Hlavní obsah

Souhrn cen paliv v Evropě a Škoda Felicia za milion – Týden v Garáži

Foto: Shutterstock / REDPIXEL.PL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi, Slováci i další sousední národy v dnešních dnech pořádají nájezdy do Polska pro výrazně levnější benzin i naftu, jejichž cenu tamní vláda skokově snížila nižší daňovou sazbou. Za kolik ale koupíte pohonné hmoty v dalších evropských zemích ve srovnání s Českem? I tomu jsme se věnovali v uplynulém týdnu, jehož shrnutí si na vás čeká právě teď.

Článek

Polská vláda se odvážila zakročit proti inflaci po svém, když začátkem února výrazně zlevnila benzin i naftu snížením DPH z 23 na 8 procent a snížením spotřební daně, čímž přitáhla zájem provozovatelů silničních vozidel z okolních zemí. Řidiči ze zahraničí se okamžitě začali sjíždět do Polska a nakupovat výrazně levnější pohonné hmoty ve velkém a většině z nich se to skutečně vyplatilo.

V dnešních dnech tam za benzin i naftu zaplatíte zhruba 31 Kč/l, přičemž Polsko se snížením daní přiřadilo k zemím s nejlevnějšími palivy v Evropě a v rámci EU je má dokonce vůbec nejlevnější. To nás inspirovalo k sestavení přehledu cen paliv v Evropě, srovnávajícím ceny v Česku s dalšími státy, a v závěru jsme se vás zeptali, zda vám pohonné hmoty v Česku připadají drahé. Do hlasování se můžete zapojit zde:

Hned v pondělí jsme vyhlásili ojetinu měsíce, když se v prodeji objevila populární Škoda Felicia za milion! V Česku nabízená Felicia má v rukou správného sběratele a nadšence šanci získat titul „garážové královny“, protože je v dokonale zachovalém stavu, po prvním majiteli a od roku výroby 2000 najela jen 14 144 kilometrů. Obhájí svou cenu? S přihlédnutím k osudu většiny vyrobených kusů do budoucna asi ano.

Foto: Autoviva.cz

Lehce ojetá Škoda Felicia za milion korun vypadá jako bláznivost, ale zachovalých exemplářů moc neexistuje

U škodovek v našem dnešním přehledu ještě chvíli zůstaneme, protože mladoboleslavská Škoda Auto v tomto týdnu odhalila novou stylovou Škodu Fabii Monte Carlo a zahájila výrobu elegantnější varianty svého prvního čistě elektrického modelu jménem Enyaq Coupé iV. A když už se věnujeme škodovkám, víte, jak se v Indii jmenuje u nás oblíbená Octavia? Vyzkoušejte si to v našem kvízu.

Reklama

Související témata:
Načítám