Hlavní obsah

Tom Hanks prodává legendární Maluch! Kdysi se do něj zamiloval a polští fanoušci se na něj složili

Foto: Bring a Trailer

Tento krásně zrenovovaný polský Fiat neboli Maluch dostal Tom Hanks v roce 2017 od polského města Bílsko-Bělá na popud svých fanoušků. Herec si vůz zamiloval během natáčení v Maďarsku a přes sociální sítě se pak informace dostala také do Polska

Před lety si Tom Hanks během natáčení v Maďarsku zamiloval Fiat 126p neboli Maluch. To však tehdy netušil, že se mu jeho polští fanoušci složí na jeho vlastní a už zrenovovaný mu jej pošlou až domů do Ameriky. Sympatické malé vozítko s příběhem teď slavný herec prodává a výtěžek z aukce pak půjde na dobrou věc.

Článek

Legendární Polski Fiat 126p. I když co to tady plácáme, každý ho přece zná pod jménem Maluch – asi jako kdybychom Harrymu Potterovi říkali Daniel Radcliffe. Zajímavé je, že tento čtyřkolový hrdina vlastně má něco společného s jedním z vynikajících hollywoodských herců, konkrétně s Tomem Hanksem, jenž exceloval ve filmech jako Philadelphia, Forrest Gump, Zelená míle nebo Zachraňte vojína Ryana.

Foto: Bring a Trailer

Tento Maluch pohání skromný 0,6l dvouválec uložený vzadu o výkonu přibližně 25 koní. Ovšem co si budeme povídat, auta, jako je tohle, jsou o něčem úplně jiném než o rychlosti

65letý rodák z Concordu v Kalifornii by si teoreticky mohl pořídit jakékoliv myslitelné auto. Namísto toho tento skromný elegán totálně propadl kouzlu tohoto malého vozítka. Hanks se o existenci polského Fiatu 126p dozvěděl před zhruba pěti lety při natáčení v Maďarsku. Výsledkem bylo hned několik fotografií na jeho sociálních sítích, ať už se zapůjčenými vozy nebo náhodně stojícími na ulici.

Tehdy si toho všimla jedna polská fanynka, Monika Jaskolska, která se rozhodla na sociální síti uspořádat sbírku. Věřte nebo ne, ale vybralo se více než 2 tisíce dolarů (dnes 46 000 Kč), což tehdy na pořízení Malucha bohatě stačilo. Čistě pro informaci – dnes se pěkný kousek prodává za zhruba 90 tisíc korun, opravdu zachovalé kousky ve skvělé kondici však stojí klidně i 150 tisíc.

Tehdy modrozelený Maluch posázený nálepkami byl poté poslán k renovaci, za což fanoušci Toma Hankse nic platit nemuseli, neboť vzhledem k pozadí a příběhu se firmy BB Oldtimer Garage a Carlex Design rozhodly práci udělat takříkajíc „za pusu“. Zbylé peníze vyhrazené pro renovaci tehdy tedy obdržela nemocnice z polského dvouměstí Bílsko-Bělá, odkud organizátorka akce a oddaná fanynka amerického herce pochází.

Foto: Bring a Trailer

Kdo by v Maluchu čekal vymoženosti jako TFT displej nebo dvouzónovou klimatizaci, ten by byl asi zklamán. Toto malé vozítko má jen to, co je pro jízdu nezbytně nutné

Dnes Fiátek jezdí v čistoskvoucím bílém kabátě a na nových, avšak klasicky stylizovaných plechových kolech s bílými bočnicemi o průměru dnes trochu úsměvných 12 palců. O pohon se potom stará čiperný 0,6l dvouválec spřažený s čtyřstupňovou manuální převodovkou. Nesmí chybět nové prvky exteriéru jako chromované nárazníky, zpětná zrcátka a další díly, kde příslovečný zub času opravdu zahlodal.

Uvnitř pak vidíme zakázkový zelenkavě zbarvený interiér, který je na jednu stranu nesmírně prostý – v podstatě tu máte jen volant, tři pedály a rychloměr – ale přesto se nezdá, že by tu něco chybělo. Na zadní straně předních sklopných sedadel pak vidíme šikovné tašky pro uskladnění drobných zavazadel.

Foto: Bring a Trailer

„Moje máma vždycky říkala: Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš.“ Dnes už téměř ikonický citát z filmu Forrest Gump je vyobrazen na palubní desce i s věnováním

Velmi pěknou pozorností od Poláků je potom věnování pro amerického herce – při pozorném pohledu vidíme v rychloměru nápis „Bílsko-Bělá pro Toma Hankse“ a na horní části palubní desky pak vidíme plaketu s věnováním tehdejší organizátorky sbírky včetně jejího oblíbeného citátu, jehož autorem je (ne náhodou) jedna z Hanksových nejslavnějších postav, Forrest Gump.

Vůz je pochopitelně ve vynikajícím stavu a od renovace má najeto jen necelých 300 mil, tedy zhruba 480 km, přesto před prodejem prošel „drobnou“ revizí – nová brzdová kapalina, převodový olej, nová baterie, vyčištění palivové nádrže, nový palivový filtr a pochopitelně výměna motorového oleje.

Maluch je skvělý návrat ke kořenům mobility, což z něj do určité míry dělá jakýsi „stroj času“. Dosavadní majitel Tom Hanks navíc přihodí řidičské rukavice sladěné s interiérem plus náhradní zapalovací svíčky. Výtěžek z prodeje poputuje do neziskové organizace Hidden Heroes Campaign, která se stará o zraněné válečné veterány a které Hanks předsedá. Dosavadní nejvyšší nabízená částka za vůz je 57 tisíc dolarů, tedy zhruba 1,3 milionu korun!

EDIT: Vůz se nakonec prodal za 83 500 dolarů, tedy více než 1,9 milionu korun.

Reklama

Načítám