Hlavní obsah

Vojenský náklaďák přestavěný na expediční automobil

Foto: Youtube / Tiny House Giant Journey

FMTV M1087 přestavěný na obytný automobil

Původně to byl velitelský vojenský náklaďák sloužící k provádění operací v terénu. Teď je z něj obytný automobil s výsuvnými boky a slunnou terasou. Ano, tohle se vám bude určitě líbit! Něco nám totiž říká, že o podobné přestavby bude čím dál tím větší zájem i v našich středoevropských podmínkách.

Článek

Pokud sledujete Garáž.cz pravidelně, pak jistě víte, že vojenské automobily se k přestavbě na obytné vozy náramně hodí. Mají robustní základ, jsou spolehlivé, snadno opravitelné, a i když za sebou mají mnohdy těžkou službu, tak se jim dostávalo pravidelné údržby a nemuselo se na nich zrovna šetřit. Čas od času se dají dobře pořídit při výprodejích armádních skladů, říká se tomu obměna techniky, a když budete mít štěstí (nebo mu půjdete naproti), dočkáte se i kusu s minimálním nájezdem.

Základem tohoto obytného vozu je model M1087, který patří do rodiny středních taktických vozidel (zkratka FMTV). Tento konkrétní vůz má vysouvací boky, aby při zastavení mohl nabídnout ještě víc vnitřního prostoru. A je taky vybaven systémem centrálního dofukování pneumatik.

Má pohon všech kol, automatickou převodovku, redukce a o pohon se stará extrémní spolehlivý naftový šestiválec Caterpilar s objemem 7,2 l a výkonem 275 koní. Rakouský Steyr je vyrábí od roku 1982 dodnes a jedná se o extrémně spolehlivé vojenské nářadí.

Bezdětný pár, který si takový vůz pořídil, si svoji M1087 upravil k obrazu svému. A protože noví majitelé předpokládají, že v autě budou trávit času, odmítli kompromisní řešení. V autě proto najdete plnohodnotnou velkou kuchyň s veškerým vybavením, spíž na potraviny, velkou postel a obrovský zásobník na teplou vodu s šikovně řešeným vytápěním. Voda se totiž umí zahřát při jízdě ze solárních panelů nebo pomůže elektrický generátor. Ten prý ale používají jen výjimečně, spouští se automaticky a většinou jen při vaření.

Celá střecha nákladního vozu je pokryta solárními panely, které lze ale odsunout, a ze střechy se tak stává pozorovatelna, nebo prosluněná terasa.

Opravdu působivý je ale interiér. Postel se kvůli úspoře místa vytahuje ke stropu, což znamená, že můžete vyrovnat prostor pro spaní, i když náhodou parkujete na kopci. Na fotkách je vidět, že vybavení je strohé a účelné, ale díky tomu taky náležitě robustní, stejně jako zbytek auta. A posádka má k dispozici veškerý luxus včetně klimatizace a vyhřívané podlahy. Ostatně video je víc vypovídající než všechny obrázky...

A jedna perlička na závěr. Majitelé nechali aktivovanou funkci režimu zatemnění, kdy celý vůz zhasne a interiér je osvětlený jen slabým LED osvětlením. I to může být výhoda přestavby vojenského náklaďáku na obytný automobil.

Reklama

Načítám