Přesně to udělal jistý Takeshi Kimura, protože… prostě proč ne?! Samozřejmě, že to byl bláznivý nápad, protože F40 je skutečně divoké zvíře s vlastní hlavou, bez klimatizace a zvukové izolace s tenkými skořepinovými sedadly velmi nepohodlné a nevejde se vám do něj nic než ta kreditka, kterou navíc musíte mít v kapse, protože ji ani v kabině není kde odložit. O to ale větší obdiv máme k někomu, kdo s ním vyrazí na dalekou cestu za kempováním v divočině. Respekt!

Řešení č. 2: Stan na střeše

Porsche 911 platí za nejpraktičtější sportovní auto – vždyť má zadní sedadla (i když spíš jen pro malé děti nebo na odložení bundy) a dá se s ním pohodlně jezdit každý den do práce (jak to s chutí předvádějí byznysmeni a vysoko postavení manažeři). Jenže ani ono není na kempování ideální volbou. Nebo snad ano?

Foto: Grant Hindsley

Další důkaz toho, že je Porsche 911 nejpraktičtějším sportovním autem

Jistý Brock Keen zjistil, že to vlastně vůbec není problém. Vlastně to celé vzniklo spíš náhodou, když jeho nově zakoupený střešní stan nepasoval na střechu Range Roveru, zkusil ho nainstalovat na svou 911 Carreru 4S, aby ho vůbec odvezl z obchodu. A s manželkou si rychle uvědomili, jak moc cool to je, a začali se svou obytnou 911 podnikat kempovací výlety jen tak pro tu zábavu. Frajeřina!

Řešení č. 3: Přívěs

Honda NSX je sportovní auto opředené mýty – prý to bylo špičkové auto Hondy, které přimělo Ferrari stavět kvalitnější auta, prý mělo kabinu inspirovanou stíhačkou F-16 pro lepší výhled a snadno se ovládalo a prý ho ladil samotný Ayrton Senna. Vše je naprostá pravda. NSX je skutečný automobilový skvost. Proto je tak zvláštní vidět ho s koulí na zadku…

Foto: Chris Cut

Takhle to všechno začalo – instalací střešního stanu na legendární JDM sporťák

Jenže přesně to se svou NSX provedl jistý Chris Cut. Vlastně začal s tím, že na ni přidělal střešní stan, ale asi mu to nepřišlo dostatečně cool a rozhodl se posunout věci o úroveň výš. Vzal jiné NSX zbořené na totálku, uříznul jeho podvozek v polovině a z kompletně vybrakovaného zadku (pamatujte, NSX mělo motor za sedadly!) si udělal přívěs. V něm má nejen prostor pro zavazadla, ale také úložný prostor pro malý motocykl Motocompo (původně navržený Hondou do velikosti kufru modelu City jako řešení pro přelidněná centra japonských měst), na střechu pak připevnil stan. S tímhle absolutně stylovým spojením chce Chris procestovat celé Spojené státy. Smekáme!

A co vy? Pořád se budete vymlouvat, že na kempování potřebujete nudný kombík, SUV, nebo rovnou dodávku? Seberte odvahu a pořiďte si sporťák, přinese vám do života daleko víc zážitků všeho druhu! Kempování v divočině evidentně nevyjímaje…

Reklama

Načítám