Hlavní obsah

Prasklé čelní sklo? Opravu za pár stovek zvládnete i vy

Foto: Jan Červenka

Prasklinu v čelním okně zvládnete opravit sami, vyzkoušeli jsme to. Nesmí být ale větší jak 25 milimetrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poškozené čelní okno od kamínku? Nemusíte ho nutně celé vyměnit, jde to opravit! Dělají to specializované servisy, ale zvládnete to i sami. Vyzkoušeli jsme opravnou sadu za necelé čtyři stovky a hvězdička zmizela. Chce to jen trochu času a sluníčko. Ale pozor, doporučujeme to udělat co nejdříve, aby se prasklina nerozlezla.

Článek

Jestli vám čelní okno u auta rozbil kamínek, co odletěl od auta před vámi, máte teoreticky možnost domluvit se s jeho majitelem a požadovat plnění v rámci jeho povinného ručení. To je teorie. V praxi je to tak, že si výměnu či opravu čelního okna platí každý motorista sám. Výměna čelního okna přitom bývá v řádech tisícikorun, pokud je okno vyhřívané nebo má anténu, je částka samozřejmě ještě vyšší. Můžete si ale takzvanou hvězdičku na okně nechat opravit ve specializovaném servisu, nebo se do toho můžete pustit sami.

Začněme tím, že podle zákona nesmí být opravovaná prasklina v třiceticentimetrovém pásu před volantem a že by neměla mít průměr větší než pětadvacet milimetrů. A že prasklina v čelním skle v prostoru stírané plochy vás může při silniční kontrole vyjít na pokutu ve výši deseti tisíc korun a na pět bodů do karty řidiče.

Víc než dvě třetiny poškození přitom nevyžaduj výměnu čelního skla, ale jen jeho opravu. Často to tak dělají i pojišťovny, u kterých můžete mít čelní okno připojištěné. I pro ně je totiž oprava násobně výhodnější než jeho výměna. Dělají to specializované servisy v cenách od cca 600 Kč, ale zvládnete to i sami doma.

Ceny opravných sad začínají na částce něco málo přes 200 Kč, ale jsou i výrazně dražší, protože je v balení i UV lampa nutná pro vytvrzení. My jsme se spokojili se sadou za 370 Kč a místo UV lampy nám stačilo sluníčko. Výsledek byl víc než uspokojující.

V ceně sady většinou najdete aplikátor, injekční stříkačku, držák aplikátoru, kousek folie a pryskyřici, která prasklinu zacelí. Ze svých zdrojů jsme pak potřebovali ještě pevný špendlík a ostrý odlamovací nůž.

Foto: Jan Červenka

Sady na opravu čelního okna jsou si většinou hodně podobné a stejné jsou i výsledky

Foto: Jan Červenka

Prasklinu napřed zbavte špendlíkem úlomků skla, pak ji vyčistěte a odmastěte. Použili jsme čistič brzd

Foto: Jan Červenka

Nalepte oboustranně lepící samolepicí kroužek...

Foto: Jan Červenka

Nalepte aplikátor a naplňte ho pryskyřicí

Foto: Jan Červenka

A pak injekční stříkačkou odsajte vzduch dle návodu, postup jsme opakovali dvakrát dle doporučení

Foto: Jan Červenka

Následně odstraňte aplikátor, zakápněte díru pryskyřicí, přikryjte folií a nechte na sluníčku vytvrdnout. Pak nezbývá než odstranit zbytky pryskyřice

Při práci jsme postupovali přesně podle návodu. Jak sami vidíte, výsledek je víc než přesvědčivý, v podstatě opravené místo nejde vyfotit a je vidět jen z určitého úhlu. Za volantem poškození nevnímáte vůbec.

Když je oprava udělána včas, prasklina se dál nerozleze, takže není čas otálet. Menší praskliny zvládnete opravit sami, přesto doporučujeme připojistit si čelní okno, to když je rána větší, nebo dojde k poškození v zorném poli řidiče. Na druhou stranu, počítejte s tím, že každé plnění od pojišťovny se promítne ve výši následujících plateb povinného nebo havarijního pojištění, a tak je lepší drobná poškození opravit svépomocí, tak jako jsme to zvládli my.

Reklama

Načítám