Hlavní obsah

Vojenská technika pro filmaře z Rokycan a unikátní „český“ karavan v Irsku – Týden v Garáži

Foto: Muzeum na demarkační linii v Rokycanech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšleli jste někdy o tom, jak náročné je pro filmaře shánění autentické vojenské techniky do historických válečných filmů? V minulosti se na bojištích pohybovaly válečné stroje, jaké v dnešních dnech už ani neexistují, ale historikové na ně nezapomínají. I proto si filmaři nechávají vyrábět jejich makety na zakázku. Byli jsme se podívat Rokycanech, abychom vám to mohli přiblížit.

Článek

Ohlušující střelba, realistické výbuchy i děsivé dunění vojenské techniky. Filmaři vytváří až nezapomenutelné divácké zážitky, ale zachování věrnosti bojů není jednoduché ani při natáčení nejnovějších historických válečných filmů. O to složitější je natáčení s originální dobovou technikou, zejména když většina vybavení poražených stran byla zničena, nebo autentickými replikami.

To nejnáročnější pro tvůrce válečných filmů, zejména těch vyprávějících o 2. světové válce, pak je pochopitelně natáčení s již neexistující technikou. Často si tedy pro své filmy nechávají vyrábět věrné makety, které se rodí i v českých Rokycanech. Zdejší muzeum i dílny obdivuje celý Hollywood a my jsme do nich nahlédli, abychom vám přiblížili stavbu maket v naší reportáži.

Foto: Václav Stolař

Čech žijící v Irsku si postavil vlastní karavan Viking 360 a poznává s ním krásy tamní krajiny

V uplynulém týdnu jsme vám také přinesli i unikátní rozhovor s Čechem žijícím v Irsku, který si tam vlastnoručně postavil speciální obytný přívěs pro kempování na divoko. V našem rozhovoru nám přibližuje celou stavbu od první myšlenky až po první zkušenosti při kempování. Spolu s vyprávěním o projektu nám navíc přibližuje i překvapivě benevolentní irskou legislativu.

A v Česku se při našem shrnutí toho nejlepšího na Garáži v minulých dnech ještě chvíli zdržíme. Svezli jsme se totiž československým unikátem, aerodynamickým automobilem Wikov 35 Kapka z počátku 30. let minulého století. V našem článku vám přinášíme příběh prvního československého aerodynamického auta, a dokonce si tohle umělecké dílo můžete prohlédnout na nádherných fotkách.

Foto: Tomáš Kopečný

Je to ještě auto, nebo už hlavně umění? Wikov 35 Kapka je fascinující stroj

Nudíte se a stále nemáte program na tento víkend? Podívejte se na naše tipy na auto-moto akce o následujícím volnu.

Reklama

Související témata:
Načítám