Hlavní obsah

Stylové SUV pro každého: Fiat jedno takové bude vyrábět, v Evropě se však nejspíš nedočkáme!

Foto: Fiat

Fiat Fastback (na obrázku) se má již brzy představit na jihoamerickém trhu

Fiat v Evropě s výjimkou typu Freemont už žádné pravověrné SUV neprodává – nabízí spíše crossovery. Vybrané trhy, počínaje tím brazilským, by se však měly v dohledné době dočkat SUV-kupé vizuálně připomínající zmenšené BMW X6. Máme jim co závidět?

Článek

SUV od Fiatu, to zní trochu neobvykle, nebo ne? Jak víme, Fiat se specializuje převážně na výrobu malých městských aut – a je v tom opravdu dobrý. SUV klasického typu z Turína bychom dnes hledali marně, neboť typ Freemont se přestal vyrábět někdy v roce 2016.

Foto: Fiat

Fiat Fastback by měl používat klasické designové rysy vozů typu „SUV-kupé“, mechanicky má vycházet z modelu Pulse, který je v Jižní Americe poměrně oblíbený

Složení vozového parku se u řady automobilek v závislosti na trhu značně liší – a Fiat není výjimkou. Například konkrétně na brazilském trhu bychom si mohli koupit modely jako Argo, Bull, Chronos, Mobi nebo kompaktní SUV jménem Pulse. Právě k nim se má na tamním trhu přidat nový model karoserie SUV-kupé s chytlavým jménem Fastback, který vidíme na prvních obrázcích článku.

Fakticky jde pouze o tzv. teaser, tedy designové cvičení, které má za úkol primárně lákat pozornost, ještě tento rok by se však měl představit v celé své kráse. Do té doby o něm však budeme vědět jen poměrně málo informací.

Přední maska má designově vycházet ze sourozence jménem Pulse a dostat novou mřížku chladiče se vzorem včelích pláství. Dále tu máme LED svítilny vpředu i vzadu, spoustu oplastování ve spodní části karoserie a přirozeně splývavou záď, jak se na vůz typu SUV-kupé sluší a patří.

Foto: Fiat

Fiat Pulse je v Jižní Americe poměrně oblíbený, v roce 2023 by měla dokonce přijít verze Abarth

Vzhledem k faktu, že Fiat Fastback má vycházet z typu Pulse, se dá leccos odvodit, avšak měl by být větší než jeho 4,1 metru délky, 1,77 šířky a 1,57 metru do výšky.

U většího Fastbacku se dá počítat s délkou cca 4,5 metru, šířka bude okolo dvou metrů, přičemž výška by neměla přesáhnout 1,6 metru. Rozvor v případě modelu Pulse činí 2,5 metru, takže i ten by měl u většího Fastbacku narůst o pěkných pár centimetrů.

Fastback od svého sourozence patrně převezme několik málo prvků interiéru – jmenovitě 10palcový systém infotainmentu, volant a podobně. Po stránce motorů se prozatím počítá s přeplňovanou třináctistovkou o výkonu až 175 koní. Ve hře by měl být dokonce i 1,0l tříválec o výkonu 130 koní, ten však bude pro použití v poměrně velkém autě nejspíš jen „do počtu“.

Rozšíří se Fiat Fastback i za hranice jihoamerického světadílu? Těžko říct, v Evropě by však rozhodně šanci měl, koneckonců téměř všechna SUV se poslední dobou prodávají velmi dobře. Fastback by patrně neplatil za vrchol luxusu, ovšem právě jednoduchá a bytelná konstrukce je jednou z ctností většiny Fiatů, což by se mohlo příznivě odrazit na pořizovací ceně. Co myslíte? Jen doplníme, že cena modelu Pulse na brazilském trhu činí zhruba 440 000 Kč.

Reklama

Související témata:
Načítám