Hlavní obsah

Torsus Terrastorm: Ta pravá dodávka do nepohody

Foto: TORSUS

Torsus Terrastorm je terénní vozidlo postavené na základech dodávky Man TGE – univerzální vůz Terrastorm lze uzpůsobit k přepravě osob, materiálu, nebo dokonce pacientů do nemocnice!

Firma Torsus je pozoruhodná společnost. Částečně proto, že má kořeny na Ukrajině, ale její sídlo se nachází v Praze a továrna pro změnu na Slovensku. Zároveň však znak Torsus nesou jedny z nejpokročilejších a nejuniverzálnějších terénních dodávek na světě. S jejich terénním autobusem Praetorian už jsme měli tu čest, a tak si dnes představíme dodávku jménem Terrastorm.

Článek

Zmíněný Praetorian existuje v několika variantách. Počítejte s námi – můžete ho mít jako evakuační záchranné vozidlo, armádní pojízdné velitelství, čistě transportní vozidlo pro turisty nebo pracovníky, nákladní vozidlo pro těžební průmysl, případně i jako „tabula rasa“ neboli „nepopsaný list papíru“, kde je vybavení vozu čistě na zákazníkovi. To máme slušnou sbírku variant.

Podobnou cestou se ubírá i menší model Terrastorm. Variant je tu nepatrně méně, ale i přesto si umí tento model poradit s převozem pacienta do nemocnice, s dopravou nákladu na Bohem zapomenutá místa nebo přepraví horníky do práce i s „vercajkem“.

1. Coach

Torsus Terrastorm (nejen) ve verzi Coach slouží především k přepravě osob, a to i v těch nejhůře přístupných oblastí, jako jsou třeba hory. Terénní vybavení vozu začíná hned na samotné přídi vozu, kde se nachází ochranný rám Bullbar, který chrání nárazník a motorový prostor před nástrahami terénu. Pod horní částí rámu se skrývají přední svítilny kompletně z LED diod včetně denního svícení. Mlhovky v případě nečinnost slouží k přisvěcování do zatáček. Podél pravého A-sloupku si můžeme všimnout šnorchlu, který dodává motoru vzduch i při brodění v hluboké vodě.

Coach je však chráněn proti poškození opravdu pořádně – jezdí na odolných terénních kolech s pneumatikami, které si poradí i s blátem. Spodní část karoserie je navíc chráněna speciální povrchovou úpravou odolnou vůči rzi i nejrůznějším druhům chemie. Pod ní se skrývá podvozek Bilstein specifikace B6, vzadu je dokonce doplněn o profesionální tlumiče Profender Dakar. Na voze najdeme ještě ocelové kryty světel a nosič rezervního kola.

Torsus Terraform má potom kompletně zakrytovaný podvozek, není to však kvůli vyššímu přítlaku jako u závodních aut, ale kvůli ochranně spodní části vozu včetně hnacího hřídele, světlá výška je potom 250 mm. Uvnitř jsou sedadla s poctivými pětibodovými pásy uchycená na kolejnicích, takže interiér je poměrně variabilní. A málem bychom zapomněli – ve spodní části předního nárazníku je ukryt elektrický naviják s motorem o výkonu 6,5 koně a je dimenzován až do 5 500 kg.

2. Cargo

U varianty Cargo pak firma Torsus prezentuje jako největší výhodu především osobní svobodu – dá se s ní přepravit téměř cokoliv a prakticky kamkoliv. Využití najde zejména u dřevařských společností, využívají ji však i vyznavači adrenalinových sportů a horské cyklistiky. Podle firmy Torsus však není problém Cargo přestavět i na obytný vůz!

Technika je prakticky stejná jako u varianty Coach včetně terénního podvozku i většiny vybavení, jen s tím rozdílem, že interiér vozu je od předních sedadel dozadu určen primárně k přepravě nákladu.

3. Minesite

Model Minesite je ve spoustě ohledů totožný s variantou Coach. V tomto případě je však vůz uzpůsoben k zajištění ochrany a bezpečné přepravy pracovníků na těžební místo i domů, zadní část interiéru pak slouží jako zavazadlový prostor, kde lze převážet vybavení a ochranné pomůcky.

4. Ambulance

Záchranářská varianta Ambulance využívá schopnosti typu Terrastorm především k záchraně životů. Vnitřní prostor, který běžně zabírají turisté, pracovníci nebo náklad, v tomto případě uvolnil místo zdravotnickému vybavení.

Torsus Terrastorm Ambulance je skvělé řešení pro záchranářské týmy, jejichž pole působnosti tu a tam vyžaduje lepší prostupnost terénem – je tedy ideální volbou pro příslušníky horské služby. Terénní vybavení a odolnost umí kombinovat se zdravotnickým vybavením rozděleným do kategorií A, B nebo C. Může tedy sloužit jak coby záchranné vozidlo a mobilní ambulance, tak i přepravě pacientů z nemocnice do nemocnice.

Torsus Terraform nabízí přímo neuvěřitelné možnosti – na jejich stránkách se můžete přesvědčit a vyzkoušet si to sami prostřednictvím konfigurátoru. A teď to nejlepší, tedy cena. Torsus kromě koupě nabízí i splátkové podmínky – u základního modelu Cargo, protože má nejmenší množství vnitřního vybavení, začíná cena na částce 55 665 eur nebo rovných 1 000 eur měsíčně. Tedy 1,4 milionu Kč, respektive 25 tisíc korun měsíčně.

Poměrně velký skok pak představuje varianta Coach díky širší míře palubního vybavení a komfortu, který se ale u jednotlivých vozů může lišit – ceny začínají na 70 tisících eur nebo 1 268 eurech na měsíc, resp. téměř 1,8 milionu Kč nebo 32 tisíc měsíčně. O chlup výš je potom verze Minesite, ta začíná zhruba na 75 tisících eur, tedy téměř 1,9 milionu korun. Měsíční sazba je pak od 1 350 eur, tedy 34 tisíc korun.

Vzhledem k obrovské míře vybavení je pochopitelně nejdražší verze Ambulance – tady to máme za 90 tisíc eur, resp. 1 623 eur. V korunách to dělá téměř 2,3 milionu a 41 tisíc korun měsíčně.

Na druhou stranu se však hodí připomenout, že drtivá většina toho, co dělá Torsus Terrastorm tím, čím je, je už v základní výbavě. To zahrnuje šestistupňovou manuální převodovku (automat je za příplatek), ochranu předního nárazníku a předních i zadních světel, kryt podvozku, terénní podvozek, terénní kola a obutí, uzávěrku diferenciálu, asistent stoupání do kopce nebo naopak jízdy z kopce a dokonce nádrž na 75 litrů nafty s detekcí vody a systémem pro její rozptýlení – připlácí se tedy „jen“ za dodatečné vybavení pro danou variantu.

Reklama

Načítám