Hlavní obsah

Rolls-Royce omlazuje Phantom, zakázkový typ Platino zase nabídne „padající hvězdy“ nebo 3D keramiku

Foto: Rolls-Royce

Jak udělat dokonalé ještě lepším? To vědí snad jedině v automobilce Rolls-Royce – ta omladila vlajkovou loď Phantom a láká na zakázkovou verzi Platino

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SIlniční jachta jménem Rolls-Royce Phantom se dočkala osvěžení v podobě jemných vizuálních a estetických úprav, verze ponese přídomek „Series II“. Kromě toho představuje zbrusu nový systém konektivity příhodně nazvaný „Connected“ a ukazuje také zakázkový model Phantom Platino v rámci svého individualizačního programu.

Článek

Rolls-Royce Phantom je považován za jedno z nejlepších aut na světě. Částečně je to proto, že se opravdu velmi blíží dokonalosti – je vyráběn s téměř fanatickou pozorností k detailům a v honbě za dokonalostí. Přesto však samotná automobilka přiznává, že dokonalé může být „dokonalejší“.

Téměř stejný. Jen lepší

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Phantom Series II představuje „modelové osvěžení“ a „nové tvarové vyjádření“ typu Phantom. To hanebné slovo na „f“ se v tomto případě tak trochu nehodí

Víme, že vás jistě napadlo to slovo, ale ne – výraz „facelift“ totiž automobilka z londýnského Kings Place nepoužívá, to by bylo vskutku nezdvořilé, drahoušku. Proto místo toho slova, které už raději nepoužijeme, Rolls-Royce používá výrazy jako „nové tvarové vyjádření“ nebo „modelové osvěžení“.

Jakých tedy typ Phantom doznal změn v rámci svého face…, tedy pardon, osvěžení? To je právě to – automobilka se rozhodla osvěžit design Phantomu ve spolupráci se svými zákazníky, a ti téměř jednohlasně naléhali, aby se vzhled modelu měnil co nejméně. Původní majestátní vzezření tedy zůstalo zachováno a došlo jen na drobné designové retuše.

Dokonalost spočívá v detailech

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Phantom vlastně nepotřeboval vylepšit, a proto tedy zůstal téměř beze změn – tak si to koneckonců přáli zákazníci. Došlo tedy jen na pár drobných retuší, typická majestátní mřížka chladiče je teď podsvícená

Součástí těchto drobných vylepšení jsou například takové drobnosti, jako je leštěná vodorovná linka mezi denními světly, která se nachází přímo nad typickou maskou chladiče, inspirovanou antickým chrámem Pantheon. K jemným stylistickým úpravám patří rovněž zvýraznění loga „RR“ a sošky Spirit of Ecstasy, což vynikne zejména při čelním pohledu.

Mřížka chladiče je nyní podsvětlená a přední světlomety dostaly působivé zdobení vytvořené laserem, které má připomínat noční oblohu, a tím odrážet i ikonickou stropnici Starlight.

Majestátní postoj si Phantom zachovává i při pohledu z boku, přičemž typické proporce zůstávají – krátký přední převis, impozantní kapota, dlouhý rozvor a mohutný C-sloupek. Pořád tu jsou přítomné vyvážené linie, které zdobí „dělící linka“, která se táhne od předního blatníku přes zadní dveře až k lucernovitým zadním svítilnám, což zvýrazňuje rozměry vozu.

Návrat ke klasice

Říká se, že kola dělají auto, a tak si lidé z Kings Place nemohli dovolit zanedbat ani tuto oblast. K dispozici jsou disky z nerezové oceli s trojrozměrným efektem, a to jak v plně, tak i částečně leštěném provedení. K dispozici je však i klasický design kol, který připomíná éru 20. let minulého století – jak s leštěnou povrchovou úpravou, tak i s černým lakováním.

Zajímavé je, že interiér vozu zůstal prakticky nezměněn, snad jen věnec volantu má teď o něco větší průměr pro jistější pocit a více bezprostřední kontakt mezi řidičem a strojem.

Přirozeně je Phantom Series II i nadále k dispozici ve výchozí i prodloužené verzi. První jmenovaná je pro rozrůstající se skupinu zákazníků, kteří rádi usednou za volant svého Phantomu sami, verze Extended je pro ty, kteří se spíše nechávají vozit.

Systém Rolls-Royce Connected

Foto: Rolls-Royce

Systém Connected umožňuje ze zadního sedadla ovládat navigaci, kontrolovat aktuální provozní stav vozu a případně objednat i servisní prohlídku

V novince má premiéru palubní systém zvaný Connected. Ten spolupracuje s aplikací Whispers, speciálně navrženou pro majitele vozů Rolls-Royce. Díky tomuto propojení lze zadat z mobilu cílovou adresu do navigace, ať už má jít o společenskou událost, restauraci nebo třeba přímo továrnu v Londýně.

Systém Connected ve spolupráci s aplikací Whispers informuje také o přesné poloze zaparkovaného vozu, jeho zabezpečení nebo aktuálním provozním stavu a případně domluvit i servisní návštěvu.

Phantom Platino: Zakázková dokonalost

Foto: Rolls-Royce

Zakázková verze Platino je (ne)překvapivě inspirována platinou. Kromě krystalicky čistého exteriéru také najdeme pár zajímavostí také v interiéru – zejména exkluzivní tkaniny nebo keramiku vytištěnou na 3D tiskárně

Premiéra osvěženého Phantomu se zdála být příhodnou příležitostí pro představení nového zakázkového Phantomu Platino a zároveň i pro připomenutí individualizačního programu Bespoke. Jak název napovídá, je verze Platino inspirována platinou, jedním z nejvzácnějších kovů na světě a odráží jeho stříbrno-bílou majestátnost.

Kromě krystalicky čistého a téměř ničím nerušeného vzhledu exteriéru došlo v na použití vybraných materiálů a tkanin v interiéru. Phantom Platino používá například na předních sedadlech velmi jemnou kůži „Rolls-Royce“, avšak zadní sedadla jsou čalouněna látkou. Odstínované provedení interiéru pak kombinuje tkaninu původem z italské krejčovské dílny s druhou, která je na bázi bambusových vláken.

Tento styl se promítá i na „galerii“, což je v řeči vozů Rolls-Royce označení pro palubní desku, totéž platí i pro kontaktní plochy, jako jsou loketní opěrky nebo středová konzola. Bambusová látka, odolnější z těchto dvou materiálů, má potom většinový podíl na použití v dolních partiích interiéru, kde se počítá s náročnějším zacházením.

Stejný design se odráží i na přístrojové desce, avšak s tím rozdílem, že její okraje jsou zdobeny keramikou vytištěnou na 3D tiskárně – což kombinuje moderní technologie s tímto tradičním materiálem.

I „hvězdné nebe“ bylo upraveno

Nad tímto luxusem však bdí „nebesa“ v podobě stropního obložení Starlight – světelné body představující hvězdy směřují pohled jakoby směrem dozadu, které jsou doplněny o „padající hvězdy“, opisující velký oblouk podél celé střešní výplně.

„Každou sebemenší změnu, kterou jsme u nového Phantomu Series II provedli, jsme také pečlivě zvážili a důkladně zrealizovali,“ prohlásil generální ředitel společnosti Rolls-Royce Motor Cars Torsten Müller-Ötvös. „Maličkosti zkrátka tvoří dokonalost, ovšem dokonalost není maličkost, jak by řekl sir Henry Royce.“

Reklama

Načítám