Hlavní obsah

Minus 40 a spousta sněhu. Rolls-Royce ukázal elektrické kupé Spectre během zimních testů

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce zanedlouho představí svůj historicky první produkční elektromobil nazvaný Spectre. Automobilka se nyní pochlubila snímky z testování v polárních oblastech, na další detaily, jako jsou technické parametry elektrického dvoudveřového kupé, si však musíme ještě počkat.

Článek

Švédské město Arjeplog poblíž polárního kruhu má jen dva tisíce stálých obyvatel, proslulé je ovšem testovacím zázemím prakticky všech evropských automobilek. Jednou z nich je i BMW, která vlastní značku Rolls-Royce. A právě zde si zimní testy odbyl první elektromobil v historii nejluxusnější automobilové značky světa, Spectre.

Tento model bude stejně jako Ghost, Phantom a Cullinan postavený na platformě Architecture of Luxury. Ta částečně vychází z té, kterou BMW použilo pro novou řadu 7 a elektrické i7, bude ale dále upravená pro ještě větší komfort.

Spectre bude s délkou 5,18 metru patřit k nejdelším kupé světa, pochlubit se může i vynikajícím součinitelem odporu vzduchu 0,26. Dosaženo toho bylo mimo jiné snížením čelního skla nebo úpravou ikonické sošky Spirit of Ecstasy. Ta je nyní zhruba o pětinu menší – z původní výšky 100 mm je to nyní 82,7 milimetru. Jiný je i sklon sošky.

Rolls-Royce dále prozradil, že testovací Spectre jezdí na kolech o průměru 23 palců. Baterie dodávající energii motoru váží 700 kilogramů a celkový provoz by měl být abnormálně tichý nejen na vysoké poměry značky, ale i na poměry elektrického auta jako takového. Kapacitu baterie ani dojezd britská automobilka neuvedla. Pouze řekla, že dojezd „bude dostatečný“.

Zimní testy znamenaly zkoušky při teplotách kolem -25 stupňů Celsia, v klimatické komoře pak technici mohli simulovat až mínus 40. Po ukončení testů v Arjeplogu by podle Rolls-Royce měly mít prototypy za sebou čtvrtinu testovacího programu. Ten bude celkem činit 2,5 milionu kilometrů.

Spectre se na trh dostane až před závěrem příštího roku. Celá modelová řada Rolls-Royce pak bude od roku 2030 výhradně elektrická.

A mimochodem, pokud si myslíte, že správný Rolls by měl mít pod kapotou atmosférický dvanáctiválec, nezapomínejte, že před více než sto lety řekl Charles Rolls toto: „Elektromobily jsou dokonale tiché a čisté. Není v nich žádný zápach ani vibrace. Měly by se stát velmi užitečnými, až se podaří zařídit pevné dobíjecí stanice.“

Reklama

Načítám