Hlavní obsah

Rolls-Royce mění svou ikonickou sošku Spirit of Ecstasy. Modernizované dílo bude zdobit elektromobil

Foto: Rolls-Royce

Prvním vyvoleným bude elektromobil Spectre, další modely budou následovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský výrobce luxusních vozů Roll-Royce přepracoval svoji reprezentativní sošku Spirit of Ecstasy, která už 111 let představuje ikonické duševní vlastnictví značky. Nové umělecké dílo je nižší, aerodynamičtější a poprvé se objeví u chystaného elektromobilu Spectre.

Článek

Psal se 6. únor roku 1911 a ikonická soška Spirit of Ecstasy se stala duševním vlastnictvím značky Rolls-Royce. Předmětné umělecké dílo tak postupně začalo zdobit chladiče těchto britských vozů, a dokonce přežilo i nástup přísnějších euronorem týkajících se ochrany chodců.

Foto: Rolls-Royce

Tak to je ona, nová Spirit of Ecstasy

Totiž nejen proto se soška při zpomalení/zastavení nebo detekci nárazu bezpečně spustí do masky automobilu. Druhým důvodem je zajisté ochrana proti krádeži.

Foto: Rolls-Royce

Současná soška Spirit of Ecstasy

Každopádně se nyní ukazuje podoba inovovaná, nižší, s dynamičtějším postojem, představující nový designový jazyk rollsů. Modernizovaná Spirit of Ecstasy je vysoká 82,73 mm, oproti původním 100,01 mm tedy o téměř pětinu nižší. Její róba, která za ní vlaje v proudu větru a je často mylně označována jako „křídla“, se též dočkala přepracování, aby byla realističtější a aerodynamičtější.

Nejviditelnější změnou prošel její postoj. Soška dříve stála v mírném předklonu s nohama blízko u sebe. Nyní je jednou nohou nakročená vpřed a nízko skloněnou hrudí je připravena vzdorovat rychle proudícímu vzduchu. Tyto změny mají praktické i stylistické výhody a přispívají k lepším aerodynamickým vlastnostem modelu Spectre.

Foto: Rolls-Royce

Nová Spirit of Ecstasy je oproti té předchozí nižší a má jiný postoj

Nejranější prototypy chystaného elektromobilu mají koeficient odporu vzduchu (cx) pouhých 0,26, což z vozu dělá ten nejaerodynamičtější Rolls-Royce vůbec. Automobilka navíc očekává, že se tuto hodnotu podaří v rámci testování v letošním roce ještě snížit.

Nová podoba byla premiérově digitálně zkonstruovaná počítačovým modelářem, přičemž na vlasech, oblečení, držení těla a výrazu tváře se podíleli rovněž současní špičkoví stylisté.

Foto: Rolls-Royce

Novinka byla modelována už digitálně

Nejde však o první modernizaci Spirit of Ecstasy, jelikož na ní za její 111letou historii byly provedeny různé změny v rámci velikosti, užitých materiálů nebo postoje. Nutno též podotknout, že přepracované provedení se objeví také na všech budoucích modelech značky, zatímco to současné zůstane u aktuálně nabízených vozů Phantom, Ghost, Wraith, Dawn a Cullinan a na jejich Black Badge verzích.

Zajímavosti o The Spirit of Ecstasy

  • The Spirit of Ecstasy je nejspíše nejznámějším automobilovým symbolem na světě
  • Původním autorem sošky je významný umělec Charlese Sykese
  • Soška je prapůvodně jmenovala The Spirit of Speed
  • Modelkou pro původní sošku byla pravděpodobně Eleanor Thornton, tehdejší osobní asistentka lorda Montagu, do níž se aristokrat později tajně zamiloval
  • Eleanor v roce 1915 tragicky utonula
  • Sykese a Montagu pojí soška jménem The Whisper, která vznikla pro lordův Silver Ghost už v roce 1910
  • Montagu měl The Whisper na každém svém rollsu, dokud roku 1929 nezemřel
  • Samotný stvořitel Spirit of Ecstasy, Charlese Sykese, často jezdil ve zmiňovaném Montagově ghostu, nejspíše kvůli inspiraci při tvorbě ducha Rolls-Royce
  • Ve své původní podobě (1911) měřila ikonická soška 18 cm, v 60. letech se pak zmenšila na 11 cm
  • Soška Spirit of Ecstasy je ručně vyráběna ve vesnici poblíž Southhamptonu v Anglii, a to metodou „ztraceného vosku“ pocházející ze starověkého Egypta
  • Soška Spirit of Ecstasy se odlévá z oceli, zlata i stříbra
Více se mi líbí...?
Současná Spirit of Ecstasy
83,9 %
Nová Spirit of Ecstasy
16,1 %
Celkem hlasovalo 236 čtenářů.

Reklama

Načítám