Hlavní obsah

Druhý Rolls-Royce, jako je tento, na světě nenajdete

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce představil další výtvor svojí zakázkové divize „Bespoke“ pro výjimečné – tentokrát jde o prodloužený Phantom v edici Orchid. Je jediný na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rolls-Royce je synonymem pro luxus, noblesu a hlavně opulentnost. Je až s podivem, jak se této luxusní automobilce v posledních letech daří, velký „boom“ momentálně zažívá na neustále rostoucích trzích na Dálném východě. Právě tato zcela jedinečná edice jejich vlajkové lodi, modelu Phantom, vznikla na přání váženého zákazníka ze Singapuru – a po světě se bude noblesně prohánět pouze tento jediný exemplář.

Článek

Rolls-Royce Phantom. Symbol noblesy, exkluzivity a do značné míry také společenského statusu. Vozy automobilky Rolls-Royce, a zejména pak vlajková loď Phantom, se většině z nás normálních smrtelníků do života jen tak nepřiplete, avšak ti, kteří s ním měli tu čest, byli ohromeni.

Foto: Rolls-Royce

Individualizaci je u automobilky Rolls-Royce věnována zvláštní pozornost. U zakázkových edicí to platí dvojnásob!

Věřte nebo ne, ale jedním z významných trhů tohoto bezmála šestimetrového silničního korábu je Singapur, byť tomu velikost této země nemusí napovídat. A právě typ Phantom ve velmi limitované edici Orchid je věnován této zemi v jihovýchodní Asii, rozprostírající se na stejnojmenném ostrově a dalších zhruba 60 přilehlých ostrůvcích.

Byť Singapur patří co do rozlohy k nevelkým státům (176. na světě), jde o jednu z nejvyspělejších ekonomik světa a jedná se o velkého hráče na poli finančním, dopravním i obchodním. Jinými slovy – „pár“ šťastlivců, kteří si mohou dovolit Rolls-Royce, se tam najde. Rolls-Royce Phantom ve speciální edici Orchid nese jméno právě po jednom z národních symbolů této země, přičemž orchidej bývá běžně považována za symbol houževnatosti, krásy a síly.

Základem posloužil konkrétně Phantom ve verzi s prodlouženým rozvorem a kreativnímu týmu automobilky se sídlem v britském Goodwoodu, složeného z designérů a odborných řemeslníků, trvalo celé dva roky, než se dostal od prvních skic až k finální fázi.

Foto: Rolls-Royce

O doslova vyzdobení interiéru se postarala profesionálka Hellen Amy Murray, britská umělkyně a textilní návrhářka

„Náš jedinečný koncept, který ztělesňuje Rolls-Royce Phantom Orchid, nese vyvážený a zároveň progresivní design, který odráží hodnoty singapurského regionu,“ prohlásil Michael Bryden, vrchní designér zakázkové divize „Bespoke“ automobilky Rolls-Royce. „Orchidej je nedílnou součástí života v Asii a je důkazem toho, že houževnatost v přírodě pomáhá druhům vzkvétat i tam, kde to okolní prostředí příliš neumožňuje.“

Orchidej se na Phantomu ve verzi Orchid odráží téměř všude – ovšem tak nějak decentně, ne okázale nebo zbytečně vyzývavě či kýčovitě, jak se to na Rolls-Royce sluší. Decentní ručně malovanou kresbu můžeme spatřit na předních blatnících, na prazích dveří při vstupování do auta, na palubní desce, ba dokonce i na odkládacích podložkách, které se vyklápějí ze zadních sedadel.

Tyto vznešené ozdoby má na svědomí britská umělkyně a textilní návrhářka Hellen Amy Murray. Automobilka těmto prvkům pak říká „Galerie“, neboť mají ztělesňovat způsob sebevyjádření, jak tomu bývá v uměleckých kruzích. Navození pocitu elegance a vyrovnanosti potom završuje dvoubarevné čalounění kůží White Grace a Havana, které je doplněno o prošívání v barvách Smoke Grey a Dark Olive.

V tomto duchu se vlastně nese i exteriér Phantomu Orchid – základ celkového „zbarvení“ tvoří sněhově bílý lak Arctic White, ten je však ještě potažen speciální fialovou fólií pro perleťový efekt, který člověk vidí různě v závislosti na úhlu pohledu.

„Standardní“ Rolls-Royce Phantom, dá-li se to tak vůbec říct, běžně stojí okolo 11 milionů korun. Ovšem kolik je to v tomto případě, to se patrně nedozvíme, lidé z automobilky odmítají skutečnou cenu Phantomu Orchid prásknout. Počítejme však s velmi „exkluzivní“ přirážkou – kolik procent z původní ceny to však reálně bude, to si každý z nás může jen zasněně domýšlet.

Reklama

Načítám