Hlavní obsah

Automobilové kontrolky: Co která znamená, co zvládnete vyřešit sami (a jak) a kdy musíte do servisu

Foto: Škoda Auto

Odhalujeme tajemství automobilových kontrolek! Dnes se důkladně podíváme na různorodé (známé i neznámé) indikátory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co to na mě v tom autě svítí? A musím s tím hned do servisu? Konec takovým otázkám! V posledním díle našeho krátkého seriálu odhalíme tajemství různorodých (známých i neznámých) varovných kontrolek, které se nachází v běžných autech. Dnes rozkryjeme význam piktogramů poukazujících na všelijaké procesy kolem samotného automobilu i jeho komfortních systémů.

Článek

Úvodní první díl rozklíčoval významy varovných hlášení motajících se kolem motoru a pohonného ústrojí, druhý díl se zaměřil na osvětlení, třetí na brzdy, čtvrtý díl prověřil bezpečnostní i asistenční systémy, a konečně dnešní pátý díl odhalí významy ostatních kontrolek, které se do předchozích článků nevešly. Cílová rovinka se blíží, tak přidejme plyn!

Upozornění: Zobrazujeme obecnou podobu kontrolek, grafika kontrolky ve vašem voze se může mírně lišit.

Kontrolka ostřikovačů

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolka ostřikovačů

Kontrolka ostřikovačů: žlutá fontánka před čelním sklem? Klid, stačí dolít kapalinu do ostřikovačů.

Kontrolka vyhřívání volantu

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolka vyhřívání volantu

Kontrolka vyhřívání volantu: bílý indikátor se třemi úrovněmi ukazuje, že je výhřev volantu aktivní a do jaké míry. V moderních vozidlech můžete narazit i na podobný piktogram sedadel, kdy červené čárky znamenají výhřev a modré naopak odvětrávání.

Kontrolka klíčku

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolka klíčku

Kontrolka klíčku: jestliže se rozsvítila žlutá kontrolka klíčku, tak je startovací klíč buď mimo vozidlo, nebo se projevila závada na systému bezklíčového startování, který je v rámci skupiny Volkswagen známý pod zkratkou KESSY. Než vyrazíte do autorizáku, zkuste zkontrolovat, jestli je samotný klíč dostatečně nabitý.

Tip: startování se zcela vybitým klíčkem je možné, stačí jej vzít a jím fyzicky stisknout startovací tlačítko. Tento krátký kontakt postačí k tomu, aby si auto načetlo potřebná data a uvedlo motor do chodu.

Kontrolka tlumičů

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolka tlumičů

Kontrolka tlumičů: takhle informace obvykle nepotěší a patrně se nevyhnete návštěvě autoservisu. Kontrolka totiž signalizuje závadu na systému adaptivního odpružení.

Kontrolka tažného zařízení

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolka tažného zařízení

Kontrolka tažného zařízení: žlutý piktogram tažného zařízení by vás měl donutit zastavit vozidlo, vystoupit a jít fyzicky zkontrolovat tažné zařízení i jeho zajištění.

Tip: po připojení přívěsu dojde u některých vozidel k dočasné deaktivaci monitoringu slepého úhlu, hlídání jízdních pruhů a dalších podpůrných systémů. Důvod je prostý, řada vozů tyto asistenční manévry se zapojeným přívěsem zkrátka ještě „neumí“. Naopak vybrané automobily disponují rovnou pomocníky pro jízdu s přívěsem, které významně podporují stabilitu celé jízdní soupravy.

Kontrolka elektrického systému

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolka elektrického systému

Kontrolka elektrického systému: ajaj, svítící červená kontrolka hlásící fatální závadu na elektrickém systému. Zastavte vozidlo, volejte odborný servis.

Kontrolka servisního intervalu

Foto: Škoda Auto/Garáž.cz

Kontrolka servisního intervalu

Kontrolka servisního intervalu: pakliže se objeví žlutá kontrolka se siluetou stranového klíče, znamená to, že se blíží termín servisní kontroly. Pozor, pokud řídíte vozidlo spalující stlačený zemní plyn (CNG), může jít rovněž o upozornění na nadcházející odbornou prohlídku plynového ústrojí.

Foto: Tomáš Kopečný

Řidiči Scaly 1.0 TGI G-TEC tuto kontrolku musí znát, vždyť jezdí na zemní plyn

Jsme v cíli. V prvním, druhém, třetím, čtvrtém a v dnešním pátém díle jsme vám odhalili význam většiny kontrolek, které se nachází v moderních vozidlech. Samozřejmě můžete narazit i na další rozličné indikátory, například na upozornění na otevřené dveře, závadu vzduchového odpružení nebo třeba na varování o přítomnosti vody v palivovém systému.

A co nefunkční samonivelace xenonů, nedovřený kufr, kapota nebo zařazený pohon 4×4 či aktivní uzávěrka diferenciálu? Ano, rovněž tyto prvky mají své příslušné piktogramy.

Foto: Dalibor Žák

Na kontrolku želvy můžete narazit třeba u Leafu nebo u dalších elektroaut

Takže až se vám v běžném autě rozsvítí nějaká kontrolka a nebude to raritní příšernost typu piktogram želvy (to je indikátor radikálního omezení výkonu elektromobilu), neváhejte a zadejte do vyhledávače na Seznamu heslo „Tajemství varovných kontrolek“. Najdete totiž naše články a snad i odpovědi na vaše otázky, co že to ten či onen zářící indikátor vlastně znamená.

Reklama

Související témata:
Načítám