Hlavní obsah

Fiat 128 z garáže Toma Hankse má nový domov. Filmová hvězda jej prodala za dvojnásobek běžné ceny

Foto: Bring A Trailer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledáte zajímavou klasiku z Itálie do sbírky a současně jste fanoušci Toma Hankse? Právě jste přišli o skvělý kup! Jeden z nejslavnějších hollywoodských oscarových herců včera prodal další poklad. Nový domov našel Fiat 128, kterým americký herec jezdil v životopisném thrilleru o novinářích a následně jej nechal přelakovat do tmavší barvy.

Článek

V garážích nejslavnějších hollywoodských hvězd jsou ta nejluxusnější i nejexkluzivnější auta na světě. V americkém filmovém byznysu ale jsou i osobnosti se zvláštním vkusem, který je nám nadšencům blízký. Jednou z nich je i oscarový herec Tom Hanks, kterého můžete znát například z filmů Forrest Gump, Zachraňte vojína Ryana či Elvis. Včera totiž prodal další speciální kousek ze své osobní sbírky.

Tom Hanks v posledním roce pracuje na čistce ve své garáži a před pár hodinami prodal už čtvrtou zajímavost. V minulých měsících prodával svůj soukromý ikonický karavan Airstream, slavnou původní Toyotu Land Cruiserlegendární Maluch, který dostal od polských fanoušků jako dárek. A čeho se zbavil teď? Nový domov našel jeho již bývalý Fiat 128 z roku 1975, s nímž se Tom Hanks dokonce objevil na filmovém plátně.

Foto: Bring A Trailer

Tom Hanks je očividně nadšenec do klasických lidových Fiatů

Herec jezdil se svým Fiatem 128 v životopisném thrilleru The Post z roku 2017, vyprávějícím o amerických novinářích a zveřejňování tajné zprávy Pentagon Papers o angažovanosti americké vlády během války ve Vietnamu. Ve filmu se „stodvacetosmička“ objevila ve světle zelené barvě, přičemž do nynějšího tmavšího odstínu byla přelakována až po natáčení.

Tom Hanks měl italský sedan z poloviny 70. let od roku 2017 a prodával jej v aukci bez rezervy. Slíbil, že veškerý výtěžek z aukce věnuje na charitu. Oficiální informace uvádějí, že počítadlo kilometrů Fiatu ukazuje zhruba 9 tisíc mil (14,5 tisíce kilometrů) a bohužel alternátor vozu nedobíjí baterii. To však bude jen drobná nutná oprava pro novopečeného majitele vozu.

Foto: Bring A Trailer

Počítadlo kilometrů ukazuje jen 9 tisíc mil nájezdu, ale interiér vypadá mnohem opotřebeněji

Důvodů, proč si Tom Hanks kdysi vybral Fiat 128 do své sbírky, přitom může být hned několik. Nejenže je nadšencem do malých lidových Fiatů, jak nám ukázal už vlastnictvím Maluchu, ale „stodvacetosmička“ významně ovlivnila automobilovou historii. Fiat 128 totiž byl prvním normálním rodinným autem s motorem vpředu napříč a nestejně dlouhými hnacími hřídeli. Tedy s koncepcí charakterizující všechna moderní auta s motorem vpředu a pohonem předních kol.

Fiat tehdy investoval do masivní reklamy a využil nového vlastnictví Ferrari, aby inovativní model ukázal po boku Enza Ferrariho. A co bylo dobré pro Ferrariho, bylo skvělé i pro celou Itálii. Il Commendatore navíc vůz využíval pro své každodenní potřeby. To vše byl recept na úspěch, který novému vozu zajistil reprezentativní titul Evropského auta roku 1970.

Nejenže tedy nový vlastník filmového Fiatu 128 po charismatickém herci získal sběratelsky zajímavý unikát, ale současně i vůz, který významně ovlivnil automobilovou historii i celý technický vývoj. A za jakou částku se prodal? Hanksův Fiat 128 nakonec našel nového majitele za přibližně 590 tisíc Kč. Běžná tržní cena zachovalých exemplářů od neslavných majitelů je zhruba poloviční.

Reklama

Související témata:
Načítám