Hlavní obsah

Rolls-Royce, Bentley a Lotus hlásí rekordní prodeje

Foto: David Markovič pro Rolls-Royce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rolls-Royce, Bentley a Lotus. Tyto tři britské automobilky hlásí za loňský rok rekordní prodeje. Rok 2021 přitom pro automobilový průmysl nebyl jednoduchý, a to kvůli pokračující kovidové pandemii spojené s omezováním výroby nebo takzvanému čipovému hladomoru.

Článek

V loňském roce dodal britský Rolls-Royce Motor Cars svým zákazníkům celkem 5 586 automobilů, což je nejenom o těžko uvěřitelných 49 procent více než v roce 2020, zároveň to ale je nejlepší výsledek za celou dobu, co značka existuje. Tedy za celých 117 let.

Britská automobilka, vlastněná koncernem BMW, hlásí nárůst prodejů na všech trzích, nejvíce ale rostly prodeje v Číně, Spojených státech a některých zemích Jižní Ameriky. Rolls-Royce neuvádí „prodejní čísla“ u jednotlivých modelů, nejvíce registrací ale měl Ghost a Cullinan. A automobilka rovněž uvedla, že eviduje objednávky až do letošního podzimu, na nezájem si tak tento výrobce superluxusních automobilů stěžovat nemůže.

„Rok 2021 byl pro Rolls-Royce Motor Cars fenomenální. To je nesmírně povzbudivé zejména v době, kdy se značka připravuje na uvedení svého historicky prvního plně elektrického automobilu. V návaznosti na letošní úspěch se budeme i nadále rozvíjet jako skutečně luxusní značka, která přesahuje oblast automobilové výroby,“ uvedl k ekonomickým ukazatelům za loňský rok Torsten Müller-Ötvös, generální ředitel Rolls-Royce.

Rekordní Lotus a Bentley

Rekordní prodeje hlásí také další britská luxusní automobilka, Bentley, spadající do koncernu Volkswagen. Za loňský rok Bentley prodalo 14 659 nových automobilů. Rok předtím to bylo 11 206 kusů. Nárůst je to 31% a za celou historii značky jde o nejlepší obchodní výsledek.

Nejprodávanější bylo luxusní SUV Bentayga, přičemž každá pátá verze byla hybridní. Dařilo se i modelu Continental GT, který se na celkových prodejích podílel z jedné třetiny. Většina Continentalů byla kupé (60 procent), zbytek připadal na verzi kabriolet.

A největší trh pro Bentley? Spojené státy (29 procent z celkové produkce) a Čína (28 procent). Na Evropu (bez započtení prodejů ve Velké Británii) připadá 17 procent.

Foto: Lotus

Lotus Elise Sport 240 Final Edition (britská verze)

Do třetice další britská značka, tentokráte sportovní. Lotus neměl jednoduchý rok, vždyť jen před pár týdny oznámil konec modelů Elise, Exige a Evora. To se ovšem na prodejích projeví až za letošní rok, nicméně ten loňský byl nejlepší za posledních 10 let.

Lotus coby malosériová automobilka loni vyrobila 1 710 nových vozů (+ 332 proti předchozímu roku). Nejprodávanější byly „finální edice“ modelů Elise Sport 240 a Elise Cup 250.

Největším trhem pro Lotus byly v roce 2021 Spojené státy, následované Japonskem a domovskou Británií. V USA došlo k nárůstu o celých 111 procent, britský trh se loni zvýšil o 29 procent.

Reklama

Související témata:
Načítám