Hlavní obsah

Po měsících poklesu prodejů aut přišel rekordní červenec

Foto: Hyundai

Hyundai pořádal výprodej posledních skladových kusů oblíbeného MPV ix20, který se tak stal třetím nejprodávanějším autem měsíce

Automobilový trh v Evropě se stále vzpamatovává z dopadu zavedení WLTP – prodeje vytrvale klesají nejen v Čechách, ale v celé Evropě. Možná však u nás začíná svítat na lepší časy, po měsících poklesu totiž přišel rekordní červenec, který dává určitou naději do budoucna.

Článek

Zavedení nového způsobu měření emisí (WLTP) během loňského září mělo na automobilový trh katastrofický dopad. Nejenže se změnil způsob měření, on se také zásadním způsobem protáhl a zkomplikoval celý proces homologace. A protože najednou všechny automobilky potřebovaly homologovat celý svůj výrobní program prakticky naráz, rychle se naplnily kapacity testovacích pracovišť po celé Evropě. Dodávky aut zákazníkům se proto zpomalily (a v některých případech rovnou zasekly), což se odrazilo na prodejních číslech.

Bavíme se tu konkrétně o meziročním poklesu o 3,1 % v Evropě a 9,1 % v ČR za první polovinu roku 2019. Nyní se však začíná zdát, že se situace pomalu zlepšuje – český trh totiž hlásí rekordní červencové prodeje, které o 0,82 % překonaly už tak dost silný červenec 2018.

Když se ale podíváte na čísla detailněji, zjistíte, že si oproti loňsku významně polepšila jen Škoda (o 26,1 %, především díky nový modelům Karoq a Scala a faceliftované Fabii), Dacia (o 20 % díky modelům Dokker a Duster, které čeká přechod na přeplňované motory) a Hyundai (nárůst 4 %, také díky výprodejům skladových ix20, jejichž výroba skončila v květnu – proto se tento měsíc stal třetím nejprodávanějším modelem).

V Evropě se prodeje automobilky Škoda drží zhruba na svém, Dacii, Mitsubishi, Citroënu nebo Seatu se daří růst, naopak Hyundai mírně ztrácí. Velké poklesy prodejů pak hlásí z Volkswagenu, Fordu a Nissanu.

Celý automobilový průmysl zažívá složité období razantních změn, které prověří sílu všech značek. Uvidíme, které z něj vyjdou silnější. Příští měsíce hodně naznačí…

Reklama

Načítám